Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2255
De la 07 Ianuarie 2003
122887904

Naţionaliştii noştri şi naţionaliştii lor

  • 9 December 2008, 23:00
Alegerile din 30 noiembrie au produs o surpriza majora pe scena politica romaneasca data de rezultatul inregistrat de Partidul Romania Mare (PRM) si Partidul Noua Generatie – Crestin Democrat (PNG-CD). Daca PNG s-a dovedit a fi un mare clabuc de sapun care s-a spart la prima adiere a exercitiului democratiei, PRM intrase in „cartile” parlamentului din `90 incoace. Asa incat au fost destui deontologi care s-au grabit sa traga concluzii legate de noua pozitie ocupata de PRM in spectrul politic romanesc. „Romanii nu mai sunt nationalisti”, concluzionau unii. Nu pot sa nu remarc, cu o oarecare greata, ca si de aceasta data deotologii s-au pus in slujba unor interese de partid, a unor grupuri pretinse intelectuale sau, mai rau, a ignorantei.
Spun asta pentru ca deotologii analizei politice si sociale din spatiul public romanesc nu folosesc principii in analiza lor. Daca ar folosi principii universal valabile in analiza lor pretins intetelectuala atunci ar lua la puricat toate formatiunile politice implicate pe scena politica de la noi. Din acest unghi ei comit chiar o discriminare la adresa UDMR, pe care o elimina cu buna stiinta din analizele lor.
Ma refer la faptul ca, analizand continutul discursului politic si modalitatea de transmitere a acestuia in timpul campaniei electorale a PRM din mai si noiembrie 2008 singura concluzie este ca PRM numai nationalist nu e. Hoti, mafiotii, normalitate, dreptate, furat etc., cam acestea sunt cuvintele care puteau fi regasite pe afisele acestui partid. Nu sunt un aparator sau ideolog al PRM, insa nu pot sa nu remarc ca nici un deotolog nu scoate o vorba legata de discursul politic al UDMR din timpul campaniilor din mai si noiembrie 2008 care este brodat in jurul unor cuvinte ca maghiar, autonomie, impreuna, reprezentare responsabila, identitate, etc.
In timp ce afisele electorale ale PRM erau preponderent albastre, cele ale UDMR erau colorate preponderent in culorile drapelului Ungariei, confirmand inca o data carui stat ii sunt loiali liderii UDMR. Daca PRM sau orice alt partid sau politician scoate o vorba in apararea demnitatii nationale a romanilor este repede etichetat ca fiind nationalist. Asta dupa ce tot acesti deontologi au avut grija in toti acesti ani de democratie sa incarce termenul de „nationalist” de tot ce poate fi mai negativ.
Daca esti nationalist sigur esti si membru PRM si invers. Nationalistii nostri sunt „murdari”, ne aduc doar probleme, ne creeaza o imagine negativa, ne fac doar deservicii in cancelariile europene, etc. Sa ai demnitate nationala si sa aperi castigurile stramosilor tai obtinute cu pretul vietii a sute de mii de frati inseamna ca esti nationalist si musai trebuie sa fii etichetat si marginalizat ca atare.
Romania nu are nevoie de nationalisti pentru ca acestia dauneaza grav sanatatii mintale a poporului roman. Cam acesta este mesajul transmis de deotologi atunci cand vine vorba de nationalistii nostri. Da-l dracu de interes national, interesul tarii si de neam! Acum vorbim de interes de grup, interese de partid sau interese personale...
In schimb UDMR numai nationalist nu e. UDMR este european, elitist, de incredere, centrat de rezultate, fiind cocolosit de cea mai mare parte a deontologilor de la noi pentru ca da bine. Da bine sa fii in gratiile liderilor UDMR. Practic este suficient sa fii amic cu un UDMR-ist pentru a fi considerat european, tolerant si multicultural. Faptul ca UDMR nu vorbeste in campaniile electorale decat de autonomia teritoriala a maghiarilor din Romania nu este nationalism.
In toate afisele si discursurile electorale ale liderilor UDMR nu gasesti o vorba despre locuri de munca, autostrazi, sistem medical, pensii sau educatie ci doar despre autonomia teritoriala pe criterii etnice a maghiarilor din Transilvania. Asta nu e nationalism, in opinia deontologilor de la noi, ci o reactie normala a unei comunitati aflate in minoritate. Nationalismul lor e de fapt europenism. Nationalistii lor sunt de fapt aparatori ai identitatii maghiarilor din Romania. Ei nu sunt nationalisti in sensul nationalismului promovat de romanii in Romania. Nationalismul UDMR este de fapt ceva pozitiv si constructiv. Dar daca un roman are face ceea ce face UDMR atunci automat ar deveni nationalist si ar fi blamat. Pentru ca nationalistii nostri sunt rai in timp ce nationalistii lor sunt buni.
Dan Tanasa
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCLXI)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Ungurul păcălit de-o… raţă
De ce fără UDMR?
Vă propune un schimb care merită toată atenţia
Apelul românilor din Harghita şi Covasna luat în seamă de liderii PSD
Am avut dreptate!
Există o explicaţie pentru acest paradox
Ioan Rotundu
Oferta este mult prea scumpă, domnilor!
Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Botoşani 2008-201 (IV)
Românul şi critica
Firmele agreate de Ţâbuleac pentru deszăpezire acuzate că n-au utilajele necesare
proaspătul director al DJDP umblă cu cucuri
Sinistraţii vor mai fi alintaţi de Prefectură până se ajunge la fundul sacului
Blestemul Tăriceanu loveşte în mod liberal
Botoşănenii certaţi cu curăţenia
Peste 60.000 botoşăneni vaccinaţi antigripal
Premiul Naţional „Nicolae Iorga” i-a revenit anul acesta Dorinei Rusu
Noi forme de ademenire a patronilor ca să angajeze şomeri
CAS se pregăteşte pentru încheierea contractelor pentru la anul
Tânărul căzut de pe schelă a murit
41 tineri medici sunt aşteptaţi la post
Se cere grabă la vaccinul împotriva gripei
Este tot mai evidentă despărţirea drumurilor PSD şi PDL în privinţa formării Guvernului
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog