Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20136
De la 07 Ianuarie 2003
122880203

Ministrul Apararii: General Dynamics va fabrica la Bucuresti transportoarele blindate 8x8 Piranha 5.

  • 27 September 2017, 23:00
Vom achizitiona 227 de transportoare, primele 30 vor fi fabricate in Elvetia Compania americana General Dynamics ce detine producatorul de transportoare blindate Mowag va fabrica la Uzina Mecanica Bucuresti transportorul blindat 8X8 Piranha 5, a anuntat Ministrul Apararii, Mihai Fifor. Statul roman va achiztiona 227 de astfel de transportoare, iar primele 30 vor fi fabricate mai intai in Elvetia, a mai spus ministrul. Declaratiile vin in contextul in care pana acum in spatiul public se vorbea doar de 94 de transportoare blindate care ar putea fi de tip Piranha, iar statul roman negocia cu firma germana Rheinmetall dezvoltarea si fabricarea unui transportor nou romano-german la Uzina Moreni.
"[...] tot anul acesta, ca element major pentru inzestrarea Armatei Romane, este finalizarea contractului cu General Dynamics pentru transportoarele 8x8 Piranha 5 care vor fi fabricate la UMB, la Uzina Mecanica Bucuresti", a detaliat ministrul Apararii la Antena 3.
"Cred ca acesta este lucrul cel mai important, din cele 227 de transportoare blindate pe care statul roman le va achizitiona, primele 30 vor fi realizate in Elvetia, pe linia din Elvetia, pentru ca acolo se va deplasa personal de la Uzina Mecanica Bucuresti, care se va specializa lucrand la aceste prime 30 de transportoare. Incepand cu transportorul 31, deja linia va fi instalata la Uzina Mecanica Bucuresti.", a mai spus Fifor.
Detaliile oferite de Ministrul Apararii vin in contextul in care, pana acum, in discutiile publice era vorba de doar 94 de transportoare de tip Piranha, un numar menit sa completeze brigada de la Craiova unde deja sunt in dotare 31 de modele Piranha 3C si alte 12 vehicule blindate derivate.
De altfel, in cadrul planului de inzestrare aprobat in Parlament in luna aprilie, in dreptul achizitie de transportoare era specificat "Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657".
In acest context au pornit discutiile intre Statul Roman si General Dynamics Land Systems, compania de detine producatorul elvetian Mowag, in august, asta desi Romania deja era in negocieri avansate cu nemtii de la Rheinmetall pentru dezvoltarea si fabricarea in Romania a unui nou transpotor - botezat Agilis - la uzina Mecanica Moreni.
La putin timp dupa debutul negocierilor cu General Dynamics au aparut informatii cum ca negocierile cu Rheinmetall ar fi esuat, insa oficialii companiei germane au negat acest lucru intr-un interviu pentru HotNews.ro si au dat asigurari ca programul Rheinmetall-Moreni merge inainte.
Colaborarea cu Rheinmetall a fost demarata oficial in noiembrie 2016 dupa ce Guvernul condus de Dacian Ciolos la acel moment a semnat o intelegere cu nemtii de la Rheinmetall - una dintre cele mai mari firme in domeniu - pentru dezvoltarea si productia unui blindat la uzina de la Moreni. Intelegerea ar viza productia unui numar de 600-700 de blindate 8X8, necesarul fortelor terestre.
Cu toate acestea, demararea parteneriatului a batut pasul pe loc si la inceputul anului au aparut informatii ca noul executiv ar prefera mai degraba sa cumpere transportoare Piranha IIIC la cheie direct, in loc sa continue parteneriatul cu Rheinmetall.
Abia in luna iunie a venit infiintarea firmei mixte romano-germane cu Rheinmetall. Transportoarele amfibii blindate 8X8 reprezinta, practic, coloana vertebrala pentru fortele armate (asigura transportul de trupe, guri de foc in misiuni de lupta, puncte de comanda mobile, aruncatoare de calibre mari, tractoare de evacuare-reparatii, vehicule de evacuare medicala, vehicule de cercetare CBRN etc).
Romania se bazeaza, in prezent, pe vechile TAB-uri, depasite din pounct de vedere moral si al resursei de viata. Singurele transportoare blindate moderne din dotarea fortelor armate sunt cele cateva zeci de tipul Mowag Piranha IIIC cumparate in ultimul deceniu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Demnitatea adevărului
Horoscopul zilei de 28.09.2017
Inspectia Judiciara a decis ca Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic
cand a facut declaratii pe marginea OUG 13 (raport)
Romania vrea sa achizitioneze 45 de elicoptere de atac
pe care Bell Helicopters sa le produca in tara - Ministrul Apararii
Cererea DNA de avizare a urmaririi penale a Rovanei Plumb a ajuns la Camera Deputatilor
Dragnea, despre Iohannis:
"A venit suparat din vacanta si ne-a certat pe toti"/ Despre eliminarea supraaccizei: "PSD nu inseamna numai unul. Mai sunt 2-3 pe aici"
Mihai Tudose s-a rastit iar la niste secretari de stat, la inceputul sedintei de Guvern.
Despre ministrii cu probleme penale, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, nu a spus nimic
Bucuresti, Sofia si Varsovia - orasele in care angajatii Agentiei Europene a Medicamentului nu vor sa se mute dupa Brexit
Premierul Mihai Tudose sesizeaza Curtea Constitutionala pentru un posibil conflict intre DNA si Guvern pe dosarul Belina
Dragnea, despre split TVA doar pentru firmele de stat:
E mai rea decat TVA split general / Despre Eugen Teodorovici: Probabil functia il tulbura foarte mult
Poate ancheta DNA afacerea Belina?
Teleorman: Focar de TBC la Scoala Mihai Eminescu din Rosiorii de Vede / 12 cazuri confirmate
Hunedoara: O profesoara a fost ranita
dupa ce o bucata din tavanul unei sali de clasa a cazut chiar in timpul orei./Politia a deschis dosar penal
Primaria Capitalei aloca in 2017 - 65 milioane lei pentru biserici,
19,5 milioane doar pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Primaria sectorului 5 a alocat inca 9 milioane lei
CSM tranşeaz㠄războiul cumnatelor” în favoarea Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog