Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17025
De la 07 Ianuarie 2003
122902674

Negocierile in USL pentru Guvern: ultimele informaţii despre viitorii miniştri

  • 12 December 2012, 23:00
Negocierile pentru nou Guvern sunt in plina desfasurare in interiorul USL. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat marti seara intr-o emisiune la Romania TV ca Ministerul Finantelor se va sparge in doua urmand sa apara un minister al Bugetului. Potrivit surselor Hotnews.ro, pentru ministerul Finantelor ramane in carti liberalul Daniel Chitoiu, iar PSD ar urma sa preia Ministerul Bugetului. De asemenea, Ministrul Adminsitratiei si Internelor va fi impartit in doua, la Interne ramanand Radu Stroe, in timp ce la Administratie este favorit Liviu Dragnea. Totodata, numarul portofoliilor in viitorul Guvern ar urma sa creasca la 22.
Crin Antonescu: "Despre posibilitatea spargerii Ministerului de Finante intr-un Minister al Finantelor si unul al Bugetului, dupa model francez: Este o discutie, nu este ideea PNL, asta este propunerea premierului dar pe care PNL este gata sa o discute, intr-o anumita logica in care guvernul desi fara cresterea chestuielilor publice si-ar putea largi structura deci ar fi mai multe ministere. in ideeea pe care dl Ponta prezentat-o cu bune argumente de a face cumva pe cat posibil un paralelism o oglinda intre guvernul nostru si Comisia Europeana, pe cat se poate - o asemenea formula, formula franceza, [...] se poate si cred ca e varianta spre care ne indreptam". (Romania TV)
Lista propunerilor de ministri:
Finante: Daniel Chitoiu (PNL)
Buget: - (PSD)
Transporturi: in curs de negociere
Administratie: Liviu Dragnea PSD
Interne: Radu Stroe (PNL)
Economie: Varujan Vosganian (PNL)
Energie: Iulian Iancu (PSD)
Mediu de Afaceri: Ovidiu Silaghi (PNL)
Fonduri Europene: Eugen Teodorovici (consilier al premierului)
Educatie: Ecaterina Andronescu (PSD)
Minsterul Tineretului si Sportului: in curs de negociere
Sanatate: Eugen Nicolaescu (PNL)
Cultura: in curs de negociere
Turism: Eduard Hellving (PNL)
Relatia cu Parlamentul: Dan Sova (PSD)
Comunicatii: Dan Nica (PSD)
Externe: Titus Corlatean (PSD)
Aparare: Gabriel Oprea (UNPR)
Munca: Alexandru Athanasiu (PSD)
Mediu: Rovana Plumb (PSD)
Agricultura: Daniel Constantin (PC)
Justitie: Mona Pivnicieru
Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, continua neintelegerile privind nominalizarea lui Relu Fenechiu (lider notoriu al PNL, trimis in judecata pentru fapte de coruptie) la Transporturi si cooptarea UDMR-ului in Guvern. Liderul PNL de Iasi, Relu Fenechiu, isi doreste ministerul Transporturilor si are toata sustinerea lui Crin Antonescu, insa, potrivit surselor citate, Victor Ponta nu vrea sa auda de nominalizarea acestuia in viitorul Guvern.
Un alt portofoliu care va crea discutii intre PSD si PNL este cel al ministerului Fondurilor Europene. Sursele citate sustin ca Leonard Orban nu se va regasi in nou Executiv, iar Victor Ponta doreste sa-l propuna pe Eugen Teodorovici (consilierul sau personal) pentru acest post. De partea cealalta, Crin Antonescu se gandeste sa o propuna pe europarlamentarul Ramona Manescu, sotia lui Rares Manescu, seful campaniei PNL si apropiat al liderului PNL.
In ceea ce priveste ministerul Finantelor, Antonescu a exprimat public intentia de a reveni liberalilor. Un nume avansat in acest sens este Daniel Chitoiu, actualmente ministru al Economiei. Potrivit surselor Hotnews.ro, Iulian Iancu, sustinut de PSD ar putea sa preia ministerul Energiei, minister care se va infiinta asa cum a anuntat si Victor Ponta.
Victor Ponta: "Voiam sa va anunt ca o exclusivitate faptul ca in viitorul Guvern va exista un Minister al Energiei, care se va ocupa doar de energie. Deci voi discuta cu ministrul Energiei, cu reprezentantii in comisiile de specialitate in Parlament, in asa fel incat productia de energie termo sa nu fie folosita doar la nevoie, cand e nevoie facem multa energie, cand nu mai e, cu eoliene sau cu hidro (...)
Exista o strategie de integrare a productiei si Compania Energetica Oltenia va ramane in urmatorii 25-30 de ani un pilon fundamental pentru asta. Vorbesc in primul si in primul rand de conceptia guvernamentala si optiunea mea pe care am discutat-o si cu domnul Antonescu este de a avea un ministru si un minister care sa se ocupe doar de energie." (5 decembrie, Agerpres)
Crin Antonescu: "Ministerul Economiei ar putea fi impartit in trei ministere - Ministerul Economiei, Ministerul Comertului si Ministerul Mediului de afaceri. Intr-acolo bate gandul nostru. Nu este terminata schema de guvern"(Romania TV, 11 decembrie)
Liviu Dragnea a fost anuntat chiar de catre premierul Victor Ponta ca viitor ministru la MAI.
Victor Ponta: "Liviu Dragnea este un om cu o foarte mare experienta in administratia locala si va fi alaturi de mine dupa 9 decembrie. Va fi principalul responsabil in cadrul Guvernului pentru reforma adminstratiei romanesti si pentru o adevarata descentralizare. Este cel mai potrivit pentru acest lucru. (...) Va fi in Guvern. Eu il voi propune in Guvern si va fi principalul responsabil de ceea ce inseamna descentralizare si reforma administratiei romanesti". (29 octombrie, Mediafax)
Noul Guvern va fi alcatuit pe ideea egalitatii de ministere intre Alianta de Centru Stanga (PSD-UNPR) si Alianta de Centru Dreapta (PNL-PC). Ecaterina Andronescu (Educatie), Daniel Constantin (Agricultura), Titus Corlatean (Externe), Rovana Plumb (Mediu), Mona Pivnicieru (Justitie) si Dan Sova (Relatia cu Parlamentul) au cele mai mari sanse sa-si mentina portofoliile, potrivit surselor HotNews.ro.
In schimb, Liviu Pop (ministrul delegat dialogul social), Mihai Voicu (ministru delegat Mediul de Afaceri), Mariana Campeanu (Munca), Corneliu Dobritoiu (Aparare) si Mircea Dusa (Interne) au sanse mici sa se regaseasca in componenta noului Guvern.
De precizat este ca numele vehiculate in interiorul USL vor fi analizate si validate de catre Victor Ponta dupa consultarile cu liderii celorlate trei formatiuni politice PNL, PC si UNPR.
Crin Antonescu: "Trebuie sa dam pentru Educatie un ministru bun si cred ca am facut-o, avand certitudinea ca doamna ministru Andronescu va fi si pentru urmatorii patru ani, dupa 9 decembrie, ministru al Educatiei".(5 decembrie, Agerpres)
Puiu Hasotti: "Viitorul Cabinet va avea doua sau trei ministere in plus. Prin urmare, va fi o noua negociere intre partidele componente USL si, dupa aceasta negociere, in functie de situatia politica, in functie de realitatile politice, in functie de ce va avea nevoie partidul de la mine si in functie de decizia pe care o voi lua, se va intampla sau nu acest lucru (...) S-ar putea sa fie un minister al Turismului si se pare ca va fi un minister al marilor proiecte, care sa atraga si bani europeni, se va numi ministerul Marilor Proiecte Nationale, cam asa ceva".(5 decembrie, Mediafax).
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fată… la Maternitate
Gastronomie: Sângerete
Vatican: Lumea nu se va sfârşi precum ar fi prezis mayasii
Marea abureală
Ioan Rotundu
Ministru, dar unul micuţ!
Ioan Rotundu
Sorin Ovidiu Vintu a plagiat cartea pe care a scris-o în închisoare
pentru a i se reduce pedeapsa
Ponta despre îngheţarea salariilor în 2013
alte măriri de salarii... nu ne-am obligat
Guvernul prelungeşte şi în 2013 măsurile de austeritate pentru bugetari
Botoşani: Drumuri judeţene închise
Botoşani: Transport gratuit cu tramvaiul joi şi vineri în municipiu
Hoţii din Flămânzi n-au fost arestaţi
Jandarmi, poliţişti şi pompieri în lupta cu troienele
Parcul Cornişa dat pe mâna spaniolilor
Moldoveancă trimisă în judecată pentru contrabandă cu ţigări
Primăria Botoşani face concedieri în plină iarnă
Capacitatea organizatorică a primarului Portariuc s-a împotmolit în zăpadă
Botoşani: Proaspătul senator Poperscu l-acuză de de potlogării pe Ţurcanu
guraliva deputată Mincă i-a ţinut isonul
Asistenţii SJA vor face gărzi plătite
IŞJ: Învăţământ paralizat în întreg judeţul de nămeţi
Asistenţă medicală îngreunată de starea drumurilor
Localităţi lăsate fără apă din cauza unei avarfii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog