Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
728
De la 07 Ianuarie 2003
123197031
pnl

Ministrul Sănătăţii a prezentat public direcţiile strategice ale Ministerului Sănătăţii

  • 14 January 2009, 23:00
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac: „Descentralizare, Concurenţă, Eficienţă şi Transparenţă sunt principiile care vor guverna activitatea Ministerului Sănătăţii”
Astăzi, 14 ianuarie 2009, Ministrul Sănătăţii, Dr. Ion Bazac, a prezentat public direcţiile strategice ale Ministerului Sănătăţii. Ministerul are ca obiectiv major creşterea calităţii vieţii românilor prin îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Îndeplinirea acestui deziderat va fi guvernată în baza unor principii de management stabilite pentru întreg sistemul de sănătate: descentralizarea şi responsabilizarea decizională şi administrativă; susţinerea competiţiei în asigurarea serviciilor medicale; eficienţă generală şi transparenţă în administrarea şi cheltuirea banilor contribuabililor.
“Radiografia sistemului de sănătate arată că dificultăţile cu care se confruntă acesta se datorează în principal lipsei de reformă, supraîncărcării sistemului cu sarcini, centralizării şi lipsei unei viziuni coerente. Aşa cum în mediul privat trebuie să răspunzi pentru resursele utilizate în faţa acţionarilor, în mandatul meu vreau să răspund de utilizarea fondurilor publice în faţa “acţionarilor” sistemului sanitar, adică a cetăţenilor României”, a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sănătăţii.
Priorităţile majore ale ministrului Bazac pentru perioada următoare vizează abordarea unor măsuri şi acţiuni atât pentru probleme de interes cu efecte imediate, cât şi pentru reformare structurală. Astfel, Ministerul Sănătăţii va elabora o nouă strategie privind politica medicamentului. Principalele măsuri urmăresc să stabilească şi să actualizeze preţurile la un curs unic, anual stabilit în lei, corelat cu volumele achiziţionate de la furnizori. Se va încuraja prescripţia generică, prin generalizarea prescrierii pe baza Denumirii Comune Internaţionale (DCI), în conformitate cu recomandările OMS. Acest fapt va spori accesibilitatea populaţiei la medicaţia esenţială şi va permite implementarea rapidă a unui program social, neafectând astfel fondul de asigurări.
Programul social de compensare a medicamentelor pentru pensionari se adresează celor cu pensii în valoare mai mică de 600 RON, ce vor putea achiziţiona medicamente compensate în proporţie de 90% din preţul de referinţă, în limita unui plafon de 100 RON pe persoană, lunar. Finanţarea programului se va realiza din taxa pe viciu. Măsura va intra în vigoare în luna următoare aprobării legii bugetului.
În direcţia lărgirii accesului la serviciile medicale, Ministerul Sănătăţii va dezvolta o nouă politică de sănătate în mediul rural. În acest sens, vor creşte stimulentele pentru personalul medical din mediul rural, în zonele neacoperite în prezent de asistenţa medicală. De asemenea, se vor dezvolta noi modalităţi de asistenţă primară bazată pe echipe multidisciplinare, care să asigure continuitate în acordarea îngrijirilor. Printre membrii echipei de asistenţă primară se vor număra medici de familie, asistente medicale, moaşe, asistenţi sociali şi fizioterapeuţi. La nivel comunitar se vor crea centre de îngrijire, inclusiv pentru afecţiuni minore, cu personal permanent format din cadre medii, degrevându-se astfel o serie de activităţi care nu necesită prezenţa medicului.
La nivel macro-structural, Ministerul vizează reorganizarea sistemului de sănătate prin descentralizare organizaţională şi decizională. Aceasta presupune trecerea de facto a spitalelor în subordonarea autorităţilor locale, creând condiţiile responsabilizării celor care iau decizii cât mai aproape de locul furnizării serviciilor de sănătate. Spitalele regionale, de importanţă naţională şi de urgenţă, vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Alte instituţii centralizate, precum Direcţiile de Sănătate Publică vor fi transferate Consiliilor Judeţene şi vor avea atribuţii de coordonare, supraveghere, evaluare, avizare şi de alocare a resurselor. Finalizarea reorganizării şi a transferului este stabilită pentru sfârşitul anului curent.
Sub acelaşi aspect structural, Ministerul Sănătăţii va urmări eficientizarea economică a sistemului de sănătate şi a celui spitalicesc. Ministerul va elabora ghiduri şi protocoale terapeutice în colaborare cu profesionişti din ţară şi din străinătate, pentru cele mai frecvente afecţiuni, în concordanţă cu metodologia internaţională. De asemenea, se va continua procesul de finanţare pe bază de caz rezolvat, prin implementarea unor metode care să certifice că se plăteşte un act medical de calitate.
Pentru asigurarea unei transparenţe ridicate se va urmări punerea în functiune reală a sistemului informatic implementat în rândul medicilor de familie, inclusiv pentru publicarea lunară a prescripţiilor pe site-urile caselor judeţene de asigurări de sănătate, precum şi a cheltuielilor aferente contractelor cu farmaciile şi laboratoarele de la nivel judeţean.
Strategia include şi eficientizarea sistemului de asigurări de sănătate şi stimularea investiţiilor private, atât la nivelul finanţării cât şi al furnizării de servicii medicale.
“Aceste măsuri contribuie la creşterea accesului la asistenţă medicală şi a calităţii actului medical, prin extinderea serviciilor în mediul rural, reorganizare administrativă şi creşterea accesului populaţiei la bunuri şi servicii de sănătate. Măsurile contribuie la eforturile de eficientizarea a proceselor şi cheltuielilor din sistem, punând un accent sporit pe asistenţa medicală de prevenţie. Astfel, creşterea accesului la serviciile primare va conduce la scăderea suprasolicitării din spitale, care vor putea să dedice astfel mai multe eforturi medicale, terapeutice şi administrative cazurilor care implică tratament spitalicesc conform normelor, reglementarilor şi procedurilor medicale europene în vigoare”, a încheiat Ministrul Ion Bazac.
(Comunicat de presa MS, 14 ianuarie 2009)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Băncile pot contacta vecinii pentru recuperarea creditelor?
Comunicat de Presă
Dosar penal pentru braconaj piscicol
Botosaniul beneficiaza de retea mobila de 7,2 Mbps de la Orange
Informatizarea sistemului comunitar pentru situaţii de urgenţă din judeţul Botoşani
Extremistul Marko Bela nu vrea biserici ortodoxe româneşti în oraşele din Valea Plângerii
Austria sare în ajutorul Basarabiei, România stă în continuare şi fluieră!
Românii din Italia pot depune cereri pentru bonusul fiscal
Mihaela Rădulescu, mai bogată cu 700 000 euro în cont
Homo Sapiens şi… al său viitor
Horoscop
Nu sta pe gânduri, ei te... rezolvă!
Dorinţa lui Boc... din copilărie
Comentariul comentariilor VIII
(Ioan Rotundu)
Cine pe cine arde intre coloane la PSD?
ce este "arderea intre coloane"
Comunicat de presă ISU
Conţac şi Flutur au tăiat tortul puterii în felii mulţumitoare
Fruntaşi la violuri
Aproape 2.400 de rente viagere de plată la Botoşani
Caietele Teatrului „Mihai Eminescu” ies la lumină, după 40 ani
Au scăpat de indezirabili!
Ioan Rotundu
Criza economică a pătruns şi în societatea Electroalfa Internaţional
Elev de liceu internat în comă alcoolică
Moartea suspectă a unei fetiţe la… numai cinci zile de la naştere
Tineri beţivani şi bătăuşi îşi fac de cap prin Botoşani
Alocaţiile pentru copii întârzie iarăşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog