„Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare”, se atenţionează într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică.
De altfel, şi Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci de cultură, şi nu din flora spontană a pădurilor. „Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Medicii atenţionează că simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea, şi de durata perioadei de incubaţie, adică timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice.
Medicii explică faptul că intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă, la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după 2 zile de la ingestie apare coma şi apoi decesul. În Botoşani, în ultima perioadă au fost înregistrate doar cazuri indigestie cu ciuperci, nu şi de intoxicaţie. (Doina Marcu)