Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10068
De la 07 Ianuarie 2003
123143808
pnl

Mesajul medicilor tineri trimis guvernantilor de Craciun

  • 26 December 2014, 23:00
Intr-un mesaj trimis guvernantilor de Craciun, intitulat “Vreau sa profesez in Romania”, mai multi medici tineri sustin ca politica statului roman fata de medicii sai este ipocrita si solicita un consens pentru promovarea a cinci masuri care sa le ofere posibilitatea sa ramana si sa profeseze in tara in conditii oneste.
Medicii solicita cresterea veniturilor, reorganizarea sistemului de rezidentiat, “penalizarea severa” a medicilor care conditioneaza actul medical si suspendarea liderilor medicali cu probleme in justitie pana la solutionarea acestora.
Mesajul a fost publicat pe prima pagina a saptamanalului medicilor, Viata Medicala, si este insotit de mai multe fotografii in care medici tineri sunt fotografiati tinand pancarte pe care scrie “Vreau sa profesez in tara”.
Medicii solicita guvernantilor promovarea urmatoarelor masuri, “in aceasta ordine”:
"Creşterea veniturilor tuturor medicilor până la cel puţin dublu faţă de salariul mediu pe economie, conform recomandarilor Bancii Mondiale.
Clarificarea statutului legislativ al recompenselor pe care pacienţii le pot oferi medicilor (posibilitatea este mentionata in articolul 34 din legea 46/2003, dar niciun guvern din ultimul deceniu nu a precizat normele de aplicare).
Clarificarea limitelor dintre practica medicală în regim public şi cea în regim privat. Regândirea sistemului de rezidenţiat.
Penalizarea severă a medicilor care condiţionează actul medical şi suspendarea liderilor organizaţiilor profesionale care au probleme în justiţie, până la soluţionarea acestora. Ei sunt cei care dăunează cel mai mult credibilităţii breslei medicale în România şi relaţiei de încredere dintre medic şi pacienţii săi".
In mesaj medicii explica si ca “nu banii stau în centrul practicii medicale, dar lipsa lor generează grave situaţii de patologie socială. Nivelul redus al salariilor medicilor, fie ei lucrători într-un spital public sau într-unul privat, îi expune unor nedorite ispite. Păcatul originar al plăţilor informale din spitale nu este presupusa imoralitate a breslei medicale, ci mizeria veniturilor lor legale.
Banca Mondială recomandă ca salariul unui medic să fie, în medie, de trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie. În România, salariul mediu al unui medic specialist este de doar 1,7 ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Intervalul rămas este umplut de fiecare medic, după personalitatea şi scrupulele fiecăruia. De unii, cu o cinste şi o moralitate ireproşabile. Dar suferă pentru asta. Medicina nu ar trebui să fie o practică monahală.
Mulţi se adaptează realităţii şi acceptă recompense din partea pacienţilor sau lucrează simultan şi într-o clinică de stat, şi într-una privată. Situaţia este în defavoarea tuturor, medici ori pacienţi, pentru că un program zilnic prelungit de consultaţii scade din atenţia necesară unui act medical de calitate şi din timpul dedicat educaţiei medicale continue.
În cazul acceptării plăţilor informale ca recompensă, situaţie nereglementată suficient de limpede din punct de vedere legal, medicul se vulnerabilizeaza în faţa unor potenţiale acuzaţii.
Doar o minoritate alege să condiţioneze actul medical, situaţie în care nu există circumstanţe atenuante. Un asemenea medic trebuie să fie, de facto, excomunicat automat din breasla medicală, iar organele de ordine sunt îndreptăţite să-l pedepsească.
Fiecare dintre situaţiile de mai sus, în care medicii sunt obligaţi de guvernanţi să funcţioneze, sunt anormale. În plus, inechitatea veniturilor din sistemul medical este imensă: medicii români cel mai bine plătiţi câştigă de 60 de ori mai mult decât un medic rezident debutant, situaţie nemaiîntâlnită în Europa.
Pentru rezidenţi, banii nici măcar nu sunt principala problemă. Mecanismul educaţional din timpul rezidenţiatului este adeseori viciat: numărul de manevre prevăzut în carnetul de rezident nu este întotdeauna efectuat, accesul satisfăcător la operaţii sau situaţii clinice nu se face pe criterii de competenţă, iar dotările din cercetarea medicală nu oferă perspective de viitor.
Lucrurile au evoluat până acolo încât, astăzi, unul din cele mai importante criterii în alegerea specialităţii la rezidenţiat este uşurinţa cu care se poate emigra din România. S-a ajuns la situaţii de neconceput în urmă cu un deceniu, ca psihiatria sau ATI-ul să fie mai dorite decât chirurgia sau urologia.
Acţiuni precum acordarea unei burse rezidenţilor sau suplimentarea salariilor cu 23 de euro sunt meschinării paliative. În schimb, guvernanţii deplâng pe toate vocile plecarea medicilor din ţară. Politica statului român faţă de medicii săi este ipocrită. Medicii români doresc să profeseze în România, alături de familiile lor, în limba în care visează şi sub alaturi de prietenii lor.
În ultimii ani, ceva s-a schimbat totuşi în România: generaţia celor sub 40 de ani şi-a făcut auzită vocea. În stradă, prin proteste care au durat săptămâni întregi. La urne, printr-o prezenţă la vot care a răsturnat orice calcule. Medicii tineri fac şi ei parte din această generaţie. Deocamdată, vocea lor nu a atins masa critică. Dar când o va atinge, acea zi nu va semăna cu una de Crăciun”.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nemulţumirea beţivului
Horoscopul zilei
Prima vizita externa a lui Klaus Iohannis: Presedintele merge in Republica Moldova pe 22-23 ianuarie
Miracol de Craciun pentru o familie din Timis care traia ca intr-un grajd
Cod galben de ninsori. MAI
Autoritatile locale trebuie sa asigure spatii de cazare daca vor exista persoane blocate in trafic
Rusia: Inflatie de circa 11,5% in 2014
Doi alpinisti, frati, ucisi intr-o avalansa in Muntii Alpi
Botoşani: Viceprimarul Andrei a pierdut ruşinos războiul cu Ţurcanu
Distrugatorul USS Donald Cook soseste in Marea Neagra cu misiunea de a promova pacea si stabilitatea
Cretinismul politic este atemporal
Ioan Rotundu
Programul de lucru al casieriilor societăţii Modern Calor în perioada sărbătorilor de iarnă
National Public Radio: Iohannis are nevoie sa lucreze in tandem cu Kovesi in lupta anticoruptie
Cod portocaliu de ninsori, viscol si polei in 10 judete din sud-estul tarii, de duminica noaptea
Botoşani: Mişei şi ticăloşi până în ultima zi a anului
mormolocii din opoziţie tac complice
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog