Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 18 Februarie 2009

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6586 lei
1 USD = 4.1342 lei


Număr accesări
Astăzi:
28123
De la 07 Ianuarie 2003
64514307

Noua dilemă creată sau indusă: romi sau rromi?

  • 17 February 2009, 23:00
Urmaresc de ceva vreme, si am avut senzatia initial ca mi se pare, cum se raporteaza mai toate institutiile sau mass media la minoritatea denumita international "rroma". De ce? Simplu. In urma incidentelor din Roma si din Ungaria tiganii sunt pe buzele tuturor celor din mass media si, in special in context negativ, pe cele ale politicienilor italieni.
De ceva vreme insa, cand se refera la aceasta minoritate sau grup etnic majoritatea scot din contex un "r" si ramane doar "rom". Romi, romani, romanii, vedeti ce se intampla daca nu este scris cu diacritice? Cum sa nu te mire atunci ca in Italia roman egal tigan, daca toata presa italiana a adoptat scrierea cu un "r" ? S-a tinut un congres international la care s-a scos acest sugubat de "r" din uz? Sau este o masinatiune menita sa ne aduca in pragul unei crize identitare? Sau simpla prostie?
Imi pun si eu intrebarea ca omu' care sta mai toata ziua cu nasul in calculator si da un "serci" pe google si gaseste ca "roma", nu e numai capitala Italiei, dar ca in al treilea rand sunt tiganii, dar scrisi cu un "r" ??? Machiavelic ar trebui sa ma bucur pentru ca "roma" nu este egal numai tigan ci si Roma, capitala fostului imperiu care cica ne-a civilizat. Doar pe noi, ca ai lor au ramas la stadiul barbar inclusiv astazi... Alearga cu bate de lemn oameni nevinovati si ii bat numai pentru ca sunt romani sau rromi ...
Sau poate ca in mintea lor confuzia e deja creata si atunci asistam la o miscare sociala de proportii: a spune ca esti roman egal cu a spune ca esti tigan si vice-versa, ceea ce e periculos pentru ambele tabere ...
Nu vreau sa fiu inteleasa gresit si sunt sigura ca cei care citesc fara patima aceste randuri inteleg exact ce vreau sa spun. Trebuiesc condamnati infractorii deopotriva, fara criterii etnice si asta se repeta deja de mai bine de o saptamana in toate interventiile asociatiilor romanesti din Italia sau ale politicienilor romani.
Reactia de a scrie despre acest aspect mi-a venit insa de la un material primit astazi, un comunicat de presa de la Agentia Nationala pentru Romi (atentie!), care mai ieri era insa pentru Rromi. Le-am marturisit si lor nedumerirea mea si chiar am cerut documentul public prin care s-a renuntat la acest dublu "r". Il voi intreba si pe premier, ca poate stie el. E drept ca poate am ramas eu in urma cu acest demers dar acum mi se pare ca seamna cu o miscare premeditata...
Ca sa imi argumentez pozitia am gasit si o explicatie de bun simt a unui tanar, reprezentant al unei organizatii neguvernamentale pentru rromi din Franta, care transmite presei italiene opinia lui de ce ar trebui sa se scrie totusi cu doi de "r" si nu cu unul singur. Iata explicatia: "In toate limbile internationale, din 1990 incoace, de la congresul Uniunii Internationale a Rromilor, s-a hotarat ca apelativul pentru aceasta minoritate, IN PLAN INTERNATIONAL, sa fie Rroma, limba vorbita fiind rromani. Rrom deriva din limba vorbita de aceasta minoritate, rromani, limba lor oficiala. Nu trebuie sa se faca confuzie. Vazand ca acest cuvant poate crea confuzie este bine sa se foloseasca varianta "rrom", care provine de la limba lor, chiar daca este de data recenta. Trebuie folosita ortografia limbii de origine", este de parere Samir Mile, presedintele Asociatiei La Voix de Rroma, din Franta.
Las, spre exemplificare, si opinia acestuia, in italiana, poate serveste cuiva.
Pana una alta vreau o explicatie oficiala pentru aceasta scriere, cel putin de la autoritatile noastre, si o voi cauta!
(Daniela Soros, Romanian Global News)
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Câmpanu îi recomandă lui Ţurcanu să nu se iţească peste calapod
1.000 lei amendă pentru transportatorii ce nu plătesc libera trecere
Câmpanu ales preşedinte al delegaţiei permanente de observatori
Strigăt de ajutor!
Judeţul Botoşani va avea o carte albă a patrimoniului
Avantaje pentru angajarea ţiganilor
Medicii de familie par a fi mulţumiţi cu promisiunile ministerului
Caz grav de meningită
Ecotaxa, amânată pe mai târziu
O lecţie de cuplare
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Horoscop
Face un troc avantajos... de nevoie
Chec din cartofi
Victorie a sindicatului Impact asupra Protecţiei Copilului
Nemulţumirea lui Voiculescu
Comunicat de presă IJU
Peste 200.000 pachete de ţigări de contrabandă confiscate
E nevoie de intervenţia Guvernului Român pentru stoparea manifestărilor anti-româneşti
Incendiu la fabrica de ulei din Viişoara
SC Rapsodia Conf sub lupa inspectorilor muncii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!