Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10511
De la 07 Ianuarie 2003
122896160

Ministrul Apărării: „Nu voi demisiona! Nu am motive”.

  • 21 June 2013, 23:00
Ministrul Apărării de la Chișinău, Vitalie Marinuța, spune că declarațiile sale apărute în cadrul unui interviu pentru Agenția de presă Romanian Global News, sunt interpretate eronat de unii „actori politici şi propagandişti". Totodată, ministrul susține că acuzațiile care i-au fost aduse în Parlamentul de la Chișinău au menirea de a sfida adevărul şi interesele de securitate naţională, notează www.unimedia.info, preluat de Romanian Global News.
„Cu privire la tensiunile generate de către administraţia neconstituţională de la Tiraspol prin decretarea unei pretinse graniţe pe Nistru, fapt calificat drept acţiune unilaterală cu potenţial destabilizator de către organizaţiile internaţionale, partenerii externi ai Republicii Moldova şi conducerea statului nostru, am apreciat clar că această situaţie nu poate conduce la o nouă confruntare militară şi am expus câteva argumente în susţinerea acestei poziţii.
Reiterez cele spuse, în contextul poziţiei de principiu în baza căreia autorităţile Republicii Moldova acţionează pentru soluţionarea durabilă a conflictului de pe Nistru - vom atinge acest obiectiv prin mijloace exclusiv paşnice, în temeiul dreptului internaţional, al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova - principii împărtăşite de toţi participanţii formatului de negocieri "5+2"", a spus șeful Armatei.
„În acelaşi timp, ca şi responsabil de politicile de apărare ale statului am apreciat starea de fapt a Armatei Naţionale, ca şi una de a fi gata în orice moment să facă faţă misiunii sale de bază. Este de datoria noastră să asigurăm această pregătire şi este raţiunea pentru care cetăţenii Republicii Moldova ne oferă contribuţia lor şi susţin Armata Naţională, inclusiv servind în cadrul ei.
Observ că anume această constatare firească a stării de pregătire, în care se află capacităţile militare ale Republicii Moldova, sunt interpretate de unii, total aiurit, ca şi declaraţii războinice", a scris Vitalie Marinuța pe blogul său. Ministrul Apărării de la Chișinău face apel către cei care au înțeles mesajul eronat să renunțe la speculații, pe motiv că acestea crează confuzii. „Aceste speculații aduc un deserviciu enorm intereselor de securitate ale statului într-un moment destul de complicat pentru Republica Moldova.
Îmi exprim speranţa că autorii acestor speculaţii şi interpretări eronate nu susţin efortul celor, care vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova. În încheiere, reiterez poziţia mea şi a conducerii Ministerului Apărării, care este aceiaşi cu poziţia exprimată în repetate rânduri de conducerea de vârf a Republicii Moldova: în contextul obiectivului de reintegrare teritorială a ţării, soluţiile trebuie să fie identificate exclusiv pe cale paşnică, prin negocieri politice constructive, în baza principiilor general recunoscute"
„Nu voi demisiona și nu am motive să o fac. Dacă aș fi făcut ceva împotriva Constituției, contrar legilor, aș fi declarat ceva care ar fi contribuit la denigrarea situației din est sau Republica Moldova, atunci nu aș ezita să demisionez.
Am acceptat să ofer un interviu pentru că am vrut să calmez spiritele. Noi întreprindem doar măsuri pașnice și vom întreprinde totul pașnic, pe cale diplomatică. Am dorit să vin cu o explicație militară cu privire la situația care s-a creat", a explicat Vitalie Marinuță.
Totodată, ministrul Apărării a declarat că Armata Națională se antrenează pentru menținerea păcii, dar nu uită și de misiunea constituțională. „Îmi pare rău că opoziția Ghimpu împreună cu opoziția Voronin au făcut un front comun. Nu regret niciun cuvânt din cele spuse, pentru că este bazat pe o analiză, pe cunoștințe, pe lucrul echipei Ministerului Apărării.
Nu cred că pot să îmi permit luxul de a afirma contrariul. Noi ne antrenăm mai mult pe menținerea păcii, dar noi nu uităm și de misiunea constituțională a Armatei Naționale. Pentru ce mai investim, dacă ministrul Apărării va ieși cu declarații incerte", a subliniat Marinuța.
UNIMEDIA precizează că ministrul Apărării a declarat într-un interviu pentru agenția de presă Romanian Global News că, autoritățile de la Chișinău nu trebuie să se panicheze în privința unui potențial conflict militar. Potrivit lui, autoritățile secesioniste nu sunt pregătite pentru un conflict militar și nici Rusiei nu i s-ar permite suplinirea contingentului armat în regiunea transnistreană. Întrebat care sunt capacitățile de apărare ale Armatei Naționale, Vitalie Marinuța a spus că aceasta este gata să riposteze în cazul unui eventual atac al separatiștilor.
În replică, în Parlamentul de la Chișinău , deputați liberali din grupul condus de Mihai Ghimpu, fracțiunea PCRM condusă de Voronin și deputații ce reprezintă grupul Dodon au cerut demisia ministrului
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mortul dator
Botoşani: Preot lacom şi apucător, pedepsit de Dumnezeu
Ioan Rotundu
Alune americane
Incendii provocate cu intenţie
Comunicat referitor la Festivalul „Mugurelul” Dorohoi
Guvernul Ponta a pus taxă şi pe divorţul amiabil
Parlamentul de la Chişinău a adoptat declaraţia privind problema transnistreană
Preşţedintele Hollande atacat de două militante cu sânii goi
Arhiepiscopul Pimen îl felicită pe cel care nu confundă fericirea cu funduleţul
Partidul Conservator, o nouă trădare? Istoria "soluţiei imorale"
Primele condamnări în dosarul referendumului din iulie 2012
închisoare cu suspendare pentru vot multiplu
Simona Halep, omul momentului în sportul românesc
secretul din spatele performanţei
Vreme instabilă de duminică după-amiază până marţi seara
Guvernul va face verificări la firma de transport implicată în accidentul din Muntenegru
Firma de transport: Şoferii aveau experienţă de cel puţin 10 ani, fîră niciun incident
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog