Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13191
De la 07 Ianuarie 2003
122873258
Ministrul Educatiei:

Scolile nu mai au voie sa organizeze concursuri cu taxa

  • Este nevoie de un sistem de acreditare a unitatilor after school
  • 4 February 2015, 23:00
Scolile nu mai pot organiza concursuri cu taxa intre elevi, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Oficialul a anuntat are in vedere si "implementarea unui sistem de evaluare, acreditare a unitatilor after school". Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul a anuntat ca "exista un parteneriat intre Ministerul Educatiei si cel al Dezvoltarii Regionale" de alocare de fonduri pentru reabilitarea scolilor fara autorizatie sanitara de functionare, cu obiectivul ca toate scolile sa obtina autorizatia pana la finalul anului.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru Agerpres ca "o prioritate esentiala este aceea a obtinerii autorizatiei sanitare de functionare pentru toate cele 2.520 de scoli din Romania care nu au in acest moment autorizatie sanitara de functionare. Este un singur judet care are toate scolile cu autorizatie sanitara de functionare - Sibiu, la extrema cealalta sunt judete cum este Suceava, care are 465 de scoli fara autorizatie sanitara de functionare. Sunt si alte judete care au 270 scoli fara autorizatie sanitara de functionare".
"Exista un parteneriat intre Ministerul Educatiei si cel al Dezvoltarii Regionale prin care MDRAP sustine alocarea de fonduri catre reabilitarea acestor unitati de invatamant in scopul obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, in scopul imbunatatirii calitatii educatiei si imbunatatirii accesului la educatie al copiilor. Este un numar extrem de mare", a afirmat ministrul, pentru agentia citata.
Cimpeanu a accentuat ca "obiectivul la nivelul anului 2015 este acela al obtinerii autorizatiei sanitare de functionare pentru un procent cat mai mare din aceste scoli, dar oricum toate ar trebui sa aiba autorizatie sanitara pana la inceputul anului scolar urmator".
In ceea ce priveste concursurile cu taxa organizate pana acum de scoli, ministrul a declarat ca "a fost o solicitare generala de interzicere a colectarii de fonduri in scoli. In acest regim al colectarii de fonduri in scoli se incadreaza si taxa de participare pentru concursuri private. Exista organizate de Ministerul Educatiei o serie completa de concursuri fara taxa. Pe de alta parte nu neg nici importanta pregatirii elevilor in vederea participarii la astfel de concursuri (...). Astfel de concursuri, cu taxa, conform unui ordin de ministru de la inceputul lunii decembrie, inainte sa preiau acest mandat, nu mai pot fi organizate in institutiile de invatamant preuniversitar de stat".
Ministrul Educatiei a declarat pentru Agerpres ca are in vedere "implementarea unui sistem de evaluare, acreditare a unitatilor after school. Sunt importante, dar parintii trebuie sa stie unde isi lasa copiii, in ce conditii - deci un sistem de evaluare si acreditare a unui after school, indiferent ca este vorba de acest sistem in domeniul public sau privat, cu atat mai mult in domeniul public, unde pentru after school se foloseste infrastructura scolii de stat".
Referitor la modul in care transpune in practica decizia Curtii Constitutionale pe Religie, Sorin Cimpeanu a declarat ca "decizia CCR este executorie in termen de 45 de zile de la publicarea ei. Carevasazica la inceputul lunii martie - 9-10 martie - va trebui sa fie identificata o solutie de punere in aplicare a deciziei CCR care spune ca: 'Disciplina de religie, conform prevederilor Constitutiei, este obligatorie pentru scoli si pentru Ministerul Educatiei si este optionala pentru elev'. Schimbarea la nivel procedural esentiala este aceea ca, daca la inceputul anului scolar 2014-2015 trebuiau sa isi exprime in mod expres, scris, parerea parintii care nu doreau ca ai lor copii sa participe la orele de religie, de data aceasta se merge in oglinda, va trebui sa isi exprime parintii intentia de a participa copilul la orele de religie si ce fel de religie".
"Din punct de vedere procedural acest lucru va trebui sa fie reglat: Ce putem face noi la Ministerul Educatiei? Sa solicitam inca inainte de inceputul anului scolar depunerea acestor cereri de participare la orele de religie pentru a putea estima necesarul de cadre didactice pentru inceputul anului scolar 2015-2016. Punerea in practica a deciziei CCR se poate face sau printr-o OUG de modificare a legii sau direct in Parlament. Noi sustinem ideea ca o dezbatere in Parlament si o reglare la nivelul legii in Parlament este preferabila si acest lucru ar trebui sa se intample in intervalul de 45 de zile pe care il avem la dispozitie de punere in aplicare a deciziei CCR", a afirmat ministrul Educatiei pentru Agerpres.
Oficialul a vorbit si despre o noua clasificare a universitatilor, ca prioritate a Ministerului. De asemenea, Cimpeanu a reluat ideea ca este nevoie de o noua Lege a educatiei, pe care a sustinut-o inca de cand a fost audiat in parlament. "La nivelul sistemului de educatie este promovat din ce in ce mai puternic acel punct de vedere care spune: decat sa repari in multe randuri un anumit lucru, mai bine initiezi elaborarea unei noi legi impreuna cu toti actorii interesati. Aceasta dezbatere sa fie facuta la nivelul Parlamentului, este un obiectiv major care ar avea avantajul pe care l-am mentionat - al predictibilitatii si stabilitatii sistemului de educatie", a sustinut ministrul, in interviul acordat Agerpres.
Sorin Cimpeanu a afirmat si ca "numarul scolilor este foarte mare si aici as mentiona discrepante cu privire la nivelul de fragmentare: exista judete in care media numarului de elevi per scoala este sub 100 de elevi, in conditiile in care in acele judete sunt colegii cu 3.000-4.000-5.000 de elevi. Avem foarte multe scoli cu numar mic si foarte mic de elevi. Problemele care apar sunt pe masura si eficienta actiunilor de control ale ministerului se sprijina pe inspectoratele scolare judetene".
Ministrul Educatiei a anuntat ca "pe 9 februarie lansam concursurile pentru functiile de inspector scolar general, ele s-ar putea incheia in doua luni, deci pe 10 aprilie. Pe 20 martie, la circa o luna diferenta, putem lansa concursurile pentru inspectorii scolari generali adjuncti si pentru directori casa corp didactic, dupa care vom lansa concursurile pentru directorii de unitati scolare. Succesiunea este logica, intrucat pentru organizarea concursurilor de directori inspectoratele scolare au un rol important alaturi de reprezentantii autoritatilor locale, deci ei trebuie sa fie deja stabili cu concursurile finalizate".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Miză infracţională
Reţeta zilei: Plăcintă cu bacon
Horoscopul zilei
Romania, condamnata la CEDO sa plateasca 196.400 euro din cauza conditiilor din inchisori in 2014
DIICOT ancheteaza un dosar privind fraude bancare. Un angajat al Bancii Transilvania
Botoşani/Văculeşti: Noi potlogării ale baronului de Văculeşti
Ioan Rotundu
Ponta: Parteneriatul strategic cu America merge foarte bine pe zona politica si militara, nu si pe cea economica
Ponta: E o catastrofa nationala ce se intampla cu achizitiile publice
Toni Grebla a demisionat din functia de judecator al Curtii Constitutionale
Izvorul Nova Apaserv din uliţa localităţii Răchiţi
Botoşani: Prefectul a atacat 10 acte normative în 2014
Liberalii ăzvătiț, puși la zid de către conducerea partidului
Elena Udrea: Este exclus faptul ca am luat bani
DNA cere un al doilea mandat de arestare pentru Elena Udrea
pentru trafic de influenta in dosarul Microsoft si intr-un alt contract controversat, e-Romania
Spălatul banilor cu ajutorul bisericilor
Ioan Rotundu
Elena Udrea a dezvaluit primele nume de politicieni si ziaristi, dupa cum a promis
Printre ei - Raluca Turcan, Oreste Teodorescu
Modern Calor a trecut la debranșarea clienților rău platnici
19 situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog