Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8774
De la 07 Ianuarie 2003
122894423

Marian Lupu înroşeşte Alianţa

  • 30 November 2009, 23:00
Am „frunzărit" toate site-urile şi nu am găsit nicăieri un răspuns clar şi univoc la întrebarea: ale cui sunt cele „12 principii" din „pachetul lui Marian Lupu", propuse Partidului Comuniştilor din RM pentru votarea preşedintelui ţării - ale PD sau (şi) ale Alianţei? Întreb aceasta fiindcă, dacă punem respectivul „pachet de propuneri" alături cu Declaraţia de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), semnată pe 8 august a.c. de către cei patru lideri ai acesteia, observăm că apar unele... „puncte" noi. Ale cui sunt acestea? Ale PD sau şi ale AIE?
Punctul 6 din „pachetul Lupu", de exemplu, prevede „consolidarea şi eficientizarea mecanismelor menite să asigure drepturile tuturor grupurilor etnice, crearea condiţiilor pentru participarea lor activă în viaţa publică a ţării". De ce drepturi trebuie să mai beneficieze grupurile etnice? De limba rusă drept a doua limbă de stat şi de dreptul de a ocupa funcţii publice fără a cunoaşte limba oficială a acestui stat? Dacă despre aceasta e vorba, spuneţi-o, s-o ştim şi noi, votanţii partidelor din AIE. Suntem în drept să aşteptăm un răspuns clar şi univoc de la Marian Lupu (dar şi de la ceilalţi lideri ai Alianţei).
Punctul 10 din „pachetul Lupu" are toate şansele să urce pe primul loc în topul celor mai mari bâlbâieli politice ale anului 2009. Citiţi şi savuraţi: „Deideologizarea sistemului educaţional şi abordarea echilibrată a problemei predării istoriei R. Moldova prin prisma abordărilor ştiinţifice şi a pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversităţii culturale şi integrării sociale şi excluderea ingerinţelor politice, a subiectivismului ştiinţific şi a ideologizării voluntariste".
Mai ceva decât definiţia gramaticii din manualul din care învăţa bietul Trăsnea, al lui Creangă! Ce să însemne, de pildă, afirmaţia despre „abordarea echilibrată... prin prisma abordărilor ştiinţifice şi a pluralismului de opinie exprimat prin prisma diversităţii..."? S-o dai în... prisma mă-si de sintaxă a limbii moldoveneşti în varianta moldoveanului Lupu! Sau, ce înseamnă „excluderea... ideologizării voluntariste"? Există adică şi o ideologizare nevoluntaristă? Am dori să ştim şi noi cum arată aceasta şi prin ce se deosebeşte de „ideologizarea voluntaristă"?
Nici punctul 12 din „pachetul Lupu" nu este mai breaz: „Promovarea politicilor îndreptate spre consolidarea statalităţii R. Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea ţării". Astfel, pe lângă grelele păcate pe care le au moldovenii, se mai descoperă unul - iredentismul! De ce aiuriţi, domnilor tovarăşi?! Din câte ştiu eu, iredentismul este o mişcare politică şovină, ai cărei partizani urmăresc anexarea la o ţară a unor teritorii în care conaţionalii lor sunt în minoritate. Există asemenea fenomene în RM? Unde sunt românii în minoritate - în Moldova sau în România?
Ce teritorii se pregătesc aceşti moldoveni şovini să mai anexeze? Poate e vorba de Rusia, căci, deocamdată, acolo moldovenii plecaţi la munci într-adevăr sunt în minoritate. Sau poate e vorba chiar de propriile teritorii, căci şi în ele mâine-poimâine moldovenii pot rămâne în minoritate? Astfel, nu pot să nu repet întrebarea: aceste bâiguieli... „savante" aparţin (numai) PD sau (şi) AIE? Vorba eroului lui Caragiale: S-o ştim şi noi!
Dacă s-ar da curs acestor trei puncte „nevinovate", n-ar mai rămâne nimic din spiritul şi ideile programatice ale AIE. Nu ştiu care este dorinţa sinceră a dlui Lupu - păstrarea Alianţei sau obţinerea fotoliului de preşedinte -, dar cu acest „pachet de propuneri" s-a mers prea departe. Drept consecinţă, Alianţa nu mai are culoarea UE, ci devine roşie. Vineri, în cadrul unei emisiuni de la TV 7, Marian Lupu a recunoscut că programul PD coincide 95 la sută cu programul PCRM. Care-s cele cinci procente ce-i deosebesc: sacralitatea Papei de la Roma sau existenţa vieţii pe Marte?
Dacă programele PD şi PCRM coincid în proporţie de 95%, de ce Lupu nu acceptă propunerea comuniştilor de a forma o coaliţie de centru-stânga? E clar de ce: după cele întâmplate, comuniştii nu vor accepta niciodată candidatura lui Lupu la funcţia de preşedinte. Deci, asta îl preocupă pe Lupu - fotoliul prezidenţial ce poate fi obţinut doar în cadrul acestei Alianţe. De aceea, Lupu îşi permite să joace dur, să atace, să insinueze şi chiar să-i şantajeze pe colegii din AIE.
În aceeaşi emisiune la TV7, el s-a lăudat ca a avut o reacţie „dură" la declaraţia premierului Vlad Filat vizavi de renunţarea la neutralitatea RM, a lui Mihai Ghimpu despre ieşirea din CSI şi a lui Iu. Colesnic despre Istoria Românilor. Se pare că dl Lupu se informează despre declaraţiile colegilor săi numai de pe omg.md, fiindcă nici Filat nu a spus că RM renunţă la neutralitate, nici Ghimpu - că RM iese din CSI...
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Lupu, preluând papagaliceşte teza comuniştilor despre Republica Moldova „o ţară polietnică şi multiculturală", a promis solemn că nu se vor închide şcoli, grădiniţe ş.a.m.d. Ei, bine, să lăsăm şcolile şi grădiniţele, dar ce ne facem cu învăţământul universitar în limba rusă, care produce specialişti ce nu cunosc limba oficială a statului în care trăiesc şi activează? Acum o lună şi ceva, Ucraina, de exemplu, a interzis limba rusă în învăţământul universitar. Noi pentru cine pregătim în limba rusă specialişti cu studii superioare? Este o întrebare nu numai pentru Marian Lupu, ci şi pentru ceilalţi lideri ai Alianţei.
Cu totul neclare, confuze şi chiar insinuante mi s-au părut şi aluziile lui Marian Lupu vizavi de scandalul legat de „mafia cărnii". Potrivit liderului PD, de menţinerea schemelor frauduloase la importul de carne şi peşte s-ar face vinovaţi reprezentanţii altor partide din actualul guvern. Deoarece nu a dat niciun nume concret, gândul te duce la ministrul Agriculturii din partea AMN, Valeriu Cosarciuc, problema importului de carne şi peşte fiind de competenţa acestui minister.
Dar dacă nu e vorba despre Cosarciuc, atunci despre cine... se vorbeşte în propoziţie? Oricum ai suci-o, asemenea afirmaţii au un singur rezultat: seamănă zâzanie în sânul AIE, alimentează suspiciunile şi neîncrederea reciproce. Acestea însă înseamnă moartea Alianţei. E oare ceea ce-şi doreşte Marian Lupu? Atunci, cât a mai rămas ca să declare şi el, ca şi comuniştii, că vrea alegeri anticipate?
Este foarte regretabil că asemenea situaţii apar pe ultima sută de metri, acum, când e nevoie de solidaritate în sânul Alianţei şi de nervi tari. Încă o dată se adevereşte spusa regelui Carol I despre aceea că românii nu duc lipsă de spirite inteligente, ci duc lipsă de caractere. Spusa se referă şi la Marian Lupu care, chiar dacă se consideră numai moldovean, tot român e. Şi Marian Lupu ar trebui să înţeleagă că înroşirea Alianţei nu-i sporeşte şansele de a deveni preşedinte al R. Moldova.
P.S. Marian Lupu a declarat recent că el e moldovean şi nu va participa la Sărbătoarea Unirii. E treaba şi dreptul Domniei sale să se autoidentifice cum vrea. Nu e nicio problemă că se consideră moldovean. Problema e ce fel de moldovean este? Şi prin ce se deosebeşte el de „moldoveanul" Voronin?
Constantin Tanase, Timpul
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bilderbergerii trădării naţionale (II)
sau tabloul celor care pun România pe tavă Rusiei
În Polonia Ion Iliescu ar fi aruncat la gunoi alături de simbolurile comuniste
Un clic pentru limba română în Constituţia Basarabiei
Învăţaţi limba “moldovenească” la Ambasada de la Bruxelles!
Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI
recenzie
Magazie incendiată de o lumânare uitată aprinsă
Autoturism distrus de flăcări din neglijenţa proprietarului
Laureaţi la zi de sărbătoare
proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani
„Un pod mic, care apropie comunităţi mari”
Antricot de vită cu ciuperci
Alegerea lui Dumnezeu
Horoscop
1 Decembrie - Ziua Naţională a României
botoşănenii şi Marea Unire a Românilor din 1918
Prostul oblicei al lui Ţurcanu
Aşa arată Ţara mea, de Ziua Naţională!
Ioan Rotundu
Într-o atmosferă de balamuc, educatoarea a fost instalată şefă la CJ
deşi a sfidat un judeţ întreg, ea nu s-a sfiit să vorbească de morală şi bun simţîn dispreţul cetăţeanului, liberalul Ţurcanu şi-a impus protejata în funcţia dorită
Ceremonie de 1 decembrie
Coaliţie „contra - naturii”
Se caută un copil
Vă prezentăm un material care sperăm să trezească interesul dumneavoastră
Program TELE'M Botoşani, marţi
Educatoarea inspectează drumurile
Multe necunoscute în desfăşurarea examenelor de admitere la liceu
Nu vor cu munca la patron, că-i mai bine la stat
Profesorii în prag de a mai fi fraieriţi odată
Egner a fost condamnat penal ca un borfaş de rând
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog