Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12136
De la 07 Ianuarie 2003
122872203

Mănăstirea Zosin pusă în pericol de minţi nepricepute

  • 5 June 2007, 23:00
Despre data exactă a ctitoriei mănăstirii Zosin nu se poate vorbi cu exactitate. Luăm de bună data indicată pe pisania săpată în lemn cu litere chirilice chiar deasupra uşii de intrare în biserica veche: „Această Sf. Biserică este făcută de D-lui Şatrariu Tudorache Başută, care se cinsteşte cu Hramul Adormirea prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, în zilele măriei sale Constantin Moruz, Voievod, în anul 1779”.
Starea bisericii vechi duce la concluzia că nu a fost niciodată refăcută din temelii, ci doar reparată. De-a lungul existenţei a peste 200 de ani s-a intervenit doar la tencuirea pereţilor exteriori şi interiori şi refacerea acoperişului de şindrilă. În 1864, ca urmare a secularizării averilor mănăstireşti, schitul Zosin, cum se numea la început, a fost desfiinţat. Bisericuţa de lemn a supravieţuit însă 126 de ani, până în 1991, când de lăcaş, de această dată ca mănăstire, şi-a asumat responsabilitatea ieromonahul Firmilian Ciobanu.
Acest ieromonah a ridicat o nouă biserică, din zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, biserică sfinţită la 26 septembrie 1992 de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel Ciobotea. Stareţul Ciobanu a decedat la numai 29 de ani, iar în locul său s-a instalat protosinghelul Iosif Grigore, venit de la schitul Cozancea. Cu ajutorul credincioşilor din zonă, Grigore a reuşit să picteze în frescă noua biserică. Lui Grigore i-a urmat ieromonahul Teodosie Pleşca. Odată cu ridicarea noii biserici s-au construit chiliile necesare călugărilor şi anexele utilitare.
Totodată, pentru a se facilita accesul cu mijloacele moderne de transport, s-au făcut o serie de excavaţii în dealul din preajmă, pământul fiind mutat mai la vale, iar cu o parte din el s-a acoperit un iaz, vechi şi acesta de la începuturile mănăstirii. Prin aceste excavaţii s-a schimbat configuraţia terenului şi s-a produs o destabilizare a acestuia, declanşându-se alunecările de teren. Spre stupefacţia călugărilor, în zidurile chiliilor şi anexelor au apărut crăpături, iar biserica nouă, pe lângă că a fost cuprinsă de igrasie, riscă să se despice. De sute de ani, locul lăcaşului Zosin n-a ridicat probleme de stabilitate a pământului. Dar, îngreunarea zonei cu noi construcţii, excavaţiile făcute fără a se prevedea consecinţele ulterioare, au făcut ca pământul să alunece. Speriaţi, călugării nu mai aşteaptă producerea dezastrului.
Deja ei au început construcţia unei noi biserici, ceva mai sus de actualul aşezământ, mai spre şoseaua Botoşani – Tg. Frumos. Numai că vocile unor specialişti susţin că nici noua zonă aleasă nu este chiar aşa de sigură. Alunecările din vale pot înainta şi afecta biserica ce tocmai se ridică din pământ. Ca terenul să fie stabilizat prin amenajări specifice, cheltuielile sunt enorme iar mănăstirea n-are posibilităţi financiare să acopere astfel de investiţii.
Cu îndoieli în suflet, cu speranţe de la Dumnezeu, călugării aşteaptă ca în cel mult trei ani mănăstirea să se mute, sus pe deal. Fiind mai aproape de şosea, de traficul de maşini, liniştea monahală va fi afectată şi ea. Cu toate acestea lucrările continuă. Poate că ar trebui consultaţi specialiştii, ca munca să nu fie în zadar. Poate!
(Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Proiect pilot pentru siturile poluate
Minori dispăruţi, căutaţi de poliţişti
Persoane dispărute
Botoşănenii se abţin să mai aibă mulţi copii
Dan Pavel, avangardă a lui Becali la Botoşani
Tom şi Jerry ai CJ ne oferă încă un spectacol
Conţac vrea de la Flutur ceea ce lui Egner nici prin cap nu i-a trecut să facă
Pe lângă supărări, Conţac are şi mulţumiri sufleteşti
Şeful le ţine partea!
Cinematografele sunt pe cale de dispariţie
Drăguş vrea de la Orban ce n-a îndrăznit să ceară de la Berceanu
De la praznic la spital
Oseminte umane la sediul noiii Primării Rădăuţi Prut
Toată lume a fost premiată cu câte ceva
Garda de Mediu ne aleargă… spre reciclare
Comentariu la comentarii (CXIV)
(Ioan Rotundu)
La moartea unui prieten
(Ioan Rotundu)
Dumnezeu să-l ierte pe Liviu Manole!
Cum îşi poate găsi beţivul casa
Horoscop
Citate din literatura spaniolă
Ocazie unică... poate
Românul şi răsuflarea
Renunţ la pâine, vreau numai circ
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog