Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11444
De la 07 Ianuarie 2003
122897093

Nicolae Negru: Chestiunea găgăuză

  • 22 November 2013, 23:00
Concentrându-se asupra conflictului dintre guvernatorul şi Adunarea Populară din Autonomia Găgăuză, mass-media a acordat puţină atenţie referendumului preconizat pentru 2 februarie 2014. Găgăuzii vor fi întrebaţi despre preferinţele lor geopolitice, dacă vor ca RM să-şi continue cursul european sau să se reorienteze spre Uniunea Vamala Rusia-Kazahstan-Belarus, „ctitorită" de Putin. Sau doresc ca RM să-şi păstreze „statutul de stat neutru şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu ţările UE şi UV".
Legea privind statutul special al Autonomiei îi permite Adunării Populare s㠄participe la realizarea politicii interne şi externe a Republicii Moldova în chestiuni care privesc interesele Găgăuziei", dar vectorul politicii externe nu poate fi stabilit decât la nivel naţional. De aceea referendumul din 2 februarie nu poate fi decât unul consultativ, fără efecte juridice. În schimb efectele politice ar putea fi destul de simţitoare. Dacă găgăuzii spun nu cursului actual, aşa cum cred organizatorii, aceasta va fi o palmă răsunătoare dată Coaliţiei Pro-Europene, palmă care va rezona nu numai la Moscova, dar şi în multe capitale occidentale, atente la dispoziţia minorităţilor. Mai mult, „sforarii" sunt siguri că răspunsul găgăuzilot va fi Nu, şi tocmai acesta e motivul pentru care îi provoacă. Dacă exista o cât de mică îndoială în acest sens, ideea referendumului ar fi murit imediat.
Referendumul poate fi declanşatorul unor mişcări secesioniste, care, ghidată iscusit din exterior, va prezenta un focar permenent de destabilizare cu consecinţe grave pentru imaginea RM. Ar fi o diversiune nu prea dificilă în actualele condiţii economice şi sociale, cu mii de tineri şomeri. Visele separatiste mai bântuie unele capete găgăuze, unele fantome s-au pus din nou în mişcare, au ieşit la microfoane şi agită spiritele în centrul Comratului. De ce acum?
Fiindcă acum au început să fie solicitaţi. Ideea referendumului este încurajată direct sau indirect din exterior, cu declaraţii că Chişinăul îi duce pe moldoveni într-o direcţie opusă dorinţei lor arzătoare. Găgăuzii au fost atraşi astfel în jocul Rusiei, care se opune din răsputeri integrării europene a RM. Fiindcă pârghia transnistreană nu mai funcţionează în acest sens, i-a venit rândul pârghiei găgăuze.
Dacă nu exista siguranţa că găgăuzii vor vota masiv pentru Uniunea Vamală, ei erau lăsaţi în pace. Se repetă, de fapt, istoria anilor 90, când Moscova a recurs la mişcîrile găgăuzilor şi transnistrenilor pentru a tempera mişcarea de independenţă, pentru a-i menţine pe moldoveni în componenţa URSS. A şi avertizat Chişinăul în acest sens, spunând că vom avea trei republici în loc de una, dacă ne luăm după ţările baltice. Acum se recurge la acelaşi pârghii pentru a ţine RM în sfera de influenţă a Rusiei. Găgăuzii sunt carnea de tun a neoimperialiştilor ruşi.
E grăitor şi faptul că comuniştii de azi repetă gestul comuniştilor de atunci, care se pronunţau împotriva independenţei RSSM, pentru rămânerea în componenţa URSS. Astăzi, PCRM procedează la fel în folosul Moscovei, sprijinind referendumul şi pledând pentru aderarea la Uniunea Vamală.
Ce face în aceste condiţii guvernarea de azi? Care ar fi strategia optimă pentru autorităţile RM? Cel puţin, deocamdată, Chişinăul se comportă de parcă jocurile ar fi fost făcute şi nu există nicio şansă de a schimba rezultatul. Lipsa de reacţie a autorităţilor centrale, ale liderilor Coaliţiei de guvernământ spune că nu mai e nimic de făcut. Aşa să fie?
Da, găzăuzii, ca popor sudic, se pasionează uşor, sunt sensibili, susceptibili, influenţabili, dar nu lipsiţi de raţiune, de pragmatism. Au demonstrat-o în anii 90, când n-au dat „vrabia din mână pe cioara de pe par", renunţând la lupta pentru independenţă şi acceptând statutul special în componenţa RM. Altfel ar fi trebuit să meargă sub drapelul separatist până în pânzile albe. De ce nu ar manifesta aceeaşi judecată sănătoasă şi în ziua de azi?
Politicienii, liderii noştri îşi pot antrena capacităţile de comunicare penru a-i convinge că integrarea europeană este şi în folosul găgăuzilor. Ei trebuie să meargă în localităţile găgăuze, să discute cu oamenii de acolo, să le explice avantajele Uniunii Europene, ca găgăuzii să poată lua o deciazie corectă, ca nimeni să nu poată profita de sentimentele lor nostalgice.
Găgăuzilor le revine să hotărască în cunoştinţă de cauză dacă acceptă să fie masă de manevră antieuropeană în jocul cuiva sau pun preţ pe viitorul copiilor săi. Şi politicienii, liderii găgăuzi vor trebui să se clarifice dacă îşi pornesc concetăţenii pe calea unei fronde gratuie, a unui conflict permanent sau al conlucrării paşnice, al dialogului cu Chişinăul. Uneori este un act de înţelepciune şi curaj să priveşti realitatea în faţă şi să te împaci cu ea.
politicon.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Prima noapte după însurătoare
În dosarul Ioana Băsescu, Adrian Vasilescu declară că BN nu are competenţe de verificare
China pledează pentru unitatea Europei
o Europă unită, stabilă şi prosperă este în interesul Chinei şi al întregii lumi
Tuta tot tută rămâne, chiar dacă este senator
Ioan Rotundu
Uvertura Mall: Filme 22 - 28 noiembrie 2013
Eva Şimon: Afaceri de suflet
China a testat cu succes prima sa dronă invizibilă
Botoşani/Viişoara: Clemenţă sfidătoare pentru poliţistul criminal Mircea grigore
Ioan Rotundu
De luni începe să ningă. Nu excludem posibilitatea să emitem o atenţionare Cod Galben de zapadă
Liberalul Pleşca îl pune la punct pe omnologul său din PSD
Gastronomia. Zurek - ciorba poloneza
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog