Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20701
De la 07 Ianuarie 2003
122880768
Mark Gitenstein:

Companii au renunţat să investească în România din cauza corupţiei

  • 4 November 2012, 23:00
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de PRO TV, ca au fost companii care au renuntat sa investeasca in Romania din cauza coruptiei, a imprevizibilitatii procesului de decizie, a nivelului de transparenta, transmite Mediafax.
Intrebat daca au existat companii care au vrut sa investeasca in Romania si care s-au retras, ambasadorul american a raspuns: "Da, stiu companii care s-au gandit sa vina in Romania, dar erau ingrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici. Ma refer la coruptie, la transparenta guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual. Ma refer la modul in care se fac afacerile".
El a spus ca a existat si "frustrare". "Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. In special deciziile legate de recuperarea TVA datorata lor, de ajutorul de statului... Mai multe companii au fost foarte nemultumite de licitatii, au simtit ca procesul era fie incorect, fie imprevizibil", a explicat Gitenstein la ProTV.
"Stiu companii active aici, nu voi da nume, ale caror consilii de administratie discutau daca sa investeasca aici sau in Turcia, sau Slovenia, sau in alte tari, iar in final au decis sa nu mai investeasca aici", a adaugat ambasadorul SUA.
Mark Gitenstein a aratat ca, pe de alta parte, de la incheierea crizei si stabilizarea leului, datorita faptului ca, in final, au fost respectate dispozitiile legale, cateva companii majore au facut investitii importante in Romania. El a dat ca exemplu compania Ford, care a facut o investitie de un miliard de dolari si care continua sa mareasca productia de masini B-Max la Craiova, ceea ce este un semn bun.
Aflat la finalul mandatului sau in Romania, Mark Gitenstein a precizat ca, de cand a venit aici, a vrut sa atraga si mai multi investitori americani. Insa a mentionat ca ceea ce isi doresc acestia este predictibilitate.
"In 20 de ani, cat am reprezentat companiile americane, am invatat ca nu le pasa asa de mult care sunt politicile fiscale, vor doar sa stie ca va fi o politica anume si vor sa stie care va fi aceasta, ca sa se poata organiza in vederea acelei politici. In conditiile in care este foarte imprevizibila si se schimba odata cu ministrul, din cauza instabilitatii politice extraordinare, nu e un lucru bun, cel putin pentru atragerea investitiilor", a subliniat ambasadorul SUA.
Intrebat daca este de parere ca Romania va prezenta mai mult interes pentru investitorii americani, Mark Gitenstein a raspuns: "Cred ca da, daca faceti reformele. Daca deveniti o tara atractiva pentru investitorii americani, ei vor investi aici. Nu vor investi aici pentru ca-i rog eu, nici pentru ca-i roaga Mitt Romney sau Barack Obama".
"Prezenta americana in Romania e semnificativa, iar ea va creste daca faceti aceste reforme", a continuat Gitenstein.
In opinia sa, cea mai mare amenintare economica nu este interna, ci externa. "Pietele dumneavoastra de export sunt in Europa, iar Europa e inca, daca nu in recesiune, cel putin la limita, incercand sa-si revina din recesiune. Odata ce-si va reveni din recesiune, pietele de export se vor mari. Romania are o economie productiva in mod natural, datorita costurilor scazute si a resurselor sale. Si a talentului romanilor. Cred ca exporturile dumneavoastra vor creste, iar asta va fi un lucru bun. Cred ca nerealizarea reformelor sau oprirea reformelor poate fi o amenintare reala pentru aceasta revenire", a mai spus Gitenstein.
El a apreciat ca firmele americane vor veni in Romania "numai daca e un loc bun pentru investitii".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Provocarea secretarei
Tribunalul Covasna a decis că steagul Consiliului Judeţean este legal
Prefectura a atacat sentinţa
Evitaţi declaraţiile împotriva lui Merkel, Barroso, ambasadorului SUA
ne aruncă în ridicol
Lumea lu' Rotundu: Revoluţia din 25 octombrie
Eva Iova Simon: Şcoală românească nu cu bani se face!
Va fi nevoie de "cinci ani sau mai mult" pentru a depăşi criza euro
Azi, economia României este mult mai fragilă decat în 2008
firmele funcţionează cu banii de la asociaţi
Fraudă de 190 milioane lei la CNAS
a fost sesizat DNA
Românii nu au destule dovezi ale legăturilor cu ţara lor atunci când cer vize pentru SUA
Lucian Bute l-a învins pe Denis Gracev, în 12 runde
el a câştigat centura NF la categoria semigrea
Gastronomie reţeta zilei: Castraveţi muraţi moldoveneşte
Răsturnare de situaţie între candidaţii la Senat
Ioan Rotundu
Duminica bogatului nemilostiv şi săracul Lazăr
Ciudăţenii în acţiunile primarului Portariuc
Ioan Rotundu
Reparaţii pe mai multe străzi din municipiu
Conferinţă naţională dedicată vieţii şi operei academicianului Octav Onicescu
Critică PDL dar uită de adunătura de sub sigla USL
Portariuc îl critică pe Roman, acoperind minciunile USL
8.400 pachete de ţigări de contrabandă transportate cu VW Bora
Botoşani: CAS ia în serios introducerea reţetelor electronice
Protecţia Consumatorilor Botoşani rămâne fără şef
Promisiuni de deblocare a posturilor auxiliare în şcoli
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog