Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3324
De la 07 Ianuarie 2003
122888973

NATO vrea exerciţi militare comune cu Republica Moldova, Armenia ş Azerbaidjan

  • 1 April 2014, 23:00
Un document clasificat "NATO Restricted" si obtinut de SPIEGEL Online, adoptat saptamana trecuta, prezinta un set de masuri "cu urmari practice pentru impulsionarea relatiilor cu aceste trei state".
NATO ia in calcul masuri pentru o mai mare deschidere catre Estul Europei. Scopul pe termen scurt mentionat in raportul confidential este "asigurarea stabilitatii in Est in contextul actual". Printre altele, Republica Moldova, Armenia si Azerbaidjanul ar urma sa fie incurajate sa lucreze la sporirea capacitatii de inter-operabilitate cu armatele Aliantei - cu alte cuvinte e vorba despre cooperare militara. Sunt prevazute exercitii militare comune si training asigurat de specialisti NATO.
Cele trei state est-europene ar urma sa fie incurajate sa participe si la proiectele Smart Defence ale NATO, care prevad achizitionarea de echipamente militare si utilizarea acestora in comun pentru a spori eficienta capacitatilor de aparare. Un exemplu de proiect Smart Defence este patrularea in comun a spatiului aerian din tarile baltice.
Pentru fiecare tara sunt detaliate masuri specifice de sprijin. In cazul Republicii Moldova, prioritara este cresterea vizibilitatii NATO. In acest sens, Alianta ar vrea sa trimita un ofiter de legatura la Chisinau. Chisinaul ar urma sa participe si la trupa de reactie rapida asa numita NATO Response Force.
In Azerbaidjan, accentul ar cadea pe cooperarea sporita in domeniul securitatii cibernetice si energetice. In Armenia, eforturile s-ar concentra pe training militar. Mesajul catre Rusia este clar. In document se spune ca "aliatii sunt datori sa asigure integritatea teritoriala, independenta si suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului si Republicii Moldova".
Pana aici, consensul in NATO este asigurat. Toate statele membre par a fi de acord cu pachetul de masuri mentionat in raportul obtinut de SPIEGEL Online. Unanimitate nu exista insa in chestiunea unei eventuale extinderi NATO catre est. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se pronunta indirect favorabil unui asemenea scenariu afirmand ca fiecare stat care promoveaza valorile Aliantei si care poate contribui la siguranta nord-atlantica "poate cere aderarea la NATO". Guvernul german vede insa altfel lucrurile. "Deocamdata aceasta (extinderea NATO, n.r.) nu se afla pe lista noatra de obiective obligatorii", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Berlin.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Pască cu brânză
Bancul zilei: Nevasta ghinionistă
73 de ani de la masacrul comis de sovietici în care mii de români au fost ucişi cu bestialitate în Nordul Bucovinei
Un copil roman in vârstă de 11 ani este printre cei mai inteligenţi oameni din Marea Britanie
el are un IQ mai mare decât Einstein
Proiect de lege ce prevede ca taxa radio-tv să fie plătită doar de abonaţii
Trei alpinişti vor să devină cei mai tineri români care urcă pe Everest
NATO nu poate confirma căRusia îşretrage trupele de la graniţ cu Ucraina
SUA vor sa suplimenteze numărul de militari americani de pe teritoriul României cu 600 de soldaţi
Supra-acciza de 7 eurocenţi aduce România în rândul ţărilor cu cei mai scumpi carburanţi
.Alune americane
Forţa civică Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani/Darabani: Suferinţele pascale ale preotului Virgil Buhăianu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog