Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Alune americane
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
739
De la 07 Ianuarie 2003
122886388

Miliardarul Evgheni Evtusenkov, a 15-a mare avere din Rusia, a fost arestat la domiciliu.

  • analistii se tem de un nou caz Hodorkovski - Iukos
  • 17 September 2014, 23:00
Punerea sub acuzare pentru spalare de bani a miliardarului rus Evgheni Evtusenkov, presedintele consiliului de administratie a holdingului AFK Sistema, a provocat in Rusia temeri legate de un proces "Iukos-bis", analistii denuntand o noua vanatoare impotriva unor puternici oligarhi, scrie AFP.
Comitetul de ancheta rus a creat surpriza marti, anuntand seara, tarziu, ca Evtusenkov, al 15-lea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimata la 9 miliarde de dolari de revista Forbes, este anchetat pentru spalare de banii, fiind arestat la domiciliu. Anchetatorii "au suficiente motive sa creada ca Evtusenkov este implicat intr-un dosar de spalare de bani", a afirmat comitetul de ancheta, acuzatii calificate imediat drept "fara fundament" de catre holding.
In centrul anchetei care il vizeaza pe Evtusenkov, 65 de ani, se afla acuzatiile legate de privatizarea, la inceputul anilor 2000, a grupului petrolier Bashneft, una dintre principalele societati ale AFK Sistema.
"Toate astea seamna cu un 'Iukos-bis'", crede Alexandr Shohin, presedintele Uniunii ruse a industriasilor si antreprenorilor, citat de cotidianul Vedomosti. "Este limpede ca cineva vrea sa preia Vladimir Evtusenkov si ca este cineva apropiat de Kremlin", spune si Anvar Amirov, analist pentru consilierii in politici publice europene (EPPA).
"Schema este aceeasi ca la Iukos", care era cea mai mare companie petroliera ruseasca inainte de a fi dezmembrata in urma arestarii, in 2003, a patronului sau Mihail Hodorkovski pentru "deturnare si spalare de bani", a declarat acesta.
Hodorkovski, care a fost cel mai bogat om din Rusia, a petrecut zece ani in inchisoare in urma a doua procese pe care le-a denuntat ca fiind politice, inainte de a fi eliberat in 2013.
Intr-un interviu publicat miercuri de Vedomosti, Hodorkovski l-a acuzat pe Igor Secin, directorul numarului unu in petrol Rosneft - care a absorbit Iukos - ca se afla in spatele anchetei care il vizeaza pe Evtusenkov.
Fostul oligarh afirma ca intregul dosar impotriva lui Vladimir Evtusenkov este bazat pe "rapacitatea" lui Secin - considerat un apropiat al Kremlinului - care doreste sa controleze grupul petrolier Bashneft, detinut in proportie de 89% de AFK Sistema. "Dl. Secin voia sa cumpere Bashneft de la AFK Sistema la un anumit pret (...), dar dl. Evtusenkov a refuzat sa coopereze", a comentat pentru AFP analistul Stanislav Belkovski, de la Institutul de strategie nationala, care a adaugat ca miliardarul ar putea fi eliberat daca accepta un "compromis" cu Rosneft.
Purtatorul de cuvant al Rosneft, Mihail Leontiev, a calificat acuzatiile drept "delir". Actiunile AFK Sistema au cazut pe bursa din Moscova cu peste 20%, miercuri, in conditiile in care actiunile listate la Londra cadeau cu 35,70% la ora 09,45 GMT. Agentiile rusesti estimatu ca pierderile totale ale holdingului ar putea atinge miercuri 5,5 miliarde de dolari.
Arestat la locuinta sa de tara din Jukovka, in apropiere de Moscova, lui Vladimir Evtusenkov i-a fost montata o bratara electronica si nu are dreptul sa comunice decat cu membrii familiei, avocatii si anchetatorii.
"Arestarea la domiciliu a unui om de afaceri de acest nivel este fara precedent", a declarat pentru AFP economistul rus Serghei Guriev, profesor la Scoala de Stiinte Politice din Paris.
"Autoritatile ruse au facut multe eforturi pentru a explica ca acest lucru nu poate ameninta decat oamenii care actioneaza asemeni lui Hodorkovski (...). Dar acum investitorii nu mai inteleg deloc regulile jocului", a subliniat Guriev.

Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Aluzie ginecologică
Horoscopul zilei
ANI solicita din nou revocarea din functie a unui senator si a unui deputat
Un miliardar din Hong Kong a facut cea mai mare comanda din istoria Rolls Royce
O fabrica i-a daruit patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, un avion de lupta
Angajatii din sistemul public pot cumula din nou pensia cu salariul, a decis Camera Deputatilor
Suporterii unei echipe din Elvetia (liga a treia) au urinat in sticla portarului unei echipe rivale
Contestatia companiei Grivco privind sechestrul din dosarul ICA, trimisa la Curtea Constitutionala
Romania, obligata de CEDO sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei
Ordonanta privind migratia primarilor nu a trecut de votul din Camera Deputatilor
Victor Ponta: Nu inteleg de ce in Parlament spun ca sunt contra, iar in teritoriu folosesc legea
Gigi Becali, liber timp de cinci zile. El a fost eliberat marti, in mare discretie
Victor Ponta, catre ministrul Educatiei: Intr-o saptamana anuntati solutia in cazul claselor I si a II-a
Invitaţie la vizitarea locurilor Sfinte de la Ierusalim
Biserica ar putea să excomunice curcubeul
Blogul lui Radu Herjeu
Primarul Portariuc şi cele două paiaţe pe post de viceprimari
Festivalul SeptemberFest, cântecul de lebădă al foștilor viceprimari
Lucrări pe străzile din Botoșani
Astăzi, ,,Prezențe botoșănene în marile muzee ale lumii” la Muzeul Județean
Anunţ Urban Serv
Botoşani: Gorbăneşti, comuna unde democraţia n-a pătruns încă
Cu agheasma malefică nu-i de glumit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog