Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22467
De la 07 Ianuarie 2003
122882534

Merkel şi-a încheiat vizita coordonată cu Moscova la Chişinău

  • Timofti a fost singurul care a i-a adus aminte de retragerea trupelor ruse
  • 23 August 2012, 23:00
Joi, 23 August 2012 Chisinau, Romania de Est (Basarabia)/Romanian Global News Speculatiile legate de o coordonare a Berlinului cu Moscova in organizarea vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chisinau nu au ramas fara argumente.
Dupa incheierea vizitei scurte a lui Angela Merkel in capitala celi de-al doilea stat romanesc nu putem sa nu constatam grija “frateasca” a cancelarului german in a nu face declaratii care ar putea supara Moscova.
Faptul ca in niciunul din discursurile sale nu a pomenit de retreagerea trupelor de ocupatie ruse de pe teritoriul R. Moldova arata slabiciunea Germaniei in fata Rusiei sau daca vrem, puterea argumentelor economice si a aranjamentelor de culise in fata regulilor internationale si a moralei care ar trebui sa le guverneze dincolo de ipocrizia demnitarului german.
Atunci cand Presedintele Nicolae Timofti a reiterat necesitatea retragerii de către Federația Rusă, în conformitate cu angajamentele sale internaționale, a munițiilor și a efectivului său de militari care staționează în stânga Nistrului, declarand că forțele de menținere a păcii din zona de securitate și-au epuizat misiunea și că ar trebui să fie transformate într-un contingent civil sub mandat internațional, Merkel nu a reactionat in niciun fel aducand subiectul discutiei catre eforturile Republicii Moldova de apropiere de standardele europene.
Fiind întrebată ce soluții recomandă Germania pentru reglementarea conflictul transnistrean, Merkel a declarat că moldovenii ar trebui să aibă răbdare și să-l rezolve pas cu pas. "Trebuie să avansăm pas cu pas. Trebuie să avem răbdare în acest proces ", a subliniat Angela Merkel. Ea a salutat negocierile 5 +2, care au fost reluate după șase ani de pauză sperand că noile negocieri in formatul 5 +2 în luna septembrie vor aduce mai multe rezultate.
Legat de integrarea europeana Merkel a declarat ca „Acest proces trebuie urmat pas cu pas. RM are o perspectivă europeană. Acum e important să se facă primii pași - Acordul de Liber schimb, Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor. Guvernul Filat face eforturi în acest sens. Spun în mod expres că UE a înființat Parteneriatul Estic pentru că vedem perspectiva europeană a R. Moldova. “
Ne intrebam daca Angela Merkel ar fi avut aceeasi perspectiva indepartata si fata de Germania de Est in cazul in care nu s-ar fi facut reunificarea celor doua state germane. Dar vazuta cu caruta plina, cancelarului german ii pasa mai putin de ceilalti atata timp cat obiectivul german al reunificarii a fost indeplinit. Cu sau fara acordul aliatilor din NATO si UE.
Devine din ce in ce mai evident ca dincolo de aranjamentele ruso-germane si de interesele Berlinului si Moscovei pe care aceste aranjamente le servesc, ramane realitate existentei pe termen nelimitat a trei milioane de romani aflati inafara spatiului de securitate si prosperitate al NATO si UE.
Daca Berlinul a avut tupeul sa introduca in UE, aproape peste noapte 16 milioane de est germani, de ce Romania nu ar putea sa-si propuna aducerea a trei milioane de romani si a spatiului basarabean acasa? Mai ales ca despartirea lor de Tara a fost si ilegala si imorala.
Acest lucru va depinde de cat de repede opinia publica din R. Moldova isi va da seama ca este mai usor de tinut vrabia din mana a integrararii europene prin reunirea cu Romania, decat sa umbli si sa astepti sa prinzi cioara de pe gard a integrarii europene promisa la sfantul asteapta. Va depinde de determinarea fortelor unioniste in a schimba mentalitatile si de a aduce mesajul de suflet dar si pragmatic al integrarii europene prin reunirea rapida cu Romania.
Iar acest lucru impotriva celor care aflati in diverse fotolii privilegiate sau tradand, de la Bucuresti si Chisinau vor incerca sa indeparteze bunastarea, siguranta si viitorul impreuna al romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Noul tătic
Analizele medicale se fac tot pe baza listelor de aşteptare
La Spitalul judeţean a avut loc rotaţia cadrelor
la vremurile USL, tot ei
Pensionarii îşi primesc banii reţinuţi în plus la sănătate cu ţârâita
Profesorii sunt iar zoriţi să-şi facă evaluarea psihologică
Botoşani: Festivalul Verii, prilej de control pentru inspectorii sanitari
Foştii chiriaşi din Centrul Vechi vor fi mutaţi la Cişmea
Constructorul pentru zona Cornişa va fi cunoscut mai la toamnă
Botoşani: Oamenii de afaceri s-au plâns de fiscalitatea excesivă
ei plătesc şi apa de ploaie la vreme de secetă
A decedat în incendiul provocat chiar de el
Incident in timpul vizitei cancelarului Angela Merkel la Chişinău
un bărbat a aruncat o sticlă incendiară asupra coloanei oficiale
Guvernul intenţionează să pună taxă pe veniturile suplimentare ale companiilor de gaze şi electricitate
de la începutul anului 2013
Germania şi ţările baltice avertizează UE faţă de un nou "zid al Berlinului"
între nordul şi sudul zonei euro
Guvernul a aprobat plata TVA la încasarea facturii
măsura ce se aplică de la 1 ianuarie 2013
Mona Pivniceru a depus jurământul ca ministru al Justiţiei.
Schimbări deconcertante se petrec la frontierele Europei
ciocnirea de rău augur între stalinism şi vechiul naţionalism european, în Ungaria sau România
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog