Ruxandra Puşcaş, căci despre această distinsă persoană este vorba, şi-a manifesta dorinţa ca sumele strânse de dânsa să fie folosite în vederea achiziţionării de mingi şi echipament pentru echipa locală de fotbal, pentru stimularea activităţii sportive locale şi a celor mai buni jucători, precum şi pentru ajutorarea unui elev sârguincios, a cărui părinţi nu au posibilităţi financiare, care ar dori să urmeze facultatea de mecanică fină, optometrie sau mecatronică la Braşov. Este o propunere uimitoare venită de la această doamnă, fostă Nistor pe numele de fată, stabilită de 30 de ani în Alba Iulia, care, în calitate de angajat pe o funcţie importantă la firma Bosch, a reuşit să convingă 131 de persoane din zonă, care probabil au salarii mari, să fie de acord cu expedierea procentului de 2%, oprit din impozitul anual pe venit, la Flămânzi, pentru ca sumele strânse să fie folosite în scopuri culturale, ne-a spus profesorul Murariu.
Cum în societatea actuală mai nimeni nu te ajută cu nimic fără să încerce să obţină vreun profit, darămite să mai facă, fără nici un folos personal, şi ceva pentru comunitate, am luat legătura cu doamna Ruxandra Puşcaş, pe care, graţie poştei electronice, am reuşit să o invităm la un dialog, din care am aflat lucrurile care urmează. Sunt născută în satul Flămânzi. Măicuţa mea este acolo în sat. Eu vin la Flămânzi în fiecare an de 2 -3 ori. Ultima dată în 17.octombrie 2008. Sunt plecata din localitate din 1976. Poate şi datorită unor oameni deosebiţi de la Flamanzi sunt azi aici. Locuiesc în Municipiul Blaj, Judeţul Alba. Sunt căsătorita şi am 2 copii (doua fete). Cea mare este studentă (acum locuieşte în Dublin, Irlanda). Cea mica este studenta la Ştiinţe Economice Finanţe Bănci Bucureşti (şi este căsătorită din 2008).
Eu sunt economist expert auditor şi lucrez la SC Bosch Rexroth, serv. RU. În ciuda faptului ca au trecut anii, nu pot să nu recunosc că o contribuţie deosebită la formarea mea ca om, caracter, personalitate, au avut-o cadrele didactice de la Şcoala nr.1 Flămânzi, cadre de care îmi amintesc, dar cărora nu am avut prilejul să le mulţumesc. Pot să amintesc de doamna Maria Negri, Maria Ştefănucă, domnii Constantin Brânză, L.Trofin, Ioan Rebenciuc, Constantin Avătămăniţei.
Ce mă leagă sentimental de oraş? De ce am făcut acest lucru? Sentimental, Flămânzi este locul copilăriei mele cu bune şi rele. Flămânzi este pentru mine o vatra mică de cultură şi civilizaţie, temelie de zbor. Vreau să ajut tinerii care au posibilităţi financiare limitate, care au ţeluri, care vor să facă ceva în viaţa lor. Am condiţionat să fie totuşi din Flămânzi, Cordun sau Poiana. Mă bucur mult când citesc, pe internet, lucruri frumoase despre localnicii din satul meu natal. Am procedat aşa, cu contribuţiile de 2%, din nevoia de a contribui la bunul mers înainte.
Mai mult, îmi place tradiţia, portul şi muzica. Nu-mi mai amintesc anii, dar am activat şi la "Trei generaţii". Poate domnul profesor I. Rebenciuc, care era pe vremea aceea instructor la copii, vă poate spune mai mult. Mă altoia în fiecare zi de repetiţie cu o nuia la picioare. Avea un motiv sigur. Mai recunosc faptul că anul trecut am fost supărată şi nervoasă citind ştirea zilei: "Primarul Micuţaru, are consilier personal pentru probleme psihice şi sexuale". Urmau alegerile şi după multe încercări, o doamna din Primăria Flămânzi a avut curaj şi mi-a dat numărul de telefon al domnului Constantin Pitorac.
Ce consiliere domnule? Păi să fie un consilier pentru consilierea doamnelor, care primesc alocaţia pentru copii şi merg la prima crâşma din drum. Sincer, nu vreau decât să contribui la bunul mers înainte al localităţii. Dacă timpul îmi va permite, voi totaliza suma ce va intra în contul asociaţiei şi o să comunic domnului Murariu. Nu ştiu dacă se va sărbători ziua oraşului la Flamanzi în acest an. Ar fi bine în luna august, nu în septembrie. Poate şi noi, cei plecaţi, vom primi o invitaţie. Ţin încă legătura cu foştii colegi. Vă doresc toate cele bune. Mulţumim la rândul nostru distinsei doamne care, de la sute de kilometri distanţă, nu a uitat de oamenii şi locurile în care s-a născut şi promitem să o informăm la rândul nostru, periodic, despre tot ce se întâmplă prin zonă. (B.P.F.)