Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18519
De la 07 Ianuarie 2003
122904168

Muzeul Tiparului şi Cărţii Româneşti Vechi din Targoviste este în pericol

  • 7 January 2010, 23:00
Clădirea unicului muzeu românesc al tiparului şi cărţii vechi, existent, la Târgovişte, este revendicată de moştenitorii fostului proprietar. Construcţia care adăposteşte Muzeul Tiparului şi Cărţii vechi Româneşti, unicat în România, se află în centrul urbei dâmboviţene, în aceeaşi curte cu Muzeul Scriitorilor (nerevendicat), în imediata vecinătate cu Casa Armatei şi Stadionul Municipal Târgovişte. Alături de acestea, Târgoviştea se laudă şi cu Muzeul Naţional al Poliţiei Române - singurul muzeu cu acest profil din ţara noastră.
Clădirea - monument arhitectonic construit pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu a fost confiscată de statul român în 1952 pentru neplata impozitelor de către foştii proprietari şi a deservit de-a lungul timpului armata ori spitalul din localitate. Din 1967, clădirea brâncovenească găzduieşte Muzeul Tiparului şi Cărţii Vechi Româneşti, unicat în ţară. După 1990, clădirea a fost revendicată, iar procesul revine în atenţia instanţei după moartea preotului Constantin Andreescu.
Moştenitoarele preotului Constantin Andreescu au revendicat proprietatea familiei. Niculescu Doina Veronica şi Georgescu Evelina au câştigat imobilul în justiţie, la Tribunalul Târgovişte, unde au avut câştig de cauză, precum şi la Curtea de Apel Ploieşti care prin decizia numărul 133 din 2009 care respinge ca nefondat apelul declarat de pârâtul Consiliul Judeţean Dâmboviţa (acesta fiind proprietarul actual al muzeului). Lupta pentru rămânerea clădirii în proprietatea comunităţii târgoviştene continuă, autorităţile încercând toate posibilităţile legale de despăgubire ori schimb de proprietăţi în situaţia în care instanţa finală va da câştig de cauză moştenitorilor.
„Noi nu vom renunţa şi vom continua să epuizăm toate posibilităţile pe care le avem în justiţie şi nu în ultimul rând să şi discutăm cu ei pentru găsirea unei soluţii amiabile. Nu suntem în conflict cu aceşti oameni", ne-a declarat Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească" Târgovişte.
Muzeul poate fi mutat în Casa Aramă
În situaţia în care instanţa va decide în favoarea moştenitorilor şi muzeul nu va mai putea rămână în casa brâncovenească atunci acesta va fi mutat în Casa Aramă, parte din Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte.
„Dacă instanţa le va da câştig de cauză şi nu vom ajunge la o împăcare pe cale amiabilă şi o despăgubire în bani pentru a păstra acest imobil cu destinaţia pe care o are în momentul de faţă şi să fie la dispoziţia publicului vizitator din ţară şi nu numai vom recurge la măsura pe care deja am gândit-o aceea de a muta expoziţia din acest muzeu într-o altă clădire care a fost ridicată în anul acesta este vorba de Casa Aramă din cadrul Complexului Naţional Curtea Domnească Târgovişte, este o clădire care a fost refăcută din temelii şi care poate găzdui la parter această expoziţie şi evident muzeul îşi va continua activitatea în această nouă clădire.", ne-a spus Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească" Târgovişte.
Culmea ironiei, Casa Aramă a fost lăsată comunităţii de preotul Aramă care a fost împroprietărit de stat în altă locaţie, ar găzdui unicul muzeu românesc al cărţii vechi dacă moştenitorii care revendică această casă vor schimba destinaţia actuală a proprietăţii.
Miză de 1 milion de euro
Miza revendicării clădirii care găzduieşte unicul muzeu de acest gen din România se ridică la 1 milion de euro. La atât este estimat neoficial imobilul revendicat, compus dintr-o clădire şi o bucată de pământ care constituie parc cu arbori seculari protejaţi prin lege.
Planuri anulate
Se pierde un important şi simbolic loc de găzduire a acestui muzeu. Pe lângă expoziţia în sine, anexele muzeului sunt cele care adăpostesc importante piese de artă, de ceramică etnografică, de arheologie, colecţii de artă decorativă. Orice plan de viitor cu privire la activităţi ce urmau să fie găzduite de Muzeul Tiparului şi Cărţii Vechi Româneşti sunt anulate.
Clădirea este de o importanţă simbolică deosebită pentru istoria cărţii româneşti Locaţia muzeului nu a fost aleasă întâmplător. La Târgovişte au fost tipărite primele cărţi din România şi chiar din această parte a Europei, în prezent aici existând o colecţie importantă de carte veche, multe dintre ele unicat. Şi atunci chiar nu se poate găsi o cale de mijloc? O soluţie în care acest muzeu să rămână în proprietatea comunităţii dâmboviţene şi proprietarii să fie despăgubiţi pe măsură?
Pentru asta însă anumiţi oameni - aleşi trebuie să decidă! Să sperăm că vor decide bine!
Un material de Ana Ţuţuianu – RoMedia
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cei din învăţământ se îmbăţoşează din nou a grevă
Cei de la Transfuzii Sanguine încep anul cu procese
Vaccin de frica morţii
"Specialiştii" care ne fac viaţa un iad
Din nou despre externalizarea bucătăriei spitalului judeţean
Comentariul comentariilor (I)
Ioan Rotundu
Un bătrân accidentat grav pe trecerea de pietoni
Taxa fast-food şi silueta admirată de Boc
La Botoşani scade numărul infracţiunilor economice
S-au terminat problemele salariale de la DGASPC
Prefectul Cristian Roman aşteaptă noul coleg
Preşedintele CJ îşi asumă riscul scandalului
mulţi dintre angajaţii Apa Grup nu vor fi şi salariaţi la Nova Apa Serv
Ţâbulean nu vrea să fie fraierul Guvernului Boc
Camera Agricolă Judeţeană, băgată de stat pe gâtul CJ cu bani puţini
Bunuri confiscate de 515.000 lei în anul 2009
Dosar penal pentru o petardă aruncată la întâmplare
Uite-aşa n-a fost să fie, Anul Nou în noua primărie
La Coşula, s-au găsit soluţii simple dar ingenioase
Atenţie la băuturi. Coli e în toate!
Premierul basarabean Vlad Filat merge la Washington
De ieri, DRRP revine la vechiul nume de DRP
si este oficial in subordinea Primului ministru
Horoscop
Ţurcanu recrutează... brutărese
Hărţuire sexuală
România rămâne pe ultimul loc în UE la capitolul încredere în economie
Program TELE'M Botoşani, vineri, 8 ianuarie
Românul şI topirile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog