Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21129
De la 07 Ianuarie 2003
122881196

Noul pachet de bază aduce schimbări importante pentru sănătatea românilor

  • consultaţiile vor fi numărate şi pentru peste 300 de diagnostice nu vor mai fi acceptate internările în spitale
  • 2 October 2013, 23:00
Dupa mai bine de sase ani de cand autoritatile romane incearca sa defineasca clar serviciile medicale la care au dreptul platitorii romani de contributii de sanatate, iata ca Ministerul Sanatatii publica patru documente care detaliaza pachetul de baza. “Este o prima forma, perfectibila, pe care o supunem astazi dezbaterii publice”, a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care spera sa vada proiectul functional pana pe 1 februarie 2014.
Pentru romani acest pachet este cea mai importanta masura de sanatate publica din ultimul deceniu. Daca el va functiona, fiecare dintre noi va fi in mod direct afectat. Prima veste: pachetul de baza va fi gratuit atat pentru cei care-si platesc contributia la stat, cat si pentru cei care nu o platesc. Ministerul Sanatatii a publicat patru documente care detaliaza teoretic in ce va consta pachetul de servicii medicale de baza oferit in spital, in policlinici, la medicul de familie si in cadrul asistentei medicale primare. Tot ce inseamna medicina de urgenta va intra in acest pachet de baza. Daca veti citi in continuare veti afla ca:
- pentru cele mai multe afectiuni vom avea dreptul la 4 consultatii gratuite pe an in policlinici;
- pentru pneumonie, ulcer, diabet tip 2 sau hepatite necomplicate nu vor mai fi acceptate internari in spital;
- vom putea efectua gratuit in policlinici endoscopii si cele mai multe analize de sange uzuale;
- medicul de familie va fi obligat sa ne consulte anual copilul pana ce acesta implineste 18 ani.
Incepand cu 2014, asistenta medicala se va acorda in Romania prin pachetul de baza, pachetul programelor nationale si pachetul de asigurari suplimentare private. Intre primele doua asemanarea, faptul ca ambele sunt gratuite pentru toata lumea, e mult mai importanta decat diferenta – sursa de finantare. Despre ultimul, asigurarile private, stim deocamdata doar ca va fi finalizat pana la sfarsitul anului.
In mod normal, drumul unui potential pacient incepe la nivelul medicinei primare, acolo unde este monitorizat si i se poate identifica precoce boala – ceea ce creste sansa de vindecare. De acolo pacientul ajunge, cel putin in teorie, la medicul de familie care, daca nu-l poate vindeca il trimite la un medic specialist care lucreaza in ambulatoriu (o policlinica de obicei) sau in spital. La spital pacientul ramane sau nu peste noapte, conform gravitatii bolii.
In functie de aceste nivele va prezentam in continuare continutul pachetului de baza. Daca nu va intereseaza un anumit nivel, sariti peste el si treceti la urmatorul.
LA MEDICINA PRIMARA
Statul se angajeaza sa ia in evidenta toate femeile gravide inca din primul trimestru de sarcina si sa le supravegheze lunar pana la nastere si pana la o luna dupa nastere. Pachetul de baza va garanta 8 consultatii realizate de catre medicul de familie, pe perioada intregii sarcini, pentru fiecare gravida. Toate investigatiile si tratamentele vor fi asigurate gratuit de la luarea in evidenta pana la o luna dupa nastere.
Situatia actuala: statisticile de la nivelul anului 2010 (World Vision) arata ca doar sapte din zece gravide de la sat au fost luate in evidenta in primul trimestru de sarcina. In medie, gravidele din mediul rural au parte de doar 6 consultatii pe perioada sarcinii. Desi in prezent li se asigura prin lege asistenta medicala gratuita, opt din zece mame din mediul rural au platit testele si investigatiile in perioada sarcinii.
Statul se angajeaza sa mobilizeze si sa monitorizeze persoanele vulnerabile in programe de screening oncologic precum cel pentru cancer de col uterin (testare o data la 5 ani) sau cancer colorectal (testare la 2-3 ani).
Situatia actuala: Romania este tara cu cea mai mare mortalitate europeana in cancerul de col uterin. Acesta poate fi identificat si vindecat prin monitorizarea populatiei feminine si diagnosticare precoce. In ciuda programului de screening pentru cancerul de col uterin, decesele prin cancer de col uterin in 2012 sunt doar cu 7% mai putine decat cele din 2008. In privinta cancerului colorectal, Romania este tara europeana cu cel mai scazut numar de persoane din grupuri vulnerabile monitorizate pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer. Depistarea precoce creste considerabil sansele vindecarii.
Statul se angajeaza sa previna, combata si monitorizeze tuberculoza (prin consult de specialitate de 3 ori pe an) si alte boli epidemice.
Situatia actuala: Desi frecventa tuberculozei a scazut in ultimii ani la noi, Romania continua sa fie, urmata de tarile baltice, tara europeana cu cea mai ridicata mortalitate cauzata de TBC.
Statul se angajeaza sa asigure pacientilor cu probleme de sanatate mintala vizite la domiciliu, monitorizarea evolutiei bolii, terapie comportamentala, etc. Situatia actuala: Desi Romania a primit un stegulet rosu din partea Uniunii Europene in perioada 2005-2007, reforma sistemului de sanatate mintala a stagnat ulterior. Directoarea Centrului National de Sanatate Mintala, dr. Ileana Botezat Antonescu, constata recent ca dupa debutul crizei economice crearea de structuri noi de psihiatrie comunitara a fost sistata. Mai multe vizite derulate anul trecut de catre Centrul de Resurse Juridice in spitale si policlinici de profil au devoalat probleme inca majore ale sistemului psihiatric din Romania.
Statul se angajeaza sa asigure servicii de ingrijire paliativa pentru pacientii aflati in stadiu terminal al unei boli.
Situatia actuala: In Romania, ingrijirea paliativa se aplica numai pentru 5% din persoanele afectate de cancer. Cel mai adesea organizatii non-guvernamentale si religioase sunt cele care ofera servicii de ingrijire paliativa.
LA MEDICUL DE FAMILIE
In cazul medicinei de familie pachetul de baza va avea ca obiectiv „asigurarea serviciilor esentiale (minime)”. Ce inseamna servicii esentiale/minime la medicul de familie?
- consultatii preventive o data pe an la copiii intre 4 – 18 ani;
- doua consultatii succesive pentru persoanele sanatoase intre 18-39 de ani o data la 3 ani;
- trei consultatii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani; pentru pacientii cu risc inalt de boala cardio-vasculara, cu diabet tip 2, BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), depresie si sindrom anxios se vor asigura la inceput 3-4 consultatii pe an si apoi 1-2 consultatii anuale in perioada monitorizarii bolii;
- pacientii cu boli nou aparute, in episod acut, vor avea dreptul la 1-2 consultatii la medicul de familie/episod si 1-4 analize;
- eliberarea tuturor actelor privind starea de sanatate (concediu medical, retete, scutiri pentru copii, etc.) sunt incluse in acest pachet daca pacientul se afla pe lista respectivului medic de familie.
LA SPITAL
Cea mai importanta propozitie din documentul publicat de Ministerul Sanatatii si intitulat “Pachet Spital” face referire la faptul ca “in patologia internata in spitalele din Romania sunt in continuare o serie de afectiuni a caror rezolvare poate fi realizata prin alte tipuri de servicii decat internari in sectii de acuti”.
Observatia este corecta si destule dintre cazurile internate in spitale, in special in sectiile non-chirurgicale, ar putea fi foarte bine tratate la medicul de familie sau in ambulator, rezultand o economie semnificativa.
Desi in cazul acestui document exprimarea nu este indeajuns de clara, pana la aparitia unor precizari din partea autoritatilor se poate concluziona ca pachetul de baza va cuprinde la nivelul spitalului urmatoarele:
- spitalizarea de zi, care nu dureaza mai mult de 12 ore si se realizeaza de obicei pentru investigatii/tratamente invazive, cu potential de risc sau care nu pot fi realizate in ambulatoriu din cauza lipsei medicilor sau a aparaturii.
Printre acestea sunt enumerate radioterapia, chimioterapia (dar nu pe o durata mai mare de 6 ore), dializa, terapia complexa pentru pacientii cu afectiuni psihiatrice, interventii chirurgicale care nu necesita o internare mai mare de 12/24 ore;
- in cazul spitalizarii continue se intelege, din documentul publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii (dar acesta necesita clarificari suplimentare!), ca in pachetul de baza vor fi incluse bolile “pentru care prin serviciile prespitalicesti existente nu se poate realiza rezolvarea cazurilor”. Intelegem din aceasta formulare ca pachetul de baza va include toata gama larga a bolilor care necesita spitalizare? Ministerul Sanatatii este dator sa ofere clarificari suplimentare.
Este apoi enumerata o lista de peste 300 de diagnostice pentru care se solicita spitalelor sa reduca gradual internarile, aceste diagnostice putand fi tratate si in afara spitalului. Doar ca multe dintre acestea sunt afectiuni usoare (precum obezitatea datorata excesului caloric, tulburari de adaptare, cefalee, conjunctivita cronica, otite, rinite, hemoroizi etc.) folosite de obicei de spitale pentru a-si mari incasarile de la CNAS.
Printre bolile mai frecvente trecute pe aceasta aparenta lista negativa se numara si:
- peumoniile virale,
- diabetul de tip 2 necomplicat,
- ateroscleroza cerebrala,
- cardiomiopatii ischemice si boli valvulare,
- astmul,
- ulcerul necomplicat,
- hepatita alcoolica si pancreatita alcoolica,
- osteoartroza,
- diareea si infectiile intestinale,
- hepatitele virale tip B si C, fara complicatii
- tiroidita autoimuna,
- bronsite si BPOC,
- gastroenterite,
- colecistita cronica,
- coxartroza, gonartroza,
- osteoporoza postmenopauza,
- infectii urinare cu localizare nespecificata,
- fracturi multiple de coaste,
Toate aceste boli vor putea fi tratate gratuit, in cadrul numarului de consultatii precizat mai jos, dar doar in clinicile din ambulatoriu.
LA POLICLINICA/AMBULATORIU
Cresterea numarului consultatiilor acordate in policlinici, adica in ambulatoriu, este un obiectiv clar asumat de actuala conducere a Ministerului Sanatatii. Este si motivul pentru care cele mai numeroase servicii medicale oferite in cadrul pachetului de baza vor fi in ambulator. Ministerul a detaliat serviciile oferite pentru fiecare specialitate in parte. In cele mai multe cazuri, pachetul de baza va garanta un numar de 4 consultatii/an pentru faza cronica a bolii si 2 consultatii (initiala si de control) pentru faza acuta. De exemplu, va fi permis urmatorul numar de consultatii pentru pacientii diagnosticati cu:
• Insuficienta cardiaca, hipertensiune severa, boli valvulare – 4 consultatii/an
• In cadrul afectiunilor cardiovasculare operate – 5 consultatii in primul an postoperator, apoi 2 consultatii/an si incepand cu al treilea an 1 consultatie/an
• Diabet – maxim 4 consultatii/an in faza cronica
• Chiste ovariene, menoragii cu sau fara fibrom, scurgeri persistente – maxim 4 consultatii/an
• Boli gastroenterologice precum diarea cronica, colon iritabil, sindrom dispeptic, etc – maxim 4 consultatii/an
• Accidente vasculare cerebrale hemoragice si ischemice – 4 consultatii/in primul an si ulterior 2 consultatii/an
• Alergii cronice – 4 consultatii/an
• Majoritatea afectiunilor dermatologice – maxim 4 consultatii/an pentru faza cronica
• Hepatite virale – 2 consultatii pentru faza acuta, 4 consultatii/an pentru boala cronica
• Strabism la copii, detasari de retina, retinopatii – maxim 4 consultatii/an Precizare importanta: in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer pachetul de baza va asigura o consultatie la fiecare doua luni intr-o policlinica (in ambulatoriu), efectuarea tratamentelor si investigatiilor necesare in cadrul spitalizarii de zi si toate tratamentele si interventiile chirurgicale necesare si oferite in cadrul Programului National de Oncologie.
Tot in cadrul pachetului de baza va fi asigurat un numar de 82 de analize si un numar de proceduri (in special ortopedice) daca acestea sunt efectuate in policlinica. De exemplu:
- endoscopii,
- colonoscopii,
- indepartarea corpilor straini de pe cornee,
- biopsia de col uterin,
- distructii de papiloame genitale,
- reduceri si imobilizari de fracturi de clavicula, humerus, ulnare, de radius, de femur, de peroneu, luxatii de cot, de sold, de genunchi, etc.
In cadrul investigatiilor imagistice (precum RMN, CT, radiografii, angiografii etc) acestea sunt defalcate in functie de afectiunea clinica suspicionata (puteti consulta tabelul din fisierul Ambulator incepand cu pagina 55).
Serviciile medicale din cadrul celor 18 programe nationale de sanatate (amintim printre acestea cel de oncologie, diabet, transplant, boli cardiovasculare, ortopedie, etc.) vor fi oferite tot in cadrul pachetului de baza. Si la acestea vor avea acces atat pacientii asigurati, cat si cei neasigurati, conform declaratiei facute de ministrul Sanatatii la solicitarea HotNews.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Prietenul soţiei mele
Un blestem numit Felix
Dan Voiculescu si patologiile tranziţiei româneşti
Integrarea romilor este posibilă dacă aceştia respectă legile Republicii
Vasile Astărăstoae, urmărit penal de procurorii ieşeni
în vizorul procurorilor se află şi Vasile Cepoi
Premierul Franţei l-a refuzat în două rânduri Pe ponta cu intrarea în Schengen
Ce urmează după epoca Băsescu
Procurorul care a finalizat rechizitoriul lui Liviu Dragnea a fost revocat din funcţie
din ordinul procurorului general Tiberiu Niţu
Portariuc îi face cadou Mihaelei un campus şcolar
Ce-a risipit Ţâbuleac, plăteşte acum Ţurcanu
Botoşani: În pelerinaj la Schitul Poiana
Ioan Rotundu
Ilie Ivanache, un primar bogat
Revin vremurile PNA-ului?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog