Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6538
De la 07 Ianuarie 2003
122866605
Ministerul Economiei:

Zăcământul de minereu cuprifer nu a făcut parte din privatizarea Cupru Min

  • 6 April 2012, 23:00
"Raportul de evaluare a societatii nu a tinut cont de valoarea de piata a zacamantului potential exploatabil de la Rosia Poieni deoarece zacamantul de minereu cuprifer nu a facut parte din privatizarea Cupru Min", a transmis Ministerul Economiei la solicitarea HotNews. Potrivit ministerului "evaluarea s-a referit strict la activele societatii, la cota sa de piata, inclusiv licenta de exploatare a respectivului zacamant, care mai este valabila inca 7 ani. Conform legii minelor, zacamintele de minereuri nu pot fi instrainate".
Ministerul Economiei mai precizeaza ca prin privatizarea Cupru Min, nu s-au vandut rezervele de minereu cuprifer ale statului roman, ci o companie care detinea licenta de exploatare.
Evaluarea Cupru Min a fost efectuata de catre un evaluator, Evaluar Alba Iulia, iar raportul de evaluare a fost verificat pentru conformitate de catre o societate de consultanta in domeniul evaluarii, SC Olimp Grup Appraisal Office Srl Bucuresti, a mai aratat Ministerul Economiei.
In cursul zilei de vineri va fi semnat contractul de vanzare a Cupru Min Abrud. Roman Copper Corp. a castigat, la inceputul saptamanii trecute, licitatia organizata de OPSPI pentru vanzarea pachetului integral de actiuni la Cupru Min Abrud, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Sorin Gaman, director in cadrul Ministerului Economiei, a declarat ca pretul a fost determinat in functie de valoarea activelor, nu si in functie de valoarea zacamantului.
Gaman a mai spus ca valoarea estimativa a metalului de la Rosia Poieni este de 13-14 miliarde de euro, insa din aceasta valoare se scad o serie de cheltuieli de extractie si de procesare. Gaman nu a precizat si valoarea acestor cheltuieli.
"Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat", a mai spus Sorin Gaman.
Cupru Min ar fi fost pe pierdere anul trecut daca ar fi facut toate investitiile necesare, iar profitul a fost de conjuctura pentru a atrage mai multi investitori, a mai afirmat Gaman.
Sorin Gaman a precizat ca, potrivit estimarilor, la Rosia Poieni exista circa 1 miliard de tone de minereu, din care gradul maxim de recuperare este de maxim 75%.
Astfel, se pot recupera 750 de milioane de tone de minereu. Metalul care se poate obtine ajunge la circa 2,4 milioane de tone. Gaman a explicat ca ceea ce vinde Romania pe piata mondiala "este concentrat, nu metal", deoarece "metalurgia romaneasca a murit". "Pretul oferit pe concentrat este mai mic decat pe bursa. Mai este aurul si argintul din care se scad cheltuielile de concentrare", a mai spus Gaman. La fiecare tona de concentrat exista in medie 50 de grame de argint si 2 grame de aur.
In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Cum creşte valoarea în artă
Petru Bogatu: Un succes periculos
Îl va face scăpat pe Adrian Năstase cei de la ÎCCJ?
Finanţele blochează scutirea de TVA acordată de Comisia Europeană
Atenţionare meteo Cod galben de vreme rea
Ion Iliescu îi umileşte pe cei care vin din PDL şi bat la poarta PSD
Guvernul ar putea suprataxa companiile de gaze si electricitate
Comunicat de presă - Camera Agricolă Judeţeană Botoşani
Elevii de la Grupul Şcolar „D. Negreanu” - “ Studenţi pentru o zi ”-
I.S.U. Botoşani vizitat de mii de elevi în săptămâna “Şcoala altfel”
Grenadă găsită într-o grădină din Unţeni
Juniorii de la Cheia Sol îţi dau întâlnire la Teatrul Vasilache
Nodern Calor Botoşani vă informează
Botoşănenii vor putea să îşi facă paşaport la ei acasă
Botoşani: Mitropolia Iaşi a asmuţit Garda Financiară asupra lumânărarilor
Comuna Vorniceni a rămas fără primar
Medicii americani vor steriliza câinii din Botoşani
Luni de deschide Târgul Tradiţional de Paşte
Egner ar putea conduce ADI Zona Metropolitană Botoşani
Efigia planetei
Centrele pentru Protecţia Copilului vor absoarbe milioane de euro Investiţii de
Reclamanţii de profesie, piedică în calea funcţionării instituţiilor
Botoşani: Criză de sânge în spitale
Societatea Nova Apaserv n-a scăpat de povara Apa Grup
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog