Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24784
De la 07 Ianuarie 2003
122884851

Ministrul Tudorel Toader: "Avem prea multe incriminari in legile speciale

  • Cetateanul roman sta cu Monitorul Oficial in mana toata ziua?"
  • 18 May 2017, 23:00
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a afirmat joi, in cadrul unei dezbateri intitulata "Cine face politica penala in Romania", ca exista prea multe incrimnari prevazute in legile speciale, pe langa cele din Codul Penal, el numarand pana la 784. Ministrul a criticat si faptul ca exista o "dinamica a schimbarilor" legislatiei penale, ceea ce face dificil pentru cetateanul roman sa cunoasca incriminarile, pentru ca acesta "nu sta toata ziua cu Monitorul Oficial in mana".
Toader si-a exprimat din nou "rezervele" fata de faptul ca noul Cod Penal intrat in vigoare in 2014 a fost adoptat in 2009 prin angajarea raspunderii guvernului.
Acesta a amintit si ca ministerul justitiei a declansat o procedura de evaluare a celor patru coduri (Codul Penal, Codul de procedura penala, Codul civi si Codul de procedura civila - n.r.). si ca asteapta propuneri de imbunatatire de la oricine are ceva de transmis. El a adaugat si ca a primit propuneri "valoroase" din partea parchetelor.
Principalele declaratii ale ministrului Toader:
"Cine face politica penala in Romania? Prin aceasta intrebare dam implicit raspuns la cea de-a doua intrebare: exista in Romania cu adevarat o politica penala coerenta, structurata, in raport cu realitatile socio-economice din Romania, in acord cu acest comportament antisocial care determina represiunea penala? Avem o politca penala care sa fie coerenta si care sa respecte standardele constitutionale, in raport cu standardele europene?
Acestea sunt intrebarile la care trebuie sa raspundem pt ca dezbaterea are doua directii
In 2009 legiutorul a optat fie si in parte intre doua variante posibile - politca penala anterioara din 1968 cu multe modificari aduse preponderent represiva si noua politica penala adoptata in 2009, codul penal intrat in vigoare la 1 feb 2014, preponderent preventiva.
Eu exprim rezerve fata de faptul ca acest cod penal care consacra noua politica penala, cu aplicabilitate de la 1 feb 2014, a fost adoptat prin angajarea raspunderii guvernului, fapt ca a facut inaplicabila dezbaterea parlamentara, necesara dupa Constitutie, de natura sa imbunateasca ceea ce era de imbunatatit.
Stim cu totii faptul ca multe legislatii din multe state au infractiunile consacrate in codul penal. La noi tind sa cred ca nu este tocmai in regula faptul ca, pe langa multele incriminari din Codul Penal, avem si mai multe legi speciale cu dispozitii penale. Le numarasem cate infractiuni sunt in legile speciale - 784, dar depinde cum numeri. Avem prea multe incriminari in legile speciale care, pana la urma sunt de natura sa afecteze ceea ce se numeste calitatea legii care este definita in jurisprudenta curtii europene, in conventia europeana, care sa fie predictibila.
Cetateanul roman care nu este jurist, dar chiar si juristii, au posibilitaea sa cunoasca aceasta multitudine de incriminari, de reglementari in dinamica accentuata a schimbarilor, daca vrem un raspuns conectat la realitati vom spune ca este foarte dificil. Cetateanul roman sta cu Monitorul Oficial in mana toata ziua?
Am ferma convingerea ca dupa aceste multe decizii de neconstitutionalitate, Codul Penal tot nu este in parametrii constitutionali pentru ca sunt multe alte norme care nu au fost supuse normelor de constitutionalite.
Despre normele europene - Practic avem multe directive care nu au fost transpuse si care trebuie prioritar de urgenta sa fie transpuse.
Noi pe parcursul timpului am dezincriminat anumite fapte si alte state le-au pastrat si protejeaza anumite drepturi fundamentale pe care noi am considerat ca nu trebuie sa le protejam."
UPDATE "Asa cum stiti, Ministerul Justitiei a declansat o procedura de evaluare a celor patru coduri (Codul Penal, Codul de procedura penala, Codul civi si Codul de procedura civila - n.r.). Am transmis o invitatie personalizata fiecarui distins membru al fostelor comisii de elaborare a celor patru coduri, fiecare cetatean jurist sau nejurist care au de spus ceva in modificarea si adaptarea celor patru coduri. Suntem in perioada in care asteptam propuneri de adaptarea codurilor, de aducere la standardele europene. Este o munca dificila. Asteptam de la societatea civila, de la oricine sa ne trimita propuneri de imbunatatire a celor patru coduri", a mai declarat ulterior ministrul.
"Nu e nimic rau daca trimitem si la DNA si DIICOT. La proiectul de lege de punere in acord am primit propuneri foarte valoroase pe care le vom pastra pentru proiectul de imbunatatire a codurilor. Cel mai bine simte pulsul si minusurile, dificultatile cel care o aplica zi de zi. Nu cred ca este ceva nerecomandabil ca sa intrebam pe toti factorii. Am intrebat si avocatii, despre care se poate spune ca este subiectiv," a adaugat el, intrebat din sala de ce consulta si parchetele la elaborarea legislatiei penale.
Ministerul Justitiei a redactat un proiect de lege pentru punerea in acord a Codului Penal si de Procedura Penala cu deciziile de neconstitutionalitate.
Toader participa joi la dezbaterea "Cine face politica penala in Romania" organizata la Parlament de europarlamentarul ALDE Renate Weber.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Tranzacţie onestă
Horoscopul zilei de 19.05.2017
Ministrul Justitiei anunta ca modificarea codurilor penale si civile, pentru aducerea "la standarde europene", ar putea fi finalizata in toamna
Proiectul de punere in acord a Codului penal cu deciziile Curtii Constitutionale nu va fi prezentat Guvernului fara avizul CSM
Mircea Kivu recunoaste ca a colaborat cu Securitatea:
Nu gasesc alt resort pentru a fi semnat angajamentul decat lasitatea
Japonia: Printesa Mako si-ar putea pierde titlul,
daca se logodeste cu iubitul sau, care nu are sange albastru
Fiul cel mare al lui Donald Trump se afla in Alba,
unde a participat la o partida de vanatoare si a vizitat un castel
Klaus Iohannis, dupa ce Senatul a decis ca seful "Doi si-un sfert" va fi numit fara avizul CSAT:
In ultima instanta voi ataca eu la Curtea Constitutionala
Romania, locul 5 in Europa la consumul de alcool,
imediat dupa Rusia
Cresterea pe primul trimestru va ramane 5.7%, va garantez!
Datele au fost contestate din necunoastere
Culisele venirii lui Donald Trump Jr in Romania.
Vanatoarea, munitie gratis pentru anti-americani
Primarul condamnat a avut parte de o înmormântare cu scandal
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog