Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
2619
De la 07 Ianuarie 2003
67840232

Monstrul este creaţia noastră

  • Ioan Rotundu
  • 11 April 2010, 23:00
Mai mult de jumătate dintre români consideră că o conducere autoritară, ca să n-o definesc dictatorială, ar fi tocmai ceea ce ne lipseşte şi avem nevoie. Probabil că atunci când a fost ales preşedintele României, Băsescu a fost foarte atent la dorinţele românilor şi a acţionat în întâmpinarea acestora. Căci în momentul de faţă putem vorbi că în România s-a instaurat dictatura, nu cea a legii, cum este principiul de bază al democraţiei, ci cea a lui Traian Băsescu.
Spuneam că sondajele de opinie indică într-un procent majoritar zdrobitor dorinţa românilor de a avea o conducere dictatorială. Nu trebuie să fim surprinşi de o asemenea dorinţă. Istoria noastră, ca popor, este de un asemenea specific. Câtă vreme am avut voievozi, legea au făcut-o aceştia, prin puterea săbiei şi mai puţin a inteligenţei. Iar Sfatul Domnesc era un fel de adunătură a marilor boieri care, de frica săbiei domneşti, aprobau cu clătinări de cap orice dorinţă exprimată de domnitor.
Democraţia noi am descoperit-o târziu şi pentru puţin timp. Mă refer la perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, când am avut un Divanul ad-hoc care a ales domnitorul ca expresie a voinţei populare şi nu prin desemnare de către Marea Poartă, cum se obişnuia până la Cuza. Dar Cuza a constatat repede că politicienii şi boierii Ţării sunt prea dominaţi de orgolii şi interese personale, că una le este vorba şi alta fapta, că interesele poporului sunt în cuvântul lor doar vorbe deşarte. Aşa că, încet dar sigur, s-a şupurit de pe drumul firavei democraţii spre cel al dictaturii. Numai aşa a putut reforma şi moderniza statul român.
Dar alunecarea sa spre dictatură l-a costat domnia. Iar politicienii noştri au considerat de cuviinţă să reia tradiţia de a avea conducător numit de alţii. Nu s-au dus spre Marea Poartă, ci prin Europa, spre a ne găsi un rege. L-au găsit în micuţul orăşel german Sigmaringen şi, odată cu el, sperau ei, democraţia adevărată.
Viitorul a demonstrat cu totul altceva. Regele şi-a dat repede seama cam ce mentalitate domină poporul român şi a realizat că democraţia nu i se potriveşte. Totul a culminat cu Regele Carol al II-lea, la 10 februarie 1938, când partidele politice din România au fost desfiinţate şi dictatura regală a fost instaurată. Au urmat, apoi, cei peste 40 de ani de dictatură comunistă, perioadă în care românii s-au simţit ca la mama acasă. Adică au avut ceea ce simţeau că le lipseşte.
Dictatura comunistă n-a căzut ca rezultat al unei voinţe populare naţionale. Un grup de „bezmetici şcoliţi la Paris”, cu au fost numiţi tinerii revoluţionari paşoptişti de către domnitorul Caragea, de această dată beizadele comuniste ieşite peste graniţă, tot la studii, şi-au dorit puterea pe care o aveau părinţii lor. Şi au luat-o, susţinuţi de hoardele populare ieşite în stradă să strige lozinci a căror înţeles le era necunoscut.
Ciocoii noi, sau burghezia comunistă cum a anticipat-o Lenin că va apărea desprinsă din rândul clasei proletare, sub masca aşa numitei democraţii occidentale, americane, de tip japonez sau de aiurea, au pus stăpânire pe averea ţării. Vreo 20 de ani i-a trebuit poporului să se dezmeticească cel fel de democraţie a cuprins România şi cine sunt cei care o promovează.
Aşa a apărut din nou nostalgia după dictatură. Dealtfel, dorul după ea tânjea în sufletul nostru şi ne trebuia doar un mic impuls, nu ca cel „iniţial” invocat de filozoful Hegel, ca ea să explodeze, să se manifeste public. Iar acest impuls a ieşit din tenebrele clasei politice româneşti întrupat în persoana lui Traian Băsescu.
Ce avem în momentul de faţă sau mai bine zis ce are preşedintele Băsescu? Totul. Are întreaga putere. Dacă în urmă cu un an avea de partea sa doar serviciile secrete şi DNA-ul, acum are totul. Are parlamentul său, are guvernul său, iar de săptămâna trecută are şi justiţia sa. Iar noi avem ceea ce simţeam că ne lipseşte şi ne doream: dictatura.
Încercăm să-l hulim pe Băsescu. Învăţătura creştină ne atenţionează că n-avem dreptul să ne hulim conducătorul, căci el este unsul lui Dumnezeu. De vreme ce preşedintele Băsescu s-a bucurat şi se bucură de onoruri de excepţie din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, fiind invitat să ia loc acolo unde până la Băsescu luau loc numai slujitorii Domnului de rang înalt, înseamnă că el este acceptat de Dumnezeu, prin slujitorii săi. Aşa privite lucrurile, n-avem dreptul să-l hulim, ci să-iu dăm ascultare.
Se spune că Băsescu este un monstru politic, cu puteri malefice, dominat de dorinţa avidă de putere şi în care sălăşuiesc toate relele lumii scăpate din cutia Pandore. Nu, Băsescu nu este un monstru politic! El este creaţia noastră, este expresia dorinţei noastre naţionale, aşa cum o indică sondajele de opinie. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (5)]


Rezultatele controlului de la Spitalul judeţean nu se cunosc încă
Numărul de şomeri se apropie de cifra fatidică de 13… mii
Asistenţii medicali cu studii superioare vor fi plătiţi la nivel de studii medii
Tunelul lui Munteanu creează din nou probleme Spitalului judeţean
Subprefectul Daniel Moruzi trimis în lupta cu pieţarii
Unii angajaţii ai Primăriei Botoşani freacă menta şi priesc leafă
Centura l-a băgat în copac
Beţia şi volanul
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Horoscop
Bacul zilei: Promisiunea judecătorului
Hopa Musteaţă!
Românul şi viaţa post Paşte 2010
A influenţat criza economică numărul naşterilor?
Mă aştept la orice măsură şi împotriva mea, în cazul Voicu
Cercetătorii chinezi vor să creeze molecula anti-obezitate
Edu Cer reclamă cumulul ilegal de salarii bugetare din sistemul universitar
sau o diversiune a Guvernului Boc pusă la cale prin aşa zisa intervenţie a societăţii civile
Neacreditarea spitalului judeţean ar fi un dezastru pentru judeţ
susţine dr. Gheorghe Apetroaie, directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşanipreşedintele Ţâbuleac este neinformat sau intenţionat prost informatlupta pentru şefie şi funcţii administrative pune în pericol acreditarea spitalului judeţean
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!