Dacă aveţi şansa să intraţi în posesia unei bucăţi de muşchi de porc crescut pe lângă casă, fără a fi îndopat cu resturile de porumb de la fabrica de alcool sau cu furaje sintetice ori făină de peşte, atunci musai trebuie s-o preparaţi după reţeta de faţă. Aşadar, luăm muşchi de porc 750 g. Mai trebuie ulei 125 ml, însă, dacă-i ulei de magazin puteţi întrece că-i plin cu apă. Să mai adăugăm cam 150 ga ceapă, din cea adusă din grădina părinţilor şi cam 600 g roşii dolofane şu gustoase cum numai pe la noi cresc. Făină 30 g, zahăr 25 g, sare şi piper după gust. Şi-acum, la treabă! Muşchiul de porc se taie felii, se bate, se sărează şi se prăjeşte în ulei. În uleiul rămas se căleşte făina şi ceapa tocată mărunt, se stinge cu roşiile tăiate sferturi şi zahărul şi se potriveşte gustul de sare. Se lasă să fiarbă 30 min., se pasează sosul, se toarnă peste carne şi se fierb împreună încă 20 min. Se mănâncă cu garnitură de cartofi, orez, ciuperci şi gălbioara mămăliguţă. Poftă bună!
(Lucullus)