Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18816
De la 07 Ianuarie 2003
122904465

Medicii specialişti europeni migrează peste Ocean

  • ai noştri le iau locul
  • 11 October 2009, 23:00
Cu toate eforturile autorităţilor sanitare botoşănene de a aduce medici specialişti în spitalele judeţului, sunt puţine şanse ca tinerii care termină anii de specializare să accepte posturile. reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că începe o perioadă în care va fi resimţită nevoia de medici specialişti în multe judeţe ale ţării, deoarece tot mai mulţi tineri în halate albe iau calea străinătăţii.
Profesia de medic este, la această dată, printre cele mai căutate la ofertele de angajare care vin din ţările dezvoltate ale Uniunii Europene. Dacă la nivelul judeţului s-a calculat, cu un an în urmă, că ar mai fi nevoie de aproape 60 de medici specialişti, la nivel naţional după ce a tras linie, Ministerul Sănătăţii a declarat un deficit de peste 2100 de medici specialişti. În peste un sfert din judeţele ţării ar mai fi nevoie de o treime dintre medicii de specialitate.
Sunt judeţe întregi care nu au medici cardiologi, nutriţionişti, neurochirurgi, ortopezi, radioterapeuţi. Iar judeţul Botoşani nu se poate lăuda că ar fi printre cele mai favorizate din punct de vedere al ocupării posturilor de medici specialişti. Ar mai fi nevoie de cardiologi, de anestezişti, de epidemiologi, de medici de familie, şi lista deficitului de specialişti poate continua.
De asemenea, medicii specialişti din Europa migrează şi în Statele Unite, unde veniturile nete ajung la 1,75 de milioane de dolari pe an, în Canada, unde se oferă 700.000 de dolari/an, Australia sau Africa de Sud. Aceştia sunt înlocuiţi de medici din Europa Centrală şi de Est. În ultimii doi ani, din România au plecat 5.000 de medici, potrivit celor precizate de reprezentanţii Colegiului Medicilor.
Prin Eures, în ciuda crizei, medicii sunt căutaţi de spitale din Franţa, Spania, Olanda, iar câştigurile le pot ajunge şi la 5.000 de euro pe lună. Din Franţa sunt oferte pentru medici de familie. Şi Anglia vine cu oferte tentante pentru medici, cu salarii cuprinse între 5.000 si 8.000 de lire sterline, plus 5.000 de lire primă de instalare.
Germania a recrutat din România, numai în ultimele luni, 50 de doctori, Spania 30, iar Franţa 19. Cele mai multe solicitări au provenit din Marea Britanie, respectiv 99 de posturi pentru medicină generală. „Dacă medicii mai vârstnici stau totuşi pe gânduri când se întâlnesc cu astfel de oferte, pentru că au o situaţie aici în ţară, tinerii, care pornesc cu salarii sub limita decenţei în România, acceptă fără prea multe regrete să plece peste graniţă la venituri incomparabile cu cele din România”, este de părere preşedintele Colegiului Medicilor. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Baciul liberal emite judecăţi de valoare politică… răsuflate
Sindicatele din învăţământ fac blat cu Guvernul,
acuză liberalul Grigore Bozi
Liberalii se laudă cu zeci de mii de semnături pentru Crin Antonescu
Vrăbiuţa Cătălina Lupaşcu continuă să viseze la mălaiul lui Cristian Achiţei
O fetiţă de doi ani parcă a intrat în pământ
Primul musical pentru copii din Botoşani
O flămânzeancă a fost snopită în bătaie de soţ
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, invitat la “Dupa 20 de ani”
Parteneriat şcolar pentru elevii care vor să înveţe agricultură
Program TELE' M Botoşani, luni
Secretara Florica gafează din nou
Cumpără cu banul jos
Horoscop
Un poliţist într-o cofetărie
Mulţumiri
Gândurile măreţe ale baciului liberal
Ioan Rotundu
Mii de fermieri au culturile calamitate de secetă
Şomerii creează probleme medicilor de familie
Se caută soluţii juridice pentru copii abandonaţi de părinţi
Tunsă ras şi bărbierită!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog