Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23081
De la 07 Ianuarie 2003
122908730

Moldova poate intra în UE doar ca al doilea stat românesc

  • 29 January 2010, 23:00
Semnificaţia vizitei lui Traian Băsescu depăşeşte valoarea celor 100 milioane de dolari nerambursabil oferiţi Republicii Moldova, dar şi cea a înţelegerilor convenite cu oficialităţile de la Chişinău. Adevăratul impact este ascuns, de fapt, în „proiectul său de suflet„.
Hotarul de la Prut
Aşadar, planuri mari şi promisiuni generoase. Finalizarea proiectelor de interconexiune energetică, construirea unei conducte de gaze până la Iaşi, atragerea fondurilor europene din cadrul Parteneriatului Estic, revenirea la negocierea a 12 acorduri interguvernamentale, ecartamentul european, reconstrucţia podurilor peste Prut - acestea sunt principalele angajamente pe care şi le-au asumat cele două părţi în cursul vizitei de două zile a liderului de la Bucureşti.
Un detaliu curios. Practic toate înţelegerile moldo-române de la Chişinău se împiedică în hotarul de la Prut. Din acest punct de vedere, trebuie remarcată poziţia lui Traian Băsescu faţă de tratatele României cu Republica Moldova.
Liderul de la Bucureşti a spus că practic a convenit asupra unui acord de parteneriat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. El şi-a reiterat poziţia şi asupra proverbiabilului deja tratat de frontieră. A subliniat că nu va semna niciodată un document care să redefinească hotarul cu Republica Moldova, întrucât acesta a fost recunoscut de România aşa cum a fost moştenit de la URSS.
Totuşi, Băsescu a precizat că va fi perfectat un acord privind regimul de frontieră. Declaraţiile preşedintelui român, după cum era de aşteptat, i-au scos din sărite pe fruntaşii fostului partid de guvernământ. PCRM, de exemplu, prin gura lui Mark Tkaciuk, l-a acuzat pe Traian Băsescu de sfidarea principiilor şi practicilor europene în relaţiile dintre două state suverane.
De ce fel de tratate cu România are nevoie Republica Moldova
Cum stau lucrurle în realitate? Cum e europeneşte? Ce fel de tratate cu România trebuie să încheie, de bună seamă, Chişinăul?
Haideţi să începem cu cel mai controversat dintre ele pe seamă căruia comuniştii au făcut mult tam-tam. Este vorba de aşa-zisul tratat de frontieră care, în opinia comuniştilor, ar fi vital pentru ţară. Voronin avertiza anterior că fără un asemenea document, Republica Moldova s-ar afla, chipurile, în mare pericol. Baliverne şi scorniri idioate.
Tratele de frontieră, de obicei se semnează, între două state cu probleme în ceea ce priveşte delimitarea spaţiului de la graniţa dintre ele. În urma proclamării independenţei, Republica Moldova avea în 1991 un teritoriu cuprins între o frontieră internaţională cu România, moştenită de la fosta URSS, şi un hotar administrativ cu Ucraina. Astfel, singura dificultate era în est, unde, sub aspect practic, nu exista, de fapt, o graniţă propriu-zisă. Aici, de bună seamă, hotarul administrativ trebuia transformat în frontieră de stat.
În vest, la Prut, lucrurile erau bătute în cuie. Frontiera fusese delimitată şi demarcată pe teren încă sub sovietici. Bucureştiul şi Chişinăul n-au făcut decât să preia graniţa dintre România şi URSS. Singurele probleme care există aici sunt de ordin tehnic şi procedural. Se impune, deci, semnarea unui acord cu privire la regimul de frontieră, acesta urmând să fie racordat la standarde europene pentru a facilita trecerea Prutului în ambele sensuri.
În ceea ce priveşte tratatele de bază, ele pot îmbrăca forme diferite, în funcţie de natura relaţiilor şi gradul de cooperare dintre ţări. România, de exemplu, are în timpul de faţă relaţii de parteneriat strategic cu Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania şi Ungaria, un parteneriat strategic în domeniul economic cu Germania.
Privite din acest unghi, raporturile dintre Bucureşti şi Chişinău ar urma să îmbrace forma unui parteneriat strategic pentru Europa, centrat pe relaţii privilegiate şi un grad înalt de asociere. Cu alte cuvinte, tratatul dintre cele două state turmează să asigure sincronizarea cadrului legislativ, sistemului politic şi pieţelor economice de pe ambele maluri ale Prutului pe baza modelelor UE şi, nu în ultimul rând, a acquis-ului comunitar.
Un singur argument pentru aderare
O atare apropiere de România este într-adevăr vitală şi indispensabilă pentru Republica Moldova care numai pe această cale poate să-şi croiască drum spre UE. Alta nu există pur şi simplu la ora actuală. În condiţiile în care Uniunea Europeană, obosită de extindere, a conservat procesul de expansiune spre Est, Chişinăul, pentru moment, nu are argumente pentru integrare. În afară de unul singur. Şi acesta este comunitatea lingvistică, etnică, istorică, culturală cu România, ţară care face parte deja din UE.
Altminteri zicând, ca să aibă şanse de aderare, Republica Moldova trebuie să se autodefinească neîntârziat, şi pe plan intern, şi pe cel extern, drept cel de-al doilea stat românesc. Acest lucru trebuie fixat clar şi fără echivoc în viitorul tratat cu privire la parteneriatul pentru Europa. Numai legitimându-se ca a doua Românie care, a ajuns să fie separată de cea dintâi doar în virtutea unor circumstanţe istorice, Chişinăul poate determina Bruxelles-ul să facă o excepţie şi să-i deschidă porţile integrării. Restul e literatură şi moare de varză.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Senatorul Iulian Urban : Am aflat că sunt traficant de maşini furate
Aplicăm legea, dar de ce trebuie să îl şi scuipăm pe Gutău?
Apocalipsa executărilor silite!
blocarea totală a pieţei insolvenţelorcumperi când curge sânge pe străzi
Bătrână salvată de pompieri
Noul sediu al Primăriei Frumuşica, sfinţit de un sobor de opt preoţi
Concluziile cercetărilor ANI reprezintă o sumă de neadevăruri şi de erori
CNSAS: Ion Ţiriac a fost recrutat de Securitate în 1963
Inflaţia din UE ar putea atinge 1% în ianuarie
nivelul şomajului a depăşit pragul psihologic de 10%
Mai puţini imigranţi înseamnă mai puţine crime
Plata prin card a taxelor si impozitelor locale
Prostia naţională nu mai are limite
Horoscop
Răspunsul poliţistului către şef
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă 30 ianuarie
Din culisele unei conferinţe pro Roşia Montană susţinută de Adina Vălean
Guvernul a aprobat introducerea rovinietei electronice din august
Secretara Florica vrea... vaccinată
Comentariul comentariilor (XVII)
Ioan Rotundu
Novaoptic cere un al doilea drept la replică pentru a-şi apăra reputaţia şi valorile
Neocomuniştii din CL Flămânzi s-au dovedit uniţi în cuget şi (ne)simţiri
ei s-au opus cinstirii memoriei martirului Dumitru Iov, ucis de comunişti în închisoare
Activitatea juridică din cadrul CJ, la un pas de fi paralizată
Şeful PRM Botoşani ţine în frâu patru organizaţii judeţene din Moldova
Şerpeniţa – fantoma unui sat care bântuie istoria
Se doreşte un suflu nou la şefia PRM la nivel naţional
Atenţie, jandarmi la tot colţul!
Se cotonogesc între ei
Creşte numărul donatorilor de sânge
Testul HIV se face gratuit, dar nu în orice condiţii
Concediul pentru creşterea copilului se acordă şi în afara ţării
Mai nou, judecătorii înfiinţează locuri de muncă
Măsurile de stimulare a angajării şomerilor au dispărut
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog