Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5547
De la 07 Ianuarie 2003
122891196

Modificare foarte importanta a Codului fiscal:

  • romanii fara venituri si care nu sunt scutiti de plata contributiei de sanatate pot achita aceasta contributie doar la spitalizare
  • 31 May 2016, 23:00
Romanii fara venituri vor putea plti contribuia de sntate la momentul spitalizrii
In Monitorul Oficial de luni a fost publicata o modificare foarte importanta a Codului fiscal in domeniul asigurarilor sociale de sanatate. Practic, romanii fara venituri care nu sunt coasigurati si nici scutiti de plata contributiei pot opta pentru plata acestei contributii fie lunar fie doar la spitalizare. Desigur, daca nu folosesti serviciile de sanatate publica, aceasta optiune este echivalenta cu scutirea la plata contributiei. Legea mai aduce si alte cateva elemente de noutate atat in domeniul asigurarilor de sanatate cat si in domeniul taxelor locale.
Legea nr. 112/2016 aduce modificari importante Codului fiscal. Elementul principal consta in faptul ca se introduce o procedura optionala la plata contributiei de sanatate datorata de persoanele fizice ce nu realizeaza venituri, nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane.
Aceste persoane pot opta intre:
plata contributiei de sanatate in procent de 5,5% lunar prin depunerea declaratiei de asigurare, contributia de sanatate datorandu-se pentru salariul minim pe economie valabil in luna respectiva;
la momentul la care se utilizeaza serviciile de sanatate publica (spitalizare) - caz in care contributia de 5,5% se calculeaza la o baza de calcul reprezentand 7 salarii minime brute de la momentul utilizarii serviciilor de sanatate publica.
Pentru persoanele ce opteaza sa plateasca lunar, scadenta obligatiei este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
Se impune depunerea Declaratiei 604 pentru plata contributiei de sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri si nu sunt scutite ori coasigurate. Desigur, formatul declaratiei va trebui modificat in conformitate cu noile prevederi. Persoanele care vor plati contributia de sanatate la momentul spitalizarii vor depune aceeasi declaratie.
Legea introduce si o discreta aministie fiscala in sensul ca daca au existat deja persoane fizice ce au primit o decizie de plata a contributiei pentru perioada ianuarie - mai, atunci acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie
O alta modificare importanta o reprezinta scutirea de la plata contributiei de sanatate pentru veniturile din investitii (dividende, dobanzi, vanzari actiuni) si veniturilor din alte surse cand aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizica iar baza anuala de calcul este mai mica de 12 salarii minime pe tara.
Legea mai modifica punctual cateva situatii privind impozitul pe teren, pe cladiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate catre bugetul local.
Acestea trebuie sa fie analizate in contextul intregului cod fiscal. In principiu apar cateva mici scutiri la nivelul impozitelor locale.
Se modifica de asemenea procedura de aplicare a taxei asupra serviciilor de reclama si publicitate in sensul ca fata de anii precedenti taxa de reclama si publicitate datorata la bugetul local se datoreaza de prestatorul serviciului de reclama si publicitate pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei la care s-a efectuat serviciul (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Plictis sexual
Horoscopul zilei de 1.06.2016
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Tusk, presedintele Consiliului European: Liderii UE ce promoveaza "iluzii" utopice privind Europa unita au pierdut contactul cu popoarele lor
Fosta Miss Turcia, condamnata pentru ca l-a insultat pe Recep Erdogan
Serghei Lavrov: Rusia nu recunoaste zonele pro-ruse din Ucraina pentru a nu da pretexte Occidentului, dar le sustine
Intr-o comuna din Olt, pe lista pentru consiliul local sunt doua nonagenare, o octogenara si o septuagenara
Alegeri ca pe vremea lui Ceausescu.
In 50 de localitati din Harghita, Covasna si Mures exista un singur candidat la functia de primar
Ministerul Justitiei propune in functia de sef adjunct la DIICOT un absolvent al Colegiului Superior de Securitate Nationala - Academia Nationala de Informatii
Romanul „Copiii sălbatici”, despre viața la Botoșani în anii comunismului
Botoşani: La Gorbăneşti, mână pe mână se spală şi împreună obrajii corupţiei
Truşeşti: Consilier local PSD prins la rupt afişele PNL-ului
Flămânzi: gesturile disperate ale primarului liberal Dan Oloeru
Suharău: Miliţianul Flămânzanu a suprimat dreptul cetăţenilor la informare
Ioan Rotundu
De ce miliţianul Flămânzanu să fie poreclit „Mitică încarcă-descarcă”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog