Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20072
De la 07 Ianuarie 2003
122880139

Mircea Magiaru păşeşte pe urmele celebrităţii lui Costel Busuioc

  • 18 June 2008, 23:00
El nu canta, dar incanta miile de pietoni cu sculpturile sale in lemn pe cea mai lunga strada din Spania, numita Alcala. Magiaru se recomanda ca fiind tigan. Nu roman, nici rrom. Pentru ca “sunt tigan comunitar, nu rrom, cum ne alinta acum. Tigan, ca si Costel”. Intrebat de unde vine, acesta raspunde mereu ca din Mexic. “Sunt prea negru sa zic ca sunt roman si in plus daca as zice asa m-ar confunda cu hotii de buzunare sau telefoane, ce-i vad zi de zi pe trotuarul pe care stau eu ca o closca si sculptez”, spune Magiaru intr-un articol realizat de Alexandru Petrescu publicat pe portalul Spania Romaneasca, preluat de Romanian Global News. Mircea Magiaru s-a nascut in 1948, in satul Podari, din judetul Dolj.
“Bunicii si parintii mei au plecat din Buzau in timpul foametei. Erau fierari. De la ei cred ca am mostenit arta asta. Ei faceau garduri forjate si bice impletite. Dupa foamete, ne-am intors acasa la Buzau si m-au dat la scoala ca sa nu raman birjar toata viata.” A facut zece clase la zi si apoi s-a apucat de seral si Scoala Populara de Arta, lucrand sub indrumarea sculptorului Lazar Valeriu. A luat lectii si cu marele sculptor Coman din Ploiesti. Pe vremea lui Ceausescu, multe dintre lucrarile sale au ajuns la Cantarea Romaniei, dar niciodata nu a fost chemat si el pentru a le prezenta. A castigat diferite concursuri si diplome. Dar dupa Revolutie, a plecat din Romania si s-a oprit in Spania pentru ca “era mai cald si astia (spaniolii-n.n) stau pana tarziu pe strazi si stiu sa-si traiasca viata”.
De atunci, sculpteaza pe strazile Spaniei. “Lemnul il gasesc pe la gropile de gunoi. Trag, ca Pacala, cate-o usa dupa mine, pe care o termin in doua zile”. A fost invitat, ca artist de onoare, sa participe la salonul de arta a imigrantilor din cadrul Universidad Rey Juan Carlos. “Nu-mi vine sa cred ca desi eu fac reproduceri de mari pictori din Muzeul El Pardo, ei imi cer manele sculptorice, chestii de kitsch de sculptura naiva.” Acel eveniment artistic nu a fost unicul pentru Mircea Magiaru. A mai participat la un targ de arta medievala si la o expozitie a unui salon de arta din sala Institutului de Dezvoltare San Pedro. La Coslada, un orasel de langa Madrid, a reprezentat Romania timp de doua zile, in decembrie 2007, fiind invitat de Comunitatea Romanilor din Spania. Revista Spaniola “Interviu” i-a dedicat doua pagini, iar in ziarul “El Mundo” i-au scris o cronica fugara.
“Eu stiu ca am un handicap fata de marii artisti. Ca eu nu am o cultura mare. Dar poate asa vor invata alti tigani ca mine faptul ca e pacat sa nu fii cu lumea in rand, sa inveti si sa faci bine pentru ai tai tigani sau romani ce sunt, sau chiar europeni. Eu pot fi un exemplu pentru ca nu am furat niciodata. Si sunt om cuminte si imi vad doar de arta mea. De multe ori nu am ce sa mananc. Alteori vand un tablou sau o figura in lemn pentru 1.000-2.000 euro. De Pastele catolic de exemplu, am vandut intr-o saptamana de peste 40.000 euro. Am dat sculpturi de mana mea facute pe gratis. Am dat si unor politicieni spanioli una doua lucrari si chiar si unor biserici. Dar va subliniez, mereu cu capul sus, cu mandria mea de om simplu.”
Mircea ca artist si emigrant fost ales de catre Uiversitatea din Fuenlabrada-Carlos al III-lea din Spania pentru a fi monotorizat pentru o lucrare de doctorat.."Artistul emigrant din tarile de est si incapacitatea sa la integrarea socio culturala".
"Ma simt ca un cobai,dar am acceptat sa fiu urmarit...imi vor gazdui asa o expozitie in toamna in marile saloane ale Universitatii...De acolo poate voi devenii un sculptor celebru mondial.!" (Romanien Globan News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dar la parlamentare n-aveţi nevoie de voturi?
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CXL)
(Ioan Rotundu)
Însoţitorii minorilor care merg în Italia trebuie să deţină cazier judiciar
Românii de pretutindeni chemaţi să salveze încă o viaţă
Slujba în limba română la rămăşiţele Sfântului Lăcaş Daco – Român
după 1400 de ani
Ucraina avertizată în legătură cu canalul Bâstroe
Bătrâni culcaţi la pământ în faţa Guvernului de la Chişinău
Represiunea împotriva forumiştilor basarabeni continuă
BRD îşi fură clienţii într-un mod plin de dispreţ
Horoscop
Decizia doctorului
Are 17 ani şi vrea să câştige un ban prin muncă
Program Tele'M Botoşani joi, 19 iunie
Pedeliştii cred că social-democraţii se îmbată cu apă rece
O nouă tranşă de ajutoare guvernamentale
Conţac susţine i-a fost sabotat Jeep-ul
Încă 70 ţigani botoşăneni vor avea acte de identitate
Conţac nu se dă bătut şi nici nu vrea să fie luat de fraier
el este decis să ajungă până la CEDO, în căutarea dreptăţii
Bătaie între profesori pe biletele de odihnă
Juriştii de la Apa Grup au pierdut procesul cu Spitalul judeţean
Nu vor să devină elevi de liceu
S-a făcut dreptate… în deja cunoscutul stil comunist
cei care au reclamat abuzurile, au fost penalizaţi ca… învăţătură de minte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog