Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16323
De la 07 Ianuarie 2003
122876390

Marturii Ardealului şi indiferenţa autorităţilor

  • Ioan Rotundu
  • 11 August 2018, 23:00
Femei gravide cărora li s-au spintecat burţile cu baioneta pentru a scoate fătul şi a-l omorî, după care mamele au fost ciopârţite cu baioneta şi împuşcate. Copii împunşi cu baioneta şi apoi împuşcaţi. Bătrâni şi bărbaţi proaspăt lăsaţi la vatră împunşi cu baioneta şi împuşcaţi în curtea casei, pe margine de drum sau scoşi în câmp. Preoţi ciopârţiţi cu baioneta şi apo incendiaţi, învăţători umiliţi şi împuşcaţi. Toate aceste scenarii de groază s-au petrecut în 9 septembrie 1940 în localitatea Tresnea şi în noaptea de 13 spre 14 septembrie în localitatea Ip, ambele din judeţul Sălaj. Iar vina lor a fost că erau români. Criminalii au fost soldaţi ai armatei Ungare, jandarmi maghiari din Zalău şi localnici maghiari care s-au alăturat crimelor oribile ale soldaţilor.
Patru ani mai târziu, în două căsuţe din Moisei, soldaţii lui Horty au înghesuit 31 de români pe care-i obligase la muncă forţată pentru a construi tranşee şi cazemate în vederea opririi ofensivei armatei române. A urmat apoi măcelul, trăgându-se cu mitralierea prin geam şi uşă. Doar doi bărbaţi au scăpat. Unul dintre ei n-a rezistat psihic la cele petrecute şi a înnebunit.
Aceste scene nu sunt imaginaţii, sunt realităţi descrise de supravieţuitorii acelor vremuri. Un astfel de supravieţuitor, ajuns acum la venerabila vârstă de n85 de ani, a fost şi academicianul muzicolog Octavian Lazăr Cosma (foto). Pe academician l-am găsit în căsuţa sa cochetă din Tresnea şi a mai avut în el tăria de a rememora acele zile de groază din copilărie în faţa camerelor de filmat. Am filmat mărturia sa în livada casei, sub coroana merilor. Zguduitoare mărturie! La frageda vârstă de 7 ani a asistat cum i-au fost măcelăriţi părinţii, dascăli în sat, mama însărcinată în luna a cincia.
Realizarea unui reportaj despre atrocităţile trupelor hortyste comise în Ardeal, după ce în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940 Hitler şi Musolinii au decis ca Nor d – Vestul Transilvaniei să treacă sub autoritatea Ungariei, era o dorinţă mai veche a mea. Centenarului Unirii mi-a oferi acest prilej. Reportajul intitulat „Martirii Ardealului” se va difuza sâmbătă, 11 august a.c., începând cu ora 19.00 pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu dar va putea fi vizualizat şi pe You Tube cu direct pe canal cu căutare Lumea lu’ Rotundu.
În cadrul acestor filmări am constatat câtă durere şi sentimente de teamă există în sufletul ardelenilor dar şi indiferenţa cu care autorităţile locale se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare naţională Centenarul Unirii.
La Ip, pe placa comemorativă a monumentului din centrul localităţii cât şi pe placa de la groapa comună numele martirilor împuşcaţi sunt greu de citit pentru că vopseaua s-a dizolvat în timp. Acelaşi lucru l-am constatat şi la Tresnea. S-ar fi impus o primenire a înscrisurilor cu vopsea proaspătă dar nu s-a deranjat nimeni din primăria locală sau de la judeţ să ia o astfel de măsură. Dacă la Ip primarul Markuş Laszlo este de etnie maghiară, iar ungurii boicotează cu tot ce le stă în putinţă marea noastră sărbătoare, la Tresnea primarul Cristian Oroş este român şi ar fi trebuit să aibă o atitudine patriotică şi de respect pentru memoria celor 86 de români ce-şi dorm somnul de veci în groapa comună.
Tot respectul pentru primarul comunei Moisei, Toader Steţcu, care a dovedit grijă şi respect pentru memoria românilor ucişi aici, casa martirilor, monumentul de la groapa comună şi complexul arhitectural al lui Vida Gheza fiind atent întreţinute. Dar, ca să înţelegeţi mai bine tragediile umane consumate în spaţiul Ardealului în vremurile când zona s-a aflat sub vremelnica autoritate a Ungariei, vă invit să urmăriţi reportajul.
Grav este faptul că până în prezent vinovaţii nu au fost judecaţi şi pedepsiţi pentru faptele lor oribile. De ce, ne explică istoricul dr. Marin Pop din cadrul Muzeului de Istorie şi Artă Zalău care a acceptat să fie ghidul nostru în realizarea reportajului, rezumând faptele istorice.
O fac în reportaj, dar mulţumesc şi pe această cale celor care ne-au sprijinit financiar şi documentar în a putea să ne realizăm dorinţa de a aduce în actualitate crimele oribile ale maghiarilor comise în urmă cu peste 75 de ani, crime care nu trebuie să fie uitate de generaţiile tinere de români. Cu atât mai mult cu cât actualii politicieni aflaţi la guvernare s-au înhăitat cu politicienii unguri şi batjocoresc marea noastră sărbătoare Centenarul Unirii, ignorând-o într-un mod nepermis şi jignitor pentru memoria celor care au înfăptuit Marea Unire şi s-au jertfit apoi pentru menţinerea ei.

Iată şi numele sponsorilor:
S.C. NICVITIB SRL Miorcani – Rădăuţi Prut
S.C. Microbuzul SRL Botoşani
Muzeul de Istorie şi Artă Zalău
Primăria Moisei


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii – Avocatul fraierit
Horoscopul săptămânii 6 - 12 august 2018
Catrenul săptămânii
A cincia mănăstire de maici din judeţ s-a întemeiat la Crăiniceni
Ioan Rotundu
Ziua de sâmbătă şi cele trei ceasuri rele ale culturii botoşănene
Ioan Rotundu
Ce ştie şi nu ne spune Isărescu
Ioan Rotundu
Lovitură de graţie dată inculpatei Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Diaspora trezeşte Ţara la realitate
Ioan Rotundu
Jandarmeria, minerii lui Dragnea
Ioan Rotundu
Brutele lui Dragnea s-au dezlănţuit cu sălbăticie
Ioan Rotundu
Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini de la protestele din Piața Victoriei
. „Mihai era târât pe asfalt de un jandarm. Mi-am desfăcut legătura din spatele scaunului cu rotile și m-am aruncat peste el, protejându-l”
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Martirii Ardealului
rima fotografie clară cu bărbatul în alb care ar fi coordonat intervenția brutală a jandarmilor în Piața Victoriei.
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog