Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17903
De la 07 Ianuarie 2003
122877970

Măsuri pentru organizarea referendumului naţional din 22 noiembrie

  • 26 October 2009, 23:00
Guvernul în exerciţiu a adoptat două Hotărâri de Guvern pentru organizarea în bune condiţii a referendumului naţional din data de 22 noiembrie 2009, la care românii sunt aşteptaţi să se pronunţe cu privire la trecerea la parlament unicameral, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, transmite Romanian Global News.
"După cum ştiţi, referendumul privind subiecte de interes naţional sunt convocate de Preşedintele României prin decret prezidenţial, iar Guvernul are responsabilitatea de a stabili măsurile tehnico-organizatorice pentru desfăşurarea acestora", a declarat purtătorul de cuvânt, precizând faptul că Executivul a adoptat două acte normative prin care se reglementează detaliile tehnice de organizare a referendumului, simultan cu scrutinul pentru alegerea preşedintelui României.
Potrivit Prompt Media ministrul în exerciţiu al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a precizat că una dintre Hotărârile adoptate stabileşte măsuri de organizare şi desfăşurare a referendumului naţional, iar la adoptarea acestui act normativ Guvernul a avut în vedere faptul că referendumul se organizează simultan cu scrutinul pentru alegerea preşedintelui României. În aceste condiţii, Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru referendum este comun celui pentru scrutinul prezidenţial.
De asemenea, modelul ştampilelor folosite de birourile electorale, cel al ştampilei de control a secţiei de votare şi al ştampilei cu menţiunea „votat" ce vor fi folosite la referendum, vor fi la fel ca cele utilizate la alegerile prezidenţiale. Vasile Blaga a explicat că pentru referendum vor fi două buletine de vot, respectiv: unul pentru prima întrebare - „Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România ?" - şi al doilea buletin de vot pentru întrebarea: "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane ?". Aceasta măsură a fost luată pentru situaţiile în care cetăţenii cu drept de vot doresc să se pronunţe doar asupra uneia dintre cele două întrebări.
"Cheltuielile sunt mici, doar 440.000 de lei pentru buletinele de vot. În total, cheltuielile suplimentare sunt de 2,477 milioane de lei", a precizat ministrul în exerciţiu al Administraţiei şi Internelor.
A doua Hotărâre adoptată de Guvern s-a referit la modelul copiei de pe lista electorală permanentă, modelul tabelului electoral ce va fi completat cu datele cetăţenilor care îşi exercită dreptul de vot la alte secţii de votare decât cele la care sunt arondaţi conform domiciliului sau sunt omişi din listele electorale permanente, modelul tabelului electoral ce va fi completat cu datele alegătorilor care vot vota la urna specială.
Acest act normativ completează, de asemenea, declaraţia pe proprie răspundere pe care o dau cetăţenii care votează în alte secţii decât cele la care sunt arondaţi. Astfel, pe lângă menţiunea că nu au mai votat într-o altă secţie de votare pentru alegerea preşedintelui, se adaugă precizarea că nu şi-au mai exprimat votul nici pentru referendum.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Amestec pentru ciorbe
Schimb de neveste
Secretara Florica are probleme cu număratul banilor
Revelion de vis în Turcia
Maşină de lux plină cu ţigări de contrabandă
„Vocea Basarabiei” din ce în ce mai puternică dincolo de Prut
Ucraina încearcă asimilarea minorităţilor
prin eliminarea învăţământului în limba maternă
Extremiştii maghiari au început să atace şi să ameninţe pe românii din Ungaria
Program TELE'M Botoşani, marţi, 27 octombrie
Disperare la DGASPC
Doi consilieri judeţeni scoşi pe făraş
Jefuitorul credincios de la Centrul de bătrâni de la Leorda trimis în judecată
Pistolarul din Parcul Tineretului
Fetiţa din Cordăreni a fost ucisă
Tare-n bannere!
Ioan Rotundu
Infertilitatea va fi tratată gratuit
Apa Grupă renunţă la 75 de angajaţi
Concediul pentru creşterea copilului va fi considerat vechime în muncă
Fostul ministru PSD Ion Bazac a practicat deturnarea de fonduri
Aleşii locali din Flămânzi au refuzat înfiinţarea Centrului de permanenţă
Vinovaţii dramei de la Cordăreni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog