Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19480
De la 07 Ianuarie 2003
122879547

MANIFEST - CHEMARE

  • Pentru votanţii care trăiesc din muncă
  • 11 November 2008, 23:00
MOTO
Cât timp în politică, în partide, la conducerea treburilor publice, centrale şi locale, se află prea mulţi oameni necinstiţi, profitori ai tranziţiei, incompetenţi şi incapabili, escroci şi şarlatani politici, jefuitori şi prăduitori, hoţi, fraudatori, îmbogăţiţi de tranziţie prin politică, mari mincinoşi, cameleoni şi traseişti politici, lacomi şi corupţi, demagogi, neserioşi, impostori, etc. – nu există nici o perspectivă sigură pentru progresul economic, pentru dezvoltare, pentru o viaţă decentă a celor care trăiesc din muncă în România.

CETĂŢENI,
Suntem în campanie electorală pentru alegeri parlamentare. Unii politicieni de la cel mai înalt nivel sunt în campanie fără încetare de 4 ani şi au declanşat epoca scandalurilor politice fără întrerupere, ceea ce a provocat enorme prejudicii ţării şi vieţii milioanelor de români. Nefiind înregimentaţi în nici un partid politic, noi am considerat absolut necesar să lansăm acest MANIFEST-CHEMARE către toţi cetăţenii care trăiesc din muncă.
I. RELELE SOCIALE ŞI ANALIZA NOASTRĂ POLITICĂ
CLASA POLITICĂ. Priviţi la televizor cum oamenii politici cu cele mai înalte demnităţi în stat şi în partide – îşi aruncă reciproc grave acuzaţii, cu sau fără temei, se învinuiesc unii pe alţii de clientelism politic, de jefuirea avuţiei naţionale şi a banilor publici din bugetul ţării, de pomeni electorale, - în loc să se întâlnească, să analizeze serios şi responsabil problemele arzătoare ale ţării şi să stabilească măsuri eficiente pentru combaterea fenomenelor care dăunează evoluţiei economice şi sociale a României. Ne aflăm într-o criză economică mondială, FĂRĂ PRECEDENT.
Suntem într-o situaţie de o gravitate excepţională, când trebuie întreprinse măsuri excepţionale, pentru a combate efectele catastrofale ale neoliberalismului sălbatic şi barbar, când trebuie să se renunţe la dogmele şi concepţiile acestuia. România nu poate fi ferită de această situaţie de criză economică mondială, cum în mod naiv au afirmat unii politicieni. De la început trebuia elaborat UN PROGRAM ANTI - CRIZĂ, CU MĂSURI DE AUSTERITATE, făcut în mod minuţios pentru toate verigile sistemului economic, cu soluţii realiste. Costurile vor fi foarte mari.
Politicienilor nu le pasă, ei sunt angajaţi total în lupta pentru putere. Şi toată această nepăsare pentru soarta ţării va costa enorm milioanele de români şi cel mai grav va fi afectată – SITUAŢIA LOCURILOR DE MUNCĂ, aruncarea în stradă a sute de mii şi chiar milioane de oameni. Bine ar fi dacă şi liderii sindicatelor ar conştientiza în aceste zile AMENINŢAREA CATASTROFALĂ la care trebuie să se dea o soluţie de supravieţuire printr-un program anti-criză, prin mărirea fondul de şomaj şi alte măsuri. Politicienii din prima scenă politică a ţării se bălăcăresc, se jignesc, se insultă şi se calomniază în văzul lumii, folosind termeni injurioşi, triviali şi vulgari, la nivelul cel mai de jos al societăţii, se târăsc într-o mocirlă politică dezgustătoare.
Nu trebuie să-i facem noi „mincinoşi”, deoarece se fac ei între ei, în modul cel mai iresponsabil, începând cu Preşedintele ţării şi cu Primul-ministru. „Minciunile” lor sunt izvorul amărăciunii noastre, a milioanelor de oameni care trăiesc din muncă. STAREA SOCIALĂ. Să privim cu ochii deschişi realităţile sociale din România, după 19 ani de tranziţie.
POLARIZAREA SOCIALĂ este izbitoare, a fost dusă la situaţii paroxistice. Pe de o parte, îmbogăţiţii de tranziţie prin politică, miliardarii şi milionarii. Bogaţii devin tot mai bogaţi. Pe de altă parte, milioanele de români sărăciţi de tranziţie. Săracii devin tot mai săraci. Din păturile sociale cele mai defavorizate, categoria cea mai numeroasă şi cea mai lovită de tranziţie o reprezintă cei peste 5,5 milioane de pensionari, supuşi sărăcirii generalizate, foamei şi frigului, privaţi de asistenţa medicală cuvenită, cărora li se grăbeşte moartea (mor peste 220 mii de suflete într-un an) de către unii politicieni.
Preşedintele ţării şi reprezentanţii partidului domniei sale (PD-L) s-au opus pe toate căile şi prin toate mijloacele pentru a împiedica – mărirea pensiilor hotărâte de Parlament, menite să corecteze cu ceva MAREA NEDREPTATE SOCIALĂ ce s-a făcut acestei categorii sociale în toţi anii tranziţiei.
MUNCA ŞI VALORILE UMANE sunt dispreţuite şi batjocorite în toate domeniile şi sectoarele de activitate. Va mai trece mult timp până când politicienii îmbogăţiţi de tranziţie şi aşa zisele „elite”, care domină viaţa politică şi socială – vor aşeza la locul cuvenit – munca şi valorile umane, profesionalismul şi seriozitatea. În anii tranziţiei au fost alungaţi, persecutaţi, prigoniţi oamenii de valoare, profesioniştii, specialiştii. Impostura a devenit o caracteristică de bază în toate autorităţile şi instituţiile statului. Incompetenţa – propagată de clasa politică – a devenit o trăsătură esenţială atât în organismele centrale cât şi în cele locale.
POLITICA ŞI POLITICIENII. TOATE RELELE SOCIALE – de aici provin – de la politică şi politicieni. Trăim într-o societate profund politizată. Toate autorităţile, toate instituţiile de stat, centrale şi locale, sunt politizate în mod partizan. De aceea, grupurile de interese private sunt promovate în mod nociv în toate sferele de activitate. Va trece încă mult timp până când se vor stabili limite raţionale – sub care politicile partizane să nu mai aibă loc şi să primeze – interesele generale, publice.
La noi, politica înseamnă „putere şi bani” pentru unii, pentru unele grupuri private. În viziunea noastră, ar trebui să însemne slujirea intereselor generale, publice, ale societăţii, ale populaţiei, ale milioanelor de cetăţeni români. RELELE SOCIALE vin şi de la noi milioanele de cetăţeni, care stăm pasivi, nu le combatem la modul cuvenit, măcar prin puţinele şi slabele mijloace de care dispunem. În marea lor majoritate, politicienii sunt îmbogăţiţi ai tranziţiei prin politică. Ei şi copiii lor, familiile lor, prietenii lor, grupurile lor.
Unii au devenit miliardari şi milionari. Puterea şi bogăţia pe care au dobândit-o îi fac să se creadă genii, buricul pământului; ei au dreptate în toate, se cred competenţi în toate domeniile; ei desconsideră profesioniştii şi specialiştii în toate sectoarele de activitate. ÎNŞELĂCIUNEA, MINCIUNA ŞI DEMAGOGIA POLITICĂ – sunt armele de bază ale politicienilor – pentru tragerea pe sfoară a oamenilor cinstiţi. „Să trăiţi bine” ni s-a spus în campania electorală anterioară. Şi ce s-a realizat? Adâncirea polarizării sociale, generalizarea sărăciei. Discrepanţa între vorbe şi fapte este enormă.
SISTEMUL POLITIC ŞI DEFECTELE SALE. Cu toate progresele făcute, constatăm o serie de grave defecte şi imperfecţiuni.
a. Democraţia politică este fragilă. Priviţi cum se acuză reciproc politicienii. Corupţia politică este în expansiune şi a devenit pregnantă în ultimele campanii electorale. „Democraţia banului” îşi pune amprenta tot mai puternic pe alegeri, mai ales în condiţiile votului uninominal, prost conceput şi prost organizat de regimul Alianţei DA.
Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt grav încălcate prin prezenţa pe scena politică a unei instituţii totalitariste, cum este CNSAS şi a ordonanţe de urgenţă totalitariste, care-i îi asigură continuarea existenţa acesteia.
Această instituţie totalitaristă face condamnări politice, se situează peste Parlament, peste Justiţie, peste partide, peste voinţa populară. Face ravagii, la ordinul celor care o manipulează politic. Această instituţie cultivă ura şi învrăjbirea românilor, dezbinarea politică dusă la extrem.
b. Principiile statului de drept sunt adesea încălcate.
Politicienii de la cel mai înalt nivel acuză multiple manifestări de stat poliţienesc la mai multe instituţii ale statului, dar mai ales la Procuratură, la DNA. Mai mulţi miniştri şi parlamentari au acuzat iniţierea de către cei de la putere a unor procese politice. Abuzurile şi amestecul serviciilor secrete sunt tot mai mult criticate. Presiunea şi abuzurile celor din conducerea SRI – în urmărirea judecătorilor de la Curtea Constituţională – au rămas nesancţionate.
A avut loc suspendarea nejustificată şi abuzivă a unor miniştri de către Preşedintele ţării sau împiedicarea numirii unor înalţi demnitari, propuşi de cei în drept, conform Constituţiei.
c. Principiul constituţional al separării puterilor în stat este în mod frecvent şi brutal încălcat la cel mai înalt nivel. Deciziile şi poziţiile Preşedintelui ţării timp de 4 ani – au dus la numeroase conflicte şi confruntări între Preşedinte şi Guvern, între Preşedinte şi Parlament, între Preşedinte şi Puterea Judecătorească (care i-a atras acuzaţia de încălcare a independenţei justiţiei). Au fost patru ani de lipsă de colaborare şi conlucrare între puterile statului, ceea ce a provocat enorme prejudicii ţării, înfăptuirii politicii externe şi interne. Preşedintele ţării nu şi-a îndeplinit rolul constituţional de mediator între puterile şi instituţiile statului. În cei 4 ani de guvernare a avut comportamentul unui şef de partid excesiv de partizan.
Au fost acuzate anumite tendinţe autoritariste ale Preşedintelui ţării de către politicieni, de partide, de reprezentanţi ai societăţii civile şi s-a ajuns la situaţia de excepţie în care Parlamentul l-a suspendat pe Preşedintele ţării pentru gravele încălcări ale Constituţiei. A rezultat o paralizare a tuturor autorităţilor şi instituţiilor de stat, o slăbire a reacţiei acestora pentru soluţionarea problemelor fundamentale ale ţării. Noi cetăţenii de rând constatăm că în faţa crizei economice mondiale, fără precedent, TOATE autorităţile şi instituţiile de bază ale statului sunt PARALIZATE, nu conlucrează, sunt cufundate într-un POLITICIANISM ŞI O DEMAGOGIE distrugătoare, în loc să se unească toate forţele şi să se mobilizeze toate competenţele naţiunii în vederea stabilirii unor soluţii realiste pentru ieşirea din criză.
Nu s-a înţeles că după patru regimuri de dictatură continuă (dictatura regală, dictatura legionară-fascistă, dictatura militară şi dictatura socialistă) milioane de români nu mai vor o a cincea dictatură. Ar fi prea mult şi prea dureros pentru români, pentru istoria acestui popor umilit şi lovit dramatic de evoluţia istorică în acest colţ de lume.
d. În loc să se cultive respectarea Constituţiei, legea fundamentală a ţării, am asistat timp de 4 ani la un atac continuu asupra Constituţiei, la încălcări ale prevederilor acesteia. Pentru a se acoperi şi justifica abuzurile în exercitarea puterii, s-a organizat o adevărată ofensivă pentru schimbarea Constituţiei – iniţiată de Preşedintele ţării şi adepţii săi – deoarece aceasta nu ar satisface tendinţele sale autoritariste. În mod natural au apărut şi reacţiile inverse pentru limitarea rolului şi puterii Preşedintelui în numele apărării democraţiei.
Regimul politic al Alianţei DA s-a caracterizat prin patru ani de instabilitate politică provocată de la cel mai înalt nivel în lupta pentru răsturnarea guvernului, care a generat mari prejudicii ţării atât în politica internă cât şi în politica externă. Acum, în condiţiile crizei economice mondiale, România este supusă unor atacuri din exterior extrem de periculoase, care se sprijină pe evaluarea României ca o ţară cu instabilitate politică. Metoda de a cere continuu demisia miniştrilor şi a guvernului a dat aceste rezultate negative în plan internaţional.
În sistemul nostru politic – Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Acesta a fost supus unor atacuri agresive. În ciuda unor dificultăţi şi a unor deficienţe inerente, el trebuie apărat, pentru că aici sunt reprezentate opţiunile tuturor categoriilor sociale. Va fi de preferat o republică parlamentară, dacă nu se pot stăvili tendinţele autoritariste ale unui Preşedinte care se comportă ca un şef de partid partizan, contrar literei şi spiritului Constituţiei.
DERUTA POLITICĂ TOTALĂ. Iar noi, cetăţenii de rând, milioanele de români, care suportăm toate loviturile vieţii, sărăcia generalizată, ce să înţelegem din aceste confruntări politice lipsite de principii şi purtate necivilizat? Suntem total derutaţi. Noi cei mulţi, cum să-i numim pe aceşti oameni politici plătiţi bine de la bugetul ţării care se ceartă continuu? Cum să-i credem? Cum să-i respectăm după cele trăite pe pielea noastră, auzite şi văzute ? Cum să-i determinăm să părăsească scena politică ? Ce mijloace avem la dispoziţie? Aproape nici una, sau foarte puţine şi slabe. Cum să facem ca alegerile parlamentare să nu fie o păcăleală cumplită, cum au fost de atâtea ori ? Cum să facem să nu mai fim înşelaţi încă o dată în alegeri ?
Asistăm neputincioşi la degradarea societăţii, a vieţii politice şi sociale. Spectacolul politic dezgustător – oferit de numeroasele televiziuni – în imagini şi în vorbe – au menirea să ne abată atenţia de la problemele fundamentale ale vieţii sociale, ale dezvoltării, de la identificarea de soluţii reale pentru români. Controlul social asupra instituţiilor de stat şi asupra acţiunii partidelor – este extrem de slab, aproape a dispărut. REÎNNOIREA CLASEI POLITICE reprezintă o necesitate absolută în etapa pe care o străbatem. Alegerile parlamentare ar putea constitui un moment important în acest proces. Cetăţenii cinstiţi ai acestei ţări sunt profund derutaţi de propaganda deşănţată, partizană pe care o fac cei – cu putere şi cu bani – prin televiziuni, radio şi presa scrisă.
Noi considerăm că este necesar ca cetăţenii să-şi exercite dreptul de vot, dar să o facă în cunoştinţă de cauză, să se intereseze şi să afle dacă cei care candidează sunt oameni cinstiţi, dacă au o profesie, o meserie, dacă sunt competenţi, dacă sunt capabili, dacă sunt serioşi, dacă au făcut lucruri utile pentru societate, pentru semenii lor, dacă respectă Constituţia şi legile ţării. În Parlament să intre persoane care vor să slujească interesele publice, interesele generale ale populaţiei, ale oamenilor.
Cei care au interesele lor private economice, oameni de afaceri – să se retragă, să-şi vadă de afacerile lor, respectând Constituţia, legile statului. Este timpul să plece din viaţa politică – îmbogăţiţii din tranziţie prin politică, care s-au ocupat numai de propria îmbogăţire, au acumulat prin politică – averi uriaşe (unii au devenit miliardari şi milionari); ei îi sfidează pe cei care trăiesc din muncă şi valorile neamului românesc.
Cei certaţi cu legea şi cu principiile morale, care au săvârşit fapte reprobabile şi penale – să părăsească viaţa politică şi să lase locurile unor oameni cinstiţi. Cetăţeni, Pentru orientarea cetăţenilor care trăiesc din muncă, am elaborat acest Manifest – Chemare, cuprinzând câteva coordonate esenţiale pentru viaţa politică şi Criteriile pe care le recomandăm să fie avute în vedere atunci când dăm votul nostru unui candidat la alegerile parlamentare din noiembrie. Încercăm, deci, să oferim un Ghid util pentru a ne exprima cu discernământ votul şi să ne asumăm responsabilitatea de a trimite în parlament numai oameni cinstiţi, competenţi şi capabili, care vor putea să se ocupe de interesele ţării, ale societăţii, ale populaţiei.

II. CRITERII
Este timpul să alegem şi să votăm cu discernământ. Criteriile pe care le recomandăm alegătorilor pentru formularea opţiunilor lor, pentru a separa neghina de boabele de grâu, pentru a spune NU sau DA candidaţilor pentru parlament, sunt cele enumerate în continuare:
1. NU – celor care AU FURAT ŞI FURĂ, cu sau fără forme legale, din avuţia naţională şi din bugetul ţării, indiferent de apartenenţa lor partinică. NU – INCOMPETENŢILOR ŞI INCAPABILILOR, impostorilor, care au sufocat şi sufocă toate autorităţile şi instituţiile de stat, centrale şi locale, au paralizat şi paralizează activitatea politică, economică şi socială. NU – celor care se află în situaţia de INCOMPATIBILITATE şi CONFLICTE DE INTERESE, ocupând funcţii publice şi făcând legi şi acţiuni pentru propria îmbogăţire, pentru propriile interese şi pentru interesele înguste de grup. NU – amestecului AFACERILOR PRIVATE cu POLITICA.
2. NU – celor care încalcă grav şi continuu CONSTITUŢIA ŞI LEGILE ŢĂRII.
3. NU ÎMBOGĂŢIŢILOR DE TRANZIŢIE PRIN POLITICĂ. Îi găsim în TOATE partidele, în TOATE domeniile şi sectoarele de activitate. Aceştia reprezintă deja o pătură socială şi îi întâlnim atât la centru, în capitală, cât şi în toate judeţele, oraşele şi comunele. Ei au promovat şi promovează politici şi acţiuni pentru propria lor îmbogăţire, a familiilor lor, a grupurilor de interese din care fac parte. Ei nu se pot identifica cu interesele generale, publice, cu nevoile milioanelor de cetăţeni români.
Din declaraţiile de avere (chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna sincere) îi putem identifica. Dar îi putem distinge uşor şi după vilele somptuoase şi după limuzinele de lux, în care se lăfăie ei şi copiii lor (şi care nu se pot dobândi din salariile de bugetari). O parte din aceştia formează OLIGARHIA POLITICO-FINANCIARĂ care domină şi guvernează.
4. NU – MILIARDARILOR ŞI MILIONARILOR. Aceştia formează o grupare mai restrânsă. Ei au făcut afaceri bănoase cu STATUL, dar mai ales au sustras din avuţia naţională – fără echivalent – în cadrul aşa-zisului proces de privatizare – averi uriaşe. Ei au puternice conexiuni cu lumea politică, cu oamenii publici corupţi, iar unii dintre ei au legături cu crima organizată şi cu lumea interlopă. Ei stăpânesc averi fabuloase, capitaluri reale şi financiare, dar şi mass-media, televiziunile şi presa scrisă şi dispun de o mare capacitate de manipulare politică, de derutare şi inducere în eroare a cetăţenilor. Aceştia ar trebui să se retragă, să-şi vadă de averile şi afacerile lor făcute la limita legii şi mai ales ilicit, prin fisurile şi dereglementările sistemului tranziţiei.
5. NU – celor care au făcut ABUZURI ŞI ILEGALITĂŢI în anii tranziţiei, NU AU APĂRAT AVUŢIA NAŢIONALĂ şi au patronat PRIVATIZĂRILE FRAUDULOASE, fără echivalent, au favorizat actele de corupţie şi s-au implicat în ele, - în funcţiile pe care le-au avut de miniştri, şefi de departamente, şefi de agenţii, deputaţi, senatori, primari, prefecţi etc. Îi găsim în TOATE partidele. MAREA ÎNŞELĂCIUNE. Cetăţenii români au fost înşelaţi şi înainte şi după 1989. Atunci, timp de 45 de ani în vechiul regim au fost asiguraţi – chiar printr-o prevedere din Constituţie – că avuţia naţională, de stat, pe care ei au creat-o este a lor, a întregului popor. În anii tranziţiei, milioanele de români au fost DESPROPRIETĂRIŢI de această avuţie de stat – în valoare de sute de miliarde de euro. Această imensă avuţie a fost transferată – fără echivalent în mâinile unor companii străine, multinaţionale şi ale unor firme autohtone. A avut loc procesul de distrugere a industriei (fiind declarată de unii politicieni „o grămadă de fier vechi”) şi desfiinţarea a peste 3,5 milioane de locuri de muncă, forţându-i pe români să EMIGREZE cu milioanele în străinătate pentru o bucată de pâine. Este evident că cetăţenii români sunt îndreptăţiţi să revendice DREPTURILE LOR DE PROPRIETATE – asupra avuţiei naţionale înstrăinate - drepturi ce le-au fost luate prin aşa-zisa privatizare – fără echivalent – fără ca ei să fie întrebaţi prin REFERENDUM, fără ca ei să-şi de acordul cu această deposedare hotărâtă şi făcută de oamenii politici din TOATE partidele.
6. NU – celor care – prin poziţia lor şi politicile lor – au creat şi creează condiţii pentru JEFUIREA BANULUI PUBLIC, A BUGETULUI ŢĂRII, în cele mai diverse forme. NU – celor care stabilesc şi hotărăsc prevederi de cheltuieli bugetare nejustificate, nefundamentate, care nu asigură reglementări adecvate şi controlul preventiv şi ulterior asupra modului cum se cheltuiesc banii publici. Îi găsim în TOATE partidele. Pe bună dreptate, în mass-media se dau zilnic semnale cu privire la jaful din banii publici, din bugetul ţării şi cu privire la cei responsabili de acest jaf, dar cei îndrituiţi de lege nu reacţionează la aceste sesizări. Organele de control ale Ministerului Finanţelor, ale Curţii de Conturi, ale Guvernului, ale ministerelor şi Procuraturii nu funcţionează la nivelul corespunzător pentru combaterea acestor enomene negative. Cheltuielile nejustificate, inutile, risipa, actele de corupţie – au fost semnalate de mass-media în ultima vreme în toate domeniile, dar mai ales la investiţiile publice, la drumuri şi transporturi, la numeroasele agenţii de stat din subordonarea guvernului, în armată, la interne, la dotările poliţiei şi altor instituţii de stat centrale şi locale etc.
7. NU CAMELEONILOR ŞI TRASEIŞTILOR POLITICI. Îi găsim în TOATE partidele, la centru şi în teritoriu. Ei sunt oameni lipsiţi de convingeri politice. Aceştia îşi schimbă concepţiile politice, ideologiile, opiniile şi poziţiile precum ciorapii. Ei s-au REVOPSIT continuu: trec dintr-un partid în altul fără ruşine. Cinismul lor este fără limite. Sunt mulţi. Prea mulţi şi prea abili; îşi ascund trecutul, îşi rescriu biografiile, sunt mincinoşi fără seamăn, demagogi, ipocriţi. Puţină istorie. Majoritatea dintre ei au fost comunişti, unii chiar înfocaţi, timp de 3-4-5 decenii. Au devenit peste noapte APRIGI ANTICOMUNIŞTI şi au intrat la adăpost în diferite partide. Cameleonii şi traseiştii politici – de la înalte fotolii prezidenţiale, la cele guvernamentale, parlamentare, ministeriale – şi până la primării (unde traseismul a fost mai numeros) – au trecut dintr-o tabără în alta, de la stânga la dreapta şi invers. Unii au trecut prin mai multe partide şi continuă să se mişte pentru a prinde „un loc” cât mai profitabil. Avem şi două cazuri speciale de REVOPSIRE în masă în anii tranziţiei.
Primul caz. Unii s-au situat la început la stânga, s-au declarat social-democraţi – în Partidul Democrat; după 15 ani s-au răzgândit, S-AU REVOPSIT, au trecut cu partid cu tot la dreapta; au devenit într-o noapte, toţi la ordinul şefului, creştini-democraţi, populari; ei au o gură mai mare decât cei care s-au situat la dreapta de la începutul tranziţiei.
Al doilea caz. La îndemnul Preşedintelui ţării, un grup de liberali au spart P.N.L.; ei S-AU REVOPSIT şi au devenit peste noapte creştini-democraţi, populari etc. şi-i „condamnă” de zor, în termenii cei mai injurioşi, pe cei care nu au trădat Partidul Naţional Liberal. În aceste două cazuri speciale este vorba de cameleoni şi traseişti politici, oameni fără convingeri politice şi care nu pot să aibă pretenţia să fie respectaţi în viaţa politică. Este timpul ca traseiştii politici şi cameleonii să nu mai fie aleşi, să se retragă din politică, să fie opriţi – prin votul alegătorilor. Ei sunt arhicunoscuţi, indiferent cât de mult încearcă să se ascundă sau să se justifice. Ei nu cunosc decât interesul personal, propriu, vânează posturi şi funcţii şi nu pot fi în serviciul public, al societăţii, tocmai datorită mentalităţii şi comportamentului lor neserios şi vicios. Aceştia reprezintă plaga vieţii politice din România. Şi sunt destul de mulţi. Votul popular ar trebui să-i liniştească, să-i trimită să trăiască din muncă cinstită, dacă au o meserie, o profesie pe care să o exercite în mod onorabil. În curând, vom face o LISTĂ cu vestiţii traseişti la nivel central, pe care o vom da publicităţii. La fel ar trebui să se procedeze la nivelul fiecărui judeţ, pentru a-i împiedica pe traseişti să mai polueze viaţa politică.
8. NU – celor care în anii tranziţiei au DEPROFESIONALIZAT – toate structurile centrale şi locale, din autorităţile şi instituţiile de stat, din unităţile economice de stat şi din sistemul bancar, umplându-le cu politicieni partizani, incompetenţi, nepricepuţi, cu impostori, ceea ce a dus la degradarea muncii şi eliminarea valorilor profesionale, a specialiştilor.
Cu fiecare guvernare, procesul a fost luat de la capăt. Prigonirea, persecutarea şi alungarea specialiştilor pe criterii politice partizane – s-a petrecut în fiecare guvernare. Este timpul să se pună capăt acestor practici, stabilind prin lege – până la ce nivel – să se poată produce înlocuirea pecialiştilor cu politicieni.
9. NU – celor care în programele lor – nu au prevăzut şi nu prevăd în mod clar obiectivele şi mijloacele concrete pentru CREŞTEREA SUBSTANŢIALĂ A PRODUCŢIEI ÎN INDUSTRIE ŞI AGRICULTURĂ.
NU – celor care în programele lor – nu au prevăzut şi nu prevăd concret SPORIREA LOCURILOR DE MUNCĂ, în ce sectoare de activitate şi cu ce mijloace de sprijin şi susţinere.
NU – celor care prin politicile şi acţiunile lor – au redus numărul locurilor de muncă în România pentru 3,5 milioane de salariaţi şi au determinat pe români să emigreze cu milioanele peste hotare.
NU – celor care fac promisiuni goale de creştere a veniturilor populaţiei fără fundamentarea şi susţinerea necesară cu resurse.
10. NU – celor care au fost numiţi să apere ORDINEA PUBLICĂ ŞI SECURITATEA CETĂŢENILOR, dar nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu şi în urma neglijenţei şi nepriceperii lor – s-au extins infracţiunile, criminalitatea, corupţia, prostituţia, traficul cu droguri şi alte rele sociale. Aici trebuie să-şi asume răspunderea toţi foştii miniştrii de interne, adjuncţii lor şi şefii poliţiei.
11. NU – celor care prin – politicile, acţiunile şi poziţia lor – nu au asigurat INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI, astfel încât aceasta să-şi îndeplinească rolul, să stabilească ADEVĂRUL şi să facă DREPTATE; să înfăptuiască actul de justiţie în mod obiectiv şi imparţial, să pedepsească pe cei care au încălcat legea, au săvârşit furturi, infracţiuni, crime. NU – celor care au paralizat JUSTIŢIA, i-au încălcat independenţa, au iniţiat şi organizat PROCESE POLITICE, au transformat PROCURATURA în instrument de RĂZBUNARE politică şi au lăsat în voie infractorii de toate felurile.
12. NU – celor care din fotoliile prezidenţiale, de conducători de partid, din fotolii parlamentare, din mass-media s-au ridicat împotriva corectării NEDREPTĂŢII SOCIALE făcute pensionarilor în anii tranziţiei, s-au ridicat împotriva DREPTULUI LA VIAŢĂ a celor 5,5 milioane de pensionari, conducându-i la moarte prematură, la înfometare şi la frig, la mizerie, nerecunoscându-le dreptul la o pensie decentă, după ce aceştia au contribuit la fondul de pensii zeci de ani şi la crearea avuţiei naţionale înstrăinate fără echivalent – de politicienii tranziţiei.
13. NU – celor care – prin politicile, acţiunile şi poziţiile lor – au dezorganizat şi distrus SISTEMUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ; nu au asigurat dreptul la asistenţă medicală gratuită, în condiţii omeneşti pentru cei suferinzi şi pentru cei 5,5 milioane de pensionari; nu au asigurat şi nu asigură ordinea, disciplina şi funcţionarea unităţilor de sănătate; nu au eliminat gravele deficienţe în ce priveşte asigurarea medicamentelor în spitale şi a medicamentelor compensate, schimbând mereu sistemul şi îmbogăţind unele firme şi anumite unităţi medicale din afara sistemului public de sănătate.
14. NU – celor care – prin politicile şi poziţia lor – nu au asigurat buna funcţionare a ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PUBLIC GRATUIT şi au permis degradarea acestuia; nu au asigurat accesul la învăţământ al tuturor copiilor ţării, mai ales a celor din mediul rural; nu au asigurat condiţii materiale decente în şcoli; nu au asigurat o remunerare decentă pentru învăţători şi profesori; nu au asigurat disciplina, ordinea şi exigenţa în şcoli şi în instituţiile de învăţământ superior; au permis scăderea îngrijorătoare a calităţii învăţământului.
15. NU – celor din Guvern, Parlament, administraţiile locale – care prin concepţiile, poziţiile, acţiunile şi politicile lor atentează la SUVERANITATEA ŞI INTEGRITATEA TERITORIALĂ A ROMÂNIEI, susţin MIŞCAREA SEPARATISTĂ pentru aşa-zisa autonomie teritorială pe criterii etnice, pentru dezmembrarea statului român; ei nu au primit riposta cuvenită din partea autorităţilor statului şi a partidelor politice parlamentare.
16. NU – celor care prin poziţia şi acţiunilor lor – încalcă în mod brutal DREPTURILE ŞI LIBERTĂŢILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI, in condiţiile democraţiei noastre constituţionale, instigă la ură şi dezbinarea naţiunii, la răzbunări politice, contrar Constituţiei şi dreptului internaţional.
NU – celor care nu au ţinut seama de decizia Curţii Constituţionale – şi nu au desfiinţat CNSAS – o instituţie totalitaristă şi au dat Ordonanţa de Urgenţă nr.24 din 10 martie 2008 care a preluat conţinutul Legii totalitariste nr.187/1999.
NU – celor care agită proiectul totalitarist privind „legea lustraţiei” pentru condamnări politice colective, fără nici un temei şi prin încălcarea brutală a Constituţiei şi a Convenţiei Europene privind drepturile şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Nu – celor care nu sprijină proiectul LEGII RECONCILIERII NAŢIONALE pe care noi am propus-o şi difuzat-o pentru a elimina vrajba şi ura, dezbinarea naţională şi pentru a ne alinia la experienţa ţărilor din Uniunea Europeană, în care au existat în trecut regimuri totalitare.
17. NU – celor care au susţinut şi susţin o serie de poziţii şi concepţii greşite din Raportul Traian Băsescu - Vladimir Tismăneanu (2 foşti comunişti) întocmit în colaborare cu unii turnători la securitate şi cu unele persoane având concepţii totalitariste. În acest raport este denigrată şi batjocorită istoria poporului român, fiinţa naţională, se contestă dreptul la existenţă ca stat a României, se pronunţă condamnări politice colective fără temei, se neagă munca, dezvoltarea şi realizările dobândite prin eforturile şi sacrificiile poporului român timp de 45 de ani, se condamnă credinţa şi biserica ortodoxă şi înalţii săi slujitori din poziţii total greşite, se atacă şi se denigrează valorile neamului românesc din cultură şi artă, din toate domeniile, se denaturează multe fapte istorice.
Este o lucrare neştiinţifică, antinaţională, lipsită de obiectivitatea necesară, cu multe falsuri şi exagerări, folosită ca o unealtă politică pentru dezbinarea poporului român, pentru instigarea la lupte fratricide şi la subminarea unităţii naţionale. Poporul român şi-a spus cuvântul când a răsturnat vechiul regim politic şi nu are nevoie de o asemenea falsă lucrare.
Va veni momentul când istoricii autentici, cu respect pentru adevăr şi pentru România vor trata această perioadă istorică, în mod obiectiv şi ştiinţific, dând la o parte mizeriile politice cuprinse în raportul celor doi foşti comunişti. Va veni de asemenea, momentul când, pentru banii risipiţi de la bugetul statului pentru această mizerie politică – iniţiatorii vor da socoteală în faţa legii.
18. NU – celor care se autodenumesc „ELITISTI” şi care jefuiesc milioane de euro din bugetul ţării, ce se cheltuiesc pe acţiuni de dezbinare politică şi socială, pe expoziţii şi voiaje inutile în străinătate, propagând opere false şi pornografice din domeniul artei – care nu pot fi reprezentative pentru valorile culturii române.
19. NU – celor care plătesc şi utilizează SONDAJE MINCINOASE, ca instrument de propagandă, de derutare şi manipulare politică a cetăţenilor. NU – celor care fac de râs ştiinţa sociologică pentru banii pe care-i primesc şi pentru posturile pe care le dobândesc în politică, în schimbul minciunilor pe care le vând pe piaţă sub forma de sondaje.
20. NU – celor care în anii tranziţiei, dar mai ales în ultimii 8 ani, au administrat primăria capitalei şi au adus oraşul în situaţia imposibilă de nerespirat, pentru cetăţenii bucureşteni; acestora li s-a luat dreptul la apă şi la aer curat; s-au distrus sute de mii de m.p. de parcuri şi spaţii verzi; s-au autorizat contrar normelor legale de urbanism, construcţii anarhice şi spaţii sufocante, prin îndesirea şi înghesuirea clădirilor; capitala a devenit paradisul unor rechini imobiliari şi a unor mari scandaluri cu implicarea fruntaşilor primăriei; s-a agravat criza locuinţelor şi chiriile au devenit exorbitante, s-a neglijat construcţia de locuinţe sociale pentru tineri şi grădiniţe pentru copii; li s-a luat dreptul bucureştenilor de a circula omeneşte la muncă, la şcoală, la spitale etc. din cauza traficului imposibil; lipsa de curăţenie a străzilor este izbitoare şi multe altele.
Regii marmurei, bordurilor, asfaltărilor, drumurilor, parcărilor văruite, ai afacerilor juridice de la RAAPS, ai cumetriilor de la Golden Blitz – să se retragă din politică cât mai curând posibil.
21. NU – celor care au forţat introducerea VOTULUI UNINOMINAL, fără pregătirea cadrului şi condiţiilor necesare, prin aplicarea unui sistem mai prost şi inechitabil decât cel anterior, care oferă posibilităţi pentru amplificarea şi extinderea acţiunilor de CORUPŢIE POLITICĂ ŞI DE FRAUDARE a alegerilor, pentru expansiunea „democraţiei banului”.

Cetăţeni,
CHEMAREA noastră către toţi cetăţenii este să meargă la vot şi să-şi exercite acest drept constituţional de a alege reprezentanţi în parlament – în calitate de senatori şi deputaţi, în ciuda tuturor lucrurilor criticabile. Esenţial este ca prin discernământul şi corecta informare a cetăţenilor – să nu mai fim păcăliţi, înşelaţi, de politicienii care nu mai merită încrederea noastră.
Recomandăm să se ţină seama de CRITERIILE la care ne-am referit mai înainte şi să spunem DA, conform opţiunilor politice ale fiecăruia, candidaţilor care întrunesc calităţile necesare:
1. DA – celor care au dovedit şi dovedesc în activitatea lor că sunt OAMENI CINSTIŢI ŞI DE ONOARE, cărora le sunt străine mentalităţile şi comportamentele de jefuire a avuţiei naţionale şi a banilor publici din bugetul ţării.
2. DA – celor care au dovedit prin fapte că sunt COMPETENŢI ŞI CAPABILI, au o profesie şi sunt specialişti afirmaţi într-un domeniu sau altul, muncesc şi probează valoare profesională, sunt în stare să aibă o contribuţie la soluţionarea problemelor esenţiale ale societăţii.
3. DA – celor care au dovedit că respectă CONSTITUŢIA şi LEGILE ţării şi nu le critică pentru a acoperi şi justifica abaterile şi încălcările grave pe care aceştia le săvârşesc pentru scopurile lor murdare în lupta pentru putere şi bani.
4. DA – celor care au dovedit că respectă MUNCA şi VALORILE în toate domeniile de activitate, le promovează şi le susţin prin politicile şi acţiunile lor.
5. DA – celor care au dovedit prin faptele lor – că se dedică slujirii INTERESELOR GENERALE ale societăţii, ale comunităţilor, ale milioanelor de oameni care trăiesc din muncă, respingând folosirea politicii în interese egoiste, individuale, de proprie îmbogăţire, a lor şi familiilor lor, în interesele înguste ale unor grupuri.
6. DA – celor care au CONVINGERI POLITICE, le apără şi le respectă; nu se REVOPSESC continuu şi nu umblă dintr-un partid în altul, de la stânga la dreapta şi invers (după cum bate vântul puterii şi al banului); DA – celor care combat şi resping cameleonii şi traseiştii politici, oportuniştii şi nu se înfrăţesc cu aceştia.
7. DA – celor care prin programele pe care le promovează – ţintesc – creşterea PRODUCŢIEI în ritmuri înalte, dezvoltarea industriei şi agriculturii pe baze moderne, crearea de locuri de muncă, lichidarea decalajelor ce ne despart de ţările dezvoltate, asigurarea unei vieţi decente şi civilizate pentru milioanele de români care trăiesc din muncă.
8. DA – celor care au dovedit că respectă şi apără DREPTURILE ŞI LIBERTĂŢILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI şi nu înlocuiesc totalitarismul din trecut cu instituţii totalitariste de tip CNSAS. DA - celor care combat concepţiile de talibani, fundamentalişti şi extremişti, care fac condamnări politice globale şi colective, cultivă răzbunările politice şi învrăjbesc românii.
9. DA – celor care au dovedit că luptă şi apără cu sfinţenie SUVERANITATEA, INDEPENDENŢA ŞI INTEGRITATEA TERITORIALĂ A ROMÂNIEI, combătând cu consecvenţă manifestările de SEPARATISM, DE AUTONOMIE TERITORIALĂ PE CRITERII ETNICE, ACŢIUNILE DE IREDENTISM ŞI ŞOVINISM, DE DEZMEMBRARE A ŢĂRII.
10. DA – celor care prin programul lor – promovează FEMEILE ŞI TINERII la conducerea treburilor publice potrivit rolului social pe care aceste categorii sunt îndreptăţite în mod natural să îl joace în procesul reînnoirii societăţii româneşti în asigurarea unui viitor prosper naţiunii române
11. DA – celor care dovedesc prin faptele lor – indiferent de naţionalitate că pun mai presus de orice INTERESUL NAŢIONAL, în vederea dezvoltării economice şi sociale a ţării, asigurării bunăstării şi unei vieţi civilizate pentru toţi cetăţenii României.
12. DA – celor care cheamă la VOT – pe toţi cetăţenii României, ca să-şi exercite dreptul constituţional de a alege, potrivit convingerilor şi opţiunilor lor.
GRUPUL DE INIŢIATIVĂ „REÎNNOIREA”
Florea Dumitrescu
Gheorghe Stroe
Cristian Apostol


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vrea numia tinere cu aspect fizic plăcut
Comentariul comentariilor (CCXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Primul preşedinte de culoare
Un program electoral realizabil
Evreii din România răspund acuzaţiilor de antisemitism la adresa României
Axa românească Timoc - Chişinău
Au căzut în propria capcană
Ioan Rotundu
Violenţa fizică a lui Ţurcanu contra intelectualităţii lui Paul Popa
maşina, mijlocul cu care Ţurcanu îşi sperie adversarii
Peste 800 de elevi s-au întrecut pe teme de educaţie de sănătate
Edilii botoşăneni au tăiat serios valul extinderilor
Internarea într-un spital de psihiatrie nu e mai poate face forţat
Liberalul Ostafie făcut K.O. de vicele Ghiorghiţă
De atâta răsfăţ guvernamental, sinistraţii încep să facă nazuri
Deţinuţii învăţă cum să se integreze după liberare
Pedeliştii contraatacă, dar nu prea au cartuşe pe ţeavă
Complotul lui Băsescu
Directorul bătăuş se dă drept miel nevinovat
Directorii de şcoli vor fi cam aceiaşi
Gripa s-a mai potolit, dar este de aşteptat să devină şi mai virulentă
Noi posibilităţi de vaccinare împotriva gripei
Grupurile sanitare ale spitalului judeţean sunt vandalizate
Grupurile sanitare ale spitalului judeţean sunt vandalizate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog