Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8796
De la 07 Ianuarie 2003
122868863
Nezavisimaia gazeta:

SUA iau Moldova sub aripa lor ocrotitoare

  • 16 June 2011, 23:00
Dupa vizita recenta la Chisinau a fostului candidat la presedintia SUA, John McCain, in capitala Moldovei si in alte capitale europene se afirma ca UE pierde pozitii in regiune. In timp ce Washington si le intareste, devenind garant al securitatii pentru Moldova, ai carei conducatori se tem de o repetare in Transnistria a scenariului georgian, scrie Nezavisimaia gazeta.
McCain a aterizat la Chisinau la 12 iunie, de Ziua Rusiei. Cu acest prilej, in ajun, ambasada Rusiei din Moldova a organizat o receptie, care s-a terminat cu scandal. Problema este ca, pe langa autoritatile moldovene, au fost invitate si cele transnistrene.
In plus, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, i-a dat cuvantul ministrului de externe tiraspolean, Vladimir Iastrebchak, indicandu-i functia. „In Moldova exista un singur ministru de externe", a declarat in replica seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, justificand, astfel, gestul delegatiei Moldovei, condusa de presedintele interimar Marian Lupu: reprezentantii puterii au parasit receptia, la fel procedand si misiunile OSCE, UE si ai ambasadei SUA.
Avand in vedere ca pentru 21 iunie au fost programate la Moscova tratative neformale privind reglementarea crizei de pe Nistru in format „5+2”, incidentul de la ambasada rusa nu pare deloc intamplator. Desi cei implicati direct neaga acest lucru.
„Greu de crezut ca totul a fost intamplator. Ceva se intampla in zona de reglementare a conflictului transnistrean”, a spus analistul politic Anatol Taranu. „Rusia intelege ca initiativa ii apartine si ca vom avea un al doilea plan Kozak. Moscova ar dori ca in prima etapa a negocierilor sa fie adoptat principiul existentei a doua parti egale, participante la conflict. Aceasta egalitate a partilor a dorit sa o sublinieze ambasadorul Kuzmin”, a estimat fostul ambasador al Moldovei in SUA, Nicolae Chirtoaca.
„Autoritatile Moldovei sunt constiente de faptul ca nu controleaza cursul evenimentelor si de aceea acest mic incident a fost necesar”, a comentat, la randul lui, analistul Igor Botan.
Directorul Institutului pentru Europa de la Chisinau, Viorel Ciubotaru, a constatat, pe de alta parte, ca nu este pentru prima data cand ambasada rusa il invita pe ministrul transnistrean de externe si nu a fost pentru prima data cand l-a prezentat in aceasta calitate. „Dar autoritatile de la Chisinau au preferat sa treaca peste acest detaliu. Faptul ca au decis sa actioneze altfel este un semnal pentru Moscova. Dar nu mai mult”, a spus el, precizand ca nimeni la Chisinau nu este interesat de amplificarea acestui scandal.
In ceea ce priveste discutiile de la Moscova, Marian Lupu si premierul Vlad Filat au declarat ca singurul lucru pentru care merita deplasarea in capitala rusa ar fi ca s-ar afla data tratativelor oficiale la nivel inalt. Desi Lupu nu crede ca se va stabili o astfel de data. Mai mult, Chisinau pune la indoiala capacitatea Rusiei, care decide un vot decisiv in procesul de negocieri, sa convinga autoritatile transnistrene sa accepte un compromis cu partea moldoveana.
Actuala putere de la Chisinau ar dori sa reformeze negocierile astfel incat principalul intermediar sa fie SUA. Lucru de care nu se indoieste Transnistria si nici opozitia moldoveana, al carui lider, comunistul Vladimir Voronin, a refuzat sa-l intalneasca pe McCain.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Căsnicie fericită
Anunţ angajare
COMUNICAT DE PRESĂ – APIA Botoşani
Caricatura zilei
A leşinat pe treptele Guvernului
Preşedintele Greciei cere politicienilor să dea dovadă de responsabilitate
Ungaria se opune reformei teritorial-administrative din România
Emil Boc vrea impozitarea suplimentară a celor cu mai multe case
O echipă de cercetători a reuşit să transforme celulele pielii în neuroni funcţionali
România oferă Japoniei apă plată în valoare de 50.000 de lei
transportul costă 383.000 de lei
Primarii vor verifica apele din fântâni sub aspectul calităţii
Ministerul Sănătăţii se ocupă de manipularea cadavrelor. Potrivit
Lunile de vară, prilej de câştig pentru unii elevi şi studenţi
Profesorii nu s-au înghesuit în comisiile de Bac
aşa cum au făcut în anii anteriori
Oprişanu critică poziţia verilor Flutur
Preşedintele CJ boicotează reforma administrativă a Guvernului PDL
Ţşâbuleac se împăunează cu meritele lui Conţac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog