Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15042
De la 07 Ianuarie 2003
122875109
Moscow Times:

Putin si Tusk, implicaţi în moartea lui Kaczynski?

  • 16 April 2010, 23:00
Cel mai mare pericol la adresa Gazprom, exploatarea intensa a imenselor rezerve de gaze naturale recent descoperite in Polonia, a disparut odata cu moartea lui Lech Kaczynski, scrie ziare.com, preluat de Romanian Global News.
In timpul presedintiei lui Vladimir Putin, Katyn a devenit principalul obstacol in relatiile ruso-poloneze, comenteaza jurnalista Iulia Latinina in The Moscow Times.
In 2006, rude ale ofiterilor polonezi ucisi in masacrul de la Katyn din 1940 au intentat un proces pentru a forta guvernul rus sa elibereze arhivele cu privire la tragedie, insa procurorul general a respins cazul. Acelasi lucru s-a intamplat si in 2008 si in 2009.
In acelasi timp, presa controlata de guvernul de la Kremlin a sustinut ofensiva pe doua fronturi. In primul rand, a scris ca germanii au fost cei care i-au impuscat pe polonezi, iar apoi a scris ca impuscaturile de la Katyn au fost razbunare pentru soldatii Armatei Rosii, care au fost ucisi in lagarele de prizonieri in urma razboiului cu polonezii.
Un interviu cu istoricul Natalya Narochnitskaya publicat in "Komsomolskaia Pravda" chiar inainte de vizita prim-ministrului Vladimir Putin, in Polonia, in luna august, a provocat un mare scandal in Polonia prin sugerarea faptului ca taberele prizonierilor de razboi polonezi au servit drept prototip pentru lagarele de concentrare germane.
Apoi, tot acest scandal s-a terminat brusc. Putin a calatorit saptamana trecuta la Katyn, impreuna cu prim-ministrul polonez Donald Tusk. El a decis sa faca gestul fara precedent de a comemora crimele comise de URSS la Katyn.
Ce a determinat o astfel de schimbare?
The Wall Street Journal a dezvaluit raspunsul pe 8 aprilie intr-un articol in care a scris ca marile companii occidentale vor incepe sa exploateze in scurt timp zacamintele descoperite in Polonia. Este vorba de 1,36 trilioane de metri cubi de gaze de sist, care nu pot fi exploatate decat cu tehnologii de ultima ora.
Exploatarea intensa a imenselor rezerve de gaze naturale recent descoperite in Polonia ar fi detronat monopolul rus Gazprom pe piata europeana.
Iar Kremlinul a realizat ca volumul gazelor extrase depinde de partidul care va castiga alegerile prezidentiale din Polonia si a decis sa dea o mana de ajutor partidului premierului Donald Tusk, "un om pragmatic, gata sa se imprieteneasca cu toata lumea, cu exceptia lui Kaczynski", scrie Iulia Latinina pentru Moscow Times.
Asadar, Putin a decis sa comemoreze impreuna cu Tusk victimele poloneze si s-au intalnit la Katyn chiar inainte cu trei zile de eveniment.
Apoi, trei zile mai tarziu, Kaczynski a zburat si el Smolensk. A luat toata elita poloneza cu el, in speranta ca vizita sa cu caracter personal va atrage multa admiratie, iar Tusk si Putin vor fi invidiosi.
Cand i s-a spus ca zona unde urma sa aterizeze este invaluita de o ceata densa, iar controlorii de trafic vor sa dirijeze avionul catre un alt aeroport, Kaczynski a crezut ca ceata este doar un siretlic politic pus la cale de catre Putin pentru a perturba participarea lui la ceremonia de la Katyn.
De remarcat este faptul ca Putin si Tusk au aterizat pe acelasi aeroport langa care aeronava lui Kaczynski s-a prabusit. Autoritatile ruse au adus echipament special de navigatie pentru evenimentul la care a participat Putin, pentru mai multa siguranta.
Este posibil ca acest echipament sa fi fost dezinstalat inainte ca avionul lui Kaczynski sa aterizeze, trei zile mai tarziu. O asemenea posibilitate ar ingrosa si mai mult nebuloasa care invaluie cauzele prabusirii avionului prezidential, mai scrie Iulia Latinina pentru "Moscow Times".
Guvernul rus a impiedicat intentionat aterizarea avionului prezidential, este de parere Artur Gorski, membru al Parlamentului polonez. Motivul? Prezenta lui Lech Kaczynski ar fi pus in umbra personalitatea premierului rus, Vladimir Putin, care ar fi urmat sa prezideze ceremoniile care marcau 70 de ani de la masacrarea a 22.000 de polonezi, la Katyn.
"Una dintre ipoteze este legata de faptul ca avionul prezidential a incercat sa aterizeze de trei ori, dar rusii au refuzat pentru ca doreau sa deturneze avionul spre aeroportul din Moscova sau Minsk, astfel incat presedintele Poloniei sa nu mai ajunga la ceremonii", a declarat Gorski, in cadrul unui interviu publicat de cotidianul Nasz Dziennik, citat de Daily Mail
O sursă ruseasca apropiată anchetei de stabilire a cauzelor prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Rusia, lângă Smolensk, citată de agenţia rusă Interfax, a declarat că primele analize ale cutiilor negre au stabilit că la originea tragediei se află o eroare de pilotaj. „Piloţii aparatului Tupolev 154 prăbuşit probabil că nu au luat în considerare câteva particularităţi ale acestui avion de fabricaţie rusească, în special în ce priveşte manevrele de apropiere." Ruşii au dovedit o grabă de „a trage în pianist" imediat după accident, excluzând orice problemă tehnică şi acuzând o eroare umană. Acum, sursa anonimă repetă cuvântul „probabil", la fel ca în cazul declaraţiilor operatorilor de zbor de pe aeroportul militar din Smolensk, care vorbeau de neînţelegeri cu pilotul polonez, „probabil" din cauza barierelor de limbă.
De partea poloneză există declaraţia procurorului general al Poloniei, Andrzej Seremet, potrivit căreia, „pe baza informaţiilor deţinute se poate spune că echipajul a fost conştient de iminenţa unei catastrofe, avionul vibra, iar una dintre aripi a acroşat arborii".
Mass-media israeliana exprima indoieli cu privire la versiunea oficiala a cauzelor accidentului in regiunea Smolensk. Unele publicatii israeliene sunt inclinate sa vada in acest accident un "asasinat in stil Kremlin", informeaza presa din Israel.
Principalele surse media israeliene contesta explicatiile oficiale privind cauzele accidentului de langa Smolensk, care a dus la moartea presedintelui Lech Kaczynski si a altor inalti oficiali polonezi. Multi comentatori cred ca aceasta tragedie a fost pusa la cale de Kremlin, care-l "ura" pe Kaczynski, din cauza opiniilor sale antiruse.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Norul de cenuşă prezintă riscuri pentru sănătate
Cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi şi-au dublat averile anul trecut
Păţanii la ceas de noapte, cu şoferi băuţi, conducând maşini fără acte
Horoscop
Bancul zilei: Degetul plăcerii
Primarul de Flămânzi va achita, din propriul buzunar, bustul eroinei locale Maria Didiliuc
C O M U N I C A T D E P R E S Ă – nor vulcanic
Cseke mută balastul financiar al spitalelor în grădina autorităţilor locale
Luni, probă de bacalaureat
Nou născuţii nu mai sunt vaccinaţi contra TBC
Din nou se încing spiritele în învăţământ
CPC nu vrea alimente ieftine şi proaste, ci europene şi scumpe
Declarat oficial şi irevocabil turnător la Securitate
„Mari scriitori români”, un proiect de succes
Manuela şi Alexandru Zarug sunt membri PDL
O asistentă medicală de la Psihiatrie şi-a pus capăt zilelor vineri dimineaţă
Parabolica şi stâna
Oraşul Toulouse transformă paşii oamenilor în curent electric
Patru judecători ai Curţii Constituţionale, în atenţia ANI pentru incompatibilitate
Femeile sunt cu adevărat orbite de gelozie
Ar trebui declarată alerta roşie în România din cauza plecării medicilor
Elena Udrea: România are potenţial pentru turismul de aventură
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog