Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18103
De la 07 Ianuarie 2003
122903752

Merkel a făcut praf promisiunile electorale făcute de Hollande

  • 27 June 2012, 23:00
Cancelarul german poate parea din ce in ce mai izolat in apararea politicilor de austeritate din Europa, dar nu a cedat nimic esential inaintea summitului european de joi.
Liderul primei economii europene este adeseori supranumita "cancelarul de fier" de presa germana. Si acesta este un compliment, scrie AFP. Rezistenta sa in fata presiunilor Statelor Unite, Frantei sau Italiei, alaturi de economiile emergente pentru "solutii rapide" la criza euro i-au adus o puternica popularitate in tara sa.
Chiar si opozitia de stanga (social-democratii si Verzii) s-a aliniat si ar urma sa voteze masiv vineri pentru ratificarea pactului bugetar in parlament, dupa ce a obtinut concesii de cosmetizare, in special un angajament pentru sustinerea unei taxe asupra tranzactiilor financiare in Europa.
In realitate, cancelarul se pronuntase deja in favoarea unei astfel de taxe alaturi de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, la inceputul lui februarie, in Paris.
Un diplomat francez a recunoscut fara menajamente, sub acoperirea anonimatului: la summitul Uniunii Europene de joi si vineri, la Bruxelles, "Merkel va fi marele castigator, ea si-a impus punctele de vedere".
Mai exact:
- prioritate pentru disciplina bugetara
- crestere prin reforme pe termen lung care sa vizeze competitivitatea
- o integrare politica prealabila acordarii unei ponderi mai mari solidaritatii europene.
Noul presedinte francez, Francois Hollande, perceput in Europa drept cel care ar putea infrange rezistenta lui Angela Merkel, a promis ca va obtine concesii majore din partea Berlinului, in perioada campaniei sale electorale. Ce ramane din cererile sale?
Franta se va plia sub presiunea pietelor, afirma Berlinul. Euro-bondurile? Angela Merkel a raspuns cu un nu hotarat in fata acestui instrument de mutualizare a datoriilor europene. Iar premierul francez Jean-Marc Ayrault a admis intr-o declaratie recenta pentru un saptamanal german: un astfel de sistem "cere o mai mare integrare politica (...) si acest lucru va dura fara indoiala mai multi ani".
Cancelarul a exclus categoric aprobarea pe termen scurt a euro-bondurilor, indiferent de forma lor, deoarece ar fi contrare Constitutiei Germaniei.
Marti seara, in cadrul unei reuniuni a deputatilor micului sau aliat liberal (FDP) ea a afirmat: "Nu in timpul vietii mele", potrivit mai multor participanti.
Renegocierea pactului bugetar? Franta nu va pune in discutie, in cele din urma, un text deja ratificat de numeroase tari europene. Parisul a sfarsit prin a se concentra asupra unui pact de crestere care sa completeze acest tratat care va inscrie obiectivul echilibrului conturilor publice in legislatia franceza, "facand keynesianismul ilegal", dupa cum a spus un oficial britanic.
Acest pact de crestere este reprezentat de cele 120 pana la 130 de miliarde anuntate vineri in cadrul mini-summitului de la Roma. Suma va proveni in principal din intarirea Bancii Europene de Investitii si din fondurile europene neutilizate inca. Masuri care se aflau pe agenda de studiu a Comisiei Europene ... de la inceputul anului.
"Germania se opune oricarei finantari colective a cheltuielilor publice sau a bancilor (aflate in dificultate) fara sa obtina un control asupra politicilor bugetare si de reglementare bancara ale altor tari. In acelasi timp, Franta si Italia vor solutii rapide de solidaritate financiara dar refuza sa-si abandoneze suveranitatea", rezuma Jennifer McKeown, analist la Capital Economics.
"Fara o schimbare radicala in Germania sau in tabara franco-italiana, speranta de a vedea solutii in aceasta saptamana va fi dezamagita", apreciaza ea.
Berlinul se declara convins ca francezii vor sfarsi prin a ceda, asa cum a facut-o si Nicolas Sarkozy, "sub presiunea pietelor". "Este evident ca un nou presedinte vrea sa se distinga de predecesorul sau" dar "pietele isi vor spune verdictul", explica un inalt oficial german, citat de AFP.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tristeţea deţinutului
APIA: Dealerii auto sunt intr-o situaţie dramatică
Ponta vrea musai nod în papură Guvernului Ungureanu
Presa internaţională despre transferul lui Năstase la penitenciarul Rahova
Ca musca-n zăr
Eva Şimon
Victor Ponta: Maine voi merge la Bruxelles
el nu se va supune Deciziei Curţii pentru că acolo au decis oamenii lui Băsescu
Decizia CCR: Preşedintele României merge la Consiliul European
Cine-l poate suspenda pe Ponta
Ioan Rotundu
Botoşani: Parcul Cornişa se va realiza
primarul Portariuc a fost nevoit să renunţe la blocarea investiţiei din motive numai de el cunoscute
Dorohoi: Liberalul Bursuc este noul viceprimar al municipiului
Botoşani: Prefectul vrea ca inspectorii ITM să fie zbiri cu patronii
el vrea controale mai dure şi amenzi mai mari
Directorul Urban Serv ameninţat cu destituirea
Medicamente din donaţii internaţionale pentru bolnavii de cancer
Probleme şi la Botoşani la evaluarea naţională
Şase ani închisoare cu executare pentru medicul Liliana Teodoriu
Ministerul Muncii a pasat centrele de sănătate consiliilor locale
spitalele desfiinţate nu vor mai fi reactivate
Guvernul ia Monitorul Oficial de sub autoritatea Camerei Deputaţilor
Doi judecatori CCR - Augustin Zegrean şi Iulia Motoc - sunt incompatibili
I-a furat Dumnezeu minţile!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog