Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4458
De la 07 Ianuarie 2003
122576397

Ministerul a trimis o unguroaică la inaugurarea scolii româneşti din Ungaria

  • 12 September 2008, 23:00
Scoala in Ungaria a inceput mai devreme decat cea din Romania. Pentru ca la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania toti secretarii de stat romani erau in vacanta sau ocupati cu reforma invatamantului(!!!!), singura disponibila pentru a inaugura noua scoala din Betania a fost, cine credeti, secretarul de stat pentru limbile minoritatilor nationale din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), o doamna, evident, de etnie maghiara.
Este limpede ca mesajul transmis, de Bucuresti, a fost perceput de minoritatea romana din Ungaria ca o bataie de joc, iar editorialul Evei Iova, redactorul sef al Foii romanesti din Jula vine sa explice de ce maniera au perceput romanii din Ungaria participarea unei reprezentante a etniei maghiare la inaugurarea unei scoli romanesti ce face parte din lupta de supravietuire a minoritatii romanesti impotriva asimilarii agresive practicate de partea maghiara.Intrebarea din finalul editorialului este retorica pentru ca nu vom afla niciodata poate ce demersuri sau ce resorturi au facut ca acest eveniment sa aiba loc de aceasta maniera.
Cand am vazut cine a reprezentat Romania la inaugurarea noii scoli romanesti din Batania, a trebuit sa constatam ca: 1. ori au disparut romanii din Ministerul Educatiei din Bucuresti; 2. ori daca totusi nu au disparut, e clar ca nu le mai pasa de romanii din Ungaria, pe care ii considera o cauza pierduta. Doamna de la Bucuresti, care a onorat cu prezenta festivitatea de inaugurare a scolii din Batania si a adus vestea buna a unei hotarari de guvern, prin care noua scoala din Batania se va imbogati cu material logistic in valoare de 100.000 de euro, pe nume doamna Gabriella Pásztor, este Secretar de Stat pentru Invatamant in Limbile Minoritatilor Nationale si Relatii cu Parlamentul, in cadrul Ministerului Educatiei de la Bucuresti. Sa fi ajuns oare romana o limba minoritara in Romania? Sau la Batania nu „Scoala Romana” s-a inaugurat, asa cum scrie in hotararea de guvern?
Din neglijenta sau poate din dispret fata de (oricat de mica) comunitate romaneasca din Ungaria, nu s-a gasit nici un singur reprezentant roman in Ministerul Educatiei de la Bucuresti, care sa bata drumul pana la Batania si sa incurajeze profesorii si copiii din orasul de langa granita ca va fi in folosul lor daca isi vor pastra limba si identitatea romana. Este un nonsens, o absurditate, ca un secretar de stat de origine maghiara, de altfel probabil un specialist bun in domeniul sau de activitate, sa incurajeze acest lucru. Pentru simplul fapt ca nu este treaba lui.
Asa cum, dupa cunostintele noastre, Ministerul Educatiei din Budapesta nu a trimis-o niciodata pe directoarea Departamentului pentru Minoritati Nationale, care de altfel este tocmai de origine romana, nascuta la Micherechi, sa inaugureze o scoala maghiara in Miercurea Ciuc sau la Targu Secuiesc. Pentru ca datoria ei nu este asta. Si inainte sa-i treaca prin minte cuiva sa ne acuze de lipsa de deschidere spre prietenia romano-maghiara sau de cea mai mica ura impotriva ungurilor, tinem sa accentuam ca nu ne intereseaza daca scolile unguresti din Romania mai sunt cu adevarat unguresti, daca acolo se vorbeste si in cancelarie in limba maghiara sau daca toti elevii reusesc sa invete limba maghiara. Asta este lupta lor, a ungurilor de acolo, si nu a noastra.
Noi nu putem si nici nu trebuie sa rezolvam problemele invatamantului unguresc din afara granitelor Ungariei. Exact asa cum nu ungurii din Romania trebuie sa lupte pentru scolile romanesti din Ungaria. Din simplul motiv ca aceasta nu este lupta lor. Romania greseste cand lasa ca invatamantul romanesc sau cultura romaneasca, cei mai importanti piloni ai supravietuirii unei natii, sa fie reprezentate in afara granitelor de persoane de alta etnie decat romana, mai ales in tarile vecine unde traiesc si comunitati de romani. Nu punem la indoiala pregatirea profesionala a acestor persoane, insa nu arata bine pentru comunitatile minoritare ca limba, cultura neamului lor sa fie reprezentate de cineva de alt neam.
Romanii din Timoc niciodata n-o sa-l creada pe un sarb din Romania ca vrea cu adevarat sa introduca predarea limbii romane in scolile din Serbia, precum nici romanii din Chisinau sau Cernauti n-o sa creada un rus din Romania ca vrea intarirea sentimentului romanesc in scolile lor. Romania ar trebui sa termine odata pentru totdeauna sa se comporte ca o tara a nimanui, mai ales in relatia cu romanii din jurul granitelor, care nu au emigrat niciodata din Romania, ci sunt acolo unde sunt, fara voia lor. Pentru ca asa a vrut istoria. Sau sa fie mesajul Romaniei pentru romanii din Ungaria unul cinic si care sa ne puna pe ganduri? Daca voi va prefaceti ca aveti scoli romanesti, va prefaceti ca acolo se invata romaneste, atunci si noi ne prefacem ca va credem… Eva Iova, Foaia Romaneasca
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXIX)
(Ioan Rotundu)
Teoria păcălelii şi vânzătorii de iluzii
Europarlamentarul PSD Titus Corlatean huiduit la Barcelona
Oraşul Flămânzi menţionat, nejustificat, ca loc al unei crime oribile
EON GAZ îşi terorizează clienţii
În loc să le trimită facturile, îi deconectează abuziv
Fiscul are ordin să restituie taxa auto şi în mod forţat
Gata cu gânditul, altfel devii obez
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Replica românului l-a lăsat pe francez fără… replică
Urgent şi avantajos, negociază şi mai lasă
Piţurcă, antrenorul lui Stolojan
Şi Pietonalul Unirii îşi aşteaptă rândul la reabilitare
Protecţia Copilului între una caldă, alta rece!
Medicii americani şi-au luat „La revedere!”
Băutura l-a costat viaţa
Botoşănenii nu prea se înghesuie să-şi deschidă o afacere
Învăţătură cu... plată
Instanţa de judecată, sperietoarea pentru agenţii economici
Parcul „Mihai Eminescu” aproape de finiş
Este nevoie de o lege a pacientului
Apa Grup se opune ştergerii datoriilor rău platnici
Materiale de construcţii şi nutreţuri degradate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog