Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7564
De la 07 Ianuarie 2003
122867631

Nadia Comăneci a împlinit 51 de ani

  • 12 November 2012, 23:00
"Zeita de la Montreal" a implinit, luni, 51 de ani. Nadia Comaneci - cea mai cunoscuta gimnasta din toate timpurile - a declarat ca isi doreste sa fie sanatoasa si sa aiba forta de a munci. "Imi vor serba ziua la Las Vegas, va fi ceva restrans, intre prieteni", a precizat Nadia Comaneci.
Nadia Comaneci, la 51 de ani
"Particip la o gala Laureus, organizata in scopuri caritabile. Nu aveam cum sa-mi schimb programul. Am anumite angajamente pe care trebuie sa le respect. Invitatii pe care nu pot sa le refuz. La revenirea in America, imi voi serba ziua la Las Vegas. Ceva restrans, intre prieteni. Imi doresc de ziua mea acelasi lucru ca in fiecare zi. Sa fiu sanatoasa. Sa fiu impreuna cu familia mea. Sa am forta de a munci si de a trece peste toate provocarile vietii. Sa imi ating toate visurile", a declarat Nadia Comaneci, pentru Libertatea.
L'Equipe: "O sportiva cu o gratie inegalabila"
Pe 12 noiembrie 1961, la Onesti, se nastea cea mai cunoscuta gimnasta din toate timpurile - Nadia Comaneci. "Zeita de la Montreal" a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondiala pe 18 iulie 1976, moment in care a reusit prima nota de zece din istorie. "Nu stii cum sa o califici pe aceasta superba sportiva care, cu gratie inegalabila, pare sa triumfe asupra legilor comune ale gravitatiei", a scris L'Equipe la acea vreme despre peformanta incredibila a Nadiei.
Nascuta pe 12 noiembrie 1961, Nadia a inceput practicarea gimnasticii la varsta de sase ani, iar la 11 ani a reusit sa castige proba de individual compus a Campionatelor Nationale de Juniori.
La o distanta de doar doi ani, Nadia si-a trecut in palmares locul intai in cinci probe din cadrul Internationalelor Romaniei (individual compus, paralele inegale, sol, barna si sarituri).
Prima performanta notabila vine in 1975 (pe cand avea 14 ani), atunci cand Nadia a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului la Campionatele Europene in probele de individual compus, sarituri, paralele inegale si barna. De asemenea, sportiva din Romania a cucerit argintul la sol.
Primul moment de magie a venit la Jocurile Olimpice de la Montreal, acolo unde Nadia Comaneci a reusit primul 10 din istoria gimnasticii. Pana la finalul intrecerii, Nadia a mai bifati inca sase note maxime. La JO, gimnasta a adunat in total trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele inegale), o medalie de argint pe echipe si o medalie de bronz la sarituri. La putin timp dupa marea performanta, Nadia s-a aflat pe prima pagina a revistelor Time, Newsweek si Sport Illustrated.
In 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, Nadia a mai castigat doua medalii de aur (sarituri si sol) si doua de argint (in concursul pe echipe si la individual compus).
A parasit Romania in 1989
In anul 1989, Nadia a parasit tara, fosta sportiva stabilindu-se in SUA. In 1996 a intrat in Galeria "Hall of Fame" a gimnasticii mondiale si tot in acelasi an s-a casatorit cu Bart Connor, fost campion olimpic american de gimnastica. Nadia a fost inclusa printre cele mai importante o suta femei ale secolului XX de catre postul american ABC News. Pe 3 iunie 2006, Nadia a devenit pentru prima data mama, fiul sau numindu-se Dylan Paul.
Implicata in mai multe proiecte
Nadia Comaneci este implicata in mai multe proiecte: vicepresedinte al Consiliului Director al Special Olympics, vicepresedinte al Asociatiei Distrofiei Musculare, membru al Laureus Sports For Good Foundation. In plus, fosta sportiva a realizat la Bucuresti un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din Romania.
La nivel national, Nadia este este presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica, presedinte Onorific al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti si membru al Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica.
Nadia si Bart Conner detin "Bart Conner Gymnastics Academy" din Oklahoma City.
Ianuarie 2007 - Nadia a primit titlu de cea mai buna sportiva a secolului XX de catre Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, iar in plus a primit de doua ori Ordinul Olimpic.
18 iulie 1976, o zi de neuitat
18 iulie 1976 a fost o zi de referinta pentru gimnastica mondiala. S-a inregistrat prima nota de zece din istorie, performanta fiind reusita de o sportiva din Romania.
In concursul pe echipe, la paralele, Nadia a dat peste cap toate asteptarile si a primit nota 1 (nr. tabelele de marcaj nu erau pregatite sa arate nota zece). La Montreal, sportiva de 14 ani a bifat nu mai putin de sase note de zece (cele mai bune exercitii au fost reusite la paralele si la barna).
"Gimnasta, balerina, silfida? Nu stii cum sa o califici pe aceasta superba sportiva care, cu gratie inegalabila, pare sa triumfe asupra legilor comune ale gravitatiei", a scris L'Equipe la acea vreme, facand referire la evolutia Nadiei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Dmitri Rogozin: Rusia nu are de gând să ţină cont de părerea României
Gigi Becal va apăra icoanele şi religia din şcoli
prostituţia şi jocurile de noroc nu vor mai exista în colegiul său
Alimentele "de bază" -cartofii, fasolea, uleiul- au avut creşterile cele mai mari de preţuri
Bancul zilei: VARA PE ULITA, dupa G. Cosbuc
astronomie: Ardei graşi muraţi umpluţi cu varză
Un diplomat militar român de la Chişinău neprofesionist, ţinta reţelei ruse din SIS
Comisia Juridica a Camerei n-a aprobat ridicarea imunităţii pentru Dobre şi Borbely
astfel, cererea preşedintelui Băsescu a fost respinsă
Nume grele implicate şi ani grei de puşcărie în "Dosarul Transferurilor"
Bărbat căzut în fântână, salvat de pompieri
Botoşani: Demisie surprinzătoare a lui Ioan Diaconu din fruntea Modern Calor
Un dorohoian s-a cinstit cu o sticlă de alcool fără să plătească contravaloarea
Migraţia politică stăvilită de Dolineaschi
Costică Macaleţi a jurat să apere legea
Ce fel de legi va respecta Macaleţi
Ioan Rotundu
Locuri de muncă subvenţionate pentru şomeri
Autorităţile locale vor trebui să susţină salariile celor din spitale
La Botoşani, şomajul creşte continuu
Botoşani: Internare la cerere, cu tarife, la Judeţean
Business pe seama sănătăţii noastre
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog