Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Umor
Reportaje
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10623
De la 07 Ianuarie 2003
122896272

„Nu mă confundaţi cu un frizer”

  • 17 July 2009, 23:00
Mihai Mavrichi, 35 ani, este la Londra din 1994. Este hairstylist intr-un salon din Kensington. O meserie buna, care ii ofera satisfactii profesionale si finaciare. Nu-l confundati cu un frizer! Stilistul e artist, expert in complicate combinatii chimice.
Cum a ajuns stilist la Londra, e o poveste lunga. O poveste despre cum iti poti descoperi propriile talente intr-o tara civilizata. Daca ar fi ramas in Romania, este convins ca nu s-ar fi putut ridica prin propria munca.
-Stilist, nu frizer?
-«E cu totul si cu totul altceva. Un frizer stie sa dea din mana si din pieptene si foarfeca. Un stilist e cu totul altceva. Stilistul este mai mult un artist. Iar meseria implica foarte multa chimie. Lucram cu multe substante chimice, cu multe vopseluri foarte scumpe. Trebuie sa faci teste de alergie la piele. Pentru a lucra ca stilist intr-n salon, am facut doua colegii, unul de trei ani si jumatate si unul de doi ani. Dupa aceste cursuri, am obtinut calificarea cea mai inalta, NVQ nivelul III. In septembrie incep alt colegiu, de doi ani. Suntem o comunitate profesionala respectabila. Sunt inscris la National Federation of Hairdresser si nu lucram in saloanele cu reputatie proasta.»
-Cat costa un tuns?
-«Salonul la care lucrez acum, al patrulea de cand am inceput, este in High Street Kensington. Un tuns de barbati nu e scump, costa 25 Ł, iar o coafura la femei costa 50 Ł. E foarte bine. Am si o groaza de clienti romani, intre care si multi diplomati sau functionari de la ambasada si consulat. Sigur, sunt servicii si mai scumpe, pentru care se semneaza un contract intre tine si client si se plateste avansul legal. O extensie de par pe tot capul poate ajunge si la 1400 Ł. Dar jumatate din aceasta suma sunt costurile materialelor."
-Cum ai ajuns la Londra?
-«Dupa revolutie am lucrat ca dealer Connex, am fost angajat la ambasada daneza, apoi am lucrat apoi pentru o companie romano-britanica de turism. Am fost in Indonezia, Malaezia, Singapore, Hong Kong - timp de vreo doi ani. Salariul era urias, comparativ cu ce se castiga atunci in Romania. Am lucrat acolo pana ce compania de turism si-a schimbat proprietarii. Eram la Londra, aveam ceva bani stransi, mi-am inchiriat o casa in Chelsea pe cateva luni, dar aveam de gand sa ma duc acasa. Aveam multi amici englezi aici si toti mi-au spus: "Ce faci acasa? Ramai aici."»
-Si cum ai ajuns stilist?
-«Intr-o seara am iesit la un pub cu amicii mei si ne-am intalnit cu un alt grup de englezi, prieteni de-ai lor. Intre ei, mai multi stilisti care lucrau la un salon. Unul dintre ei mi-a spus: "Vii la interviu maine la salon". Cautau ucenici. Niciodata nu mi-a trecut prin cap pana atunci sa fac aceasta meserie. Acum, dupa atatia ani, nu-mi pare rau. Daca as lua-o de la capat, exact acelasi lucru as face. E foarte multa munca, dar o fac din pasiune. M-am dus la interviu, m-au intrebat varsta, ce stiu sa fac, ce-am mai facut si mi-au aratat salonul, care are 4 nivele, cu circa 80 de angajati, in Chelsea. Am inceput munca a doua zi. De la nivelul cel mai de jos. Trebuia sa matur pe jos, sa spal oglinzile, sa curat toate periile, cutiile de la produse, bazinele, sa completez stocul de vopsele. Programul era de la 8.00 la 18.00.»
-Cand ai inceput sa tunzi?
-«Trei ani si ceva am tot invatat. La vreo doua luni m-au luat sa invat sa spal pe cap. Ca sa speli pe cap trebuie sa faci cursuri de Helath & Safety. Apoi am invatat sa fac masaj capilar. La 4 luni, seful mi-a zis ca ma invata sa tund. Am facut training in salon. Mi-am cumprat sculele meseriei, foarfeca si pieptene. Am invatat si pe femei si pe barbati. Abia dupa un training de 3 ani si umatate poti sa lucrezi in salon ca ucenic stilist. Acum am la randul meu ucenici si lucrez in High Street Kensington, este al patrulea salon la care lucrez. Se castiga bine din aceasta meserie. As vrea, de ce nu, sa-mi deschid propriul meu salon la Londra.»
-Cum se vede Romania de aici?
-«Eu am plecat din Romania nemultumit de politica, de hotia prea mare din tara, oriunde te duceai, minciuna, birocratie, spaga. Nu putea sa faci nimic, nu puteai sa ajungi nicaieri. Pe munca ta nu puteai si nu poti nici acum sa te ridici in tara. Am fost in Romania dupa 9 ani de zile, in 2007, si m-am ingrozit total. Tineretul s-a schimbat grioaznic. De la rau la mai rau. Nu mai exista bune maniere, respect, exista doar aroganta, vulgaritate, agresivitate. Iar faptul ca asculta manele e penibil. Nu m-ar deranja daca ar fi muzica lautareasca. Dar acasa s-a ajuns la un nivel prea jos. Din punct de vedere cultural nu vad ce poti sa iei de la o manea. Si culmea, vin la Londra si asculta in continuare manele. E penibil. Nu vor sa-si deschida orizontul nici aici. Am intalnit multi romani care spun ca nu le place aici, ca nu le plece mancarea, transportul, clima, ca sunt prea mari chiriile, preturile. Eu ii intreb: de ce ai venit aici? Daca nu-ti place, locul tau e acasa, in Romania.»
-Te mai intereseaza ce se intampla acasa?
-«Ma intereseaza ce se intampla acasa, am programe romanesti la TV, citesc presa romaneasca online. Si tocmai pentru ca stiu ce se intampla acasa, nu vad sa ma intorc prea curand. Nu vad rostul.»
Pe Mihai il gasiti la One Drayson Mews Hairdressers, 1 Drayson Mews Holland Street, London,W8 4LY, Tel: 020 73762418.
(Un articol de Sorin Cehan, „Gazeta Romaneasca")
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PCRM nu va avea majoritatea in viitorul parlament
ce instrucţiuni mi-a dat la Bucureşti Traian Băsescu
Bogat şi sărac: Dacă nu fraudează, comuniştii pierd
Porno-pamflet
Europenii ridica tonul la Obama
O nouă donaţie pentru Biblioteca Orăşenească Flămânzi
Cucoana din tramvai
Anunţ angajare
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 18 iulie
Pregătirea „Zilelor oraşului Flămânzi” a intrat în linie dreaptă
Codreanu dă lecţii de management directorului de la Memorialul Ipoteşti
el uită că sub managementul său IAS Cătămărăşti a ajuns în faliment
Ieri, liberal de frunte, azi, umil social-democrat codaş
ce poate face dorinţa de putere dintr-un om respectabil
Liderul de sindicat de la Protecţia Copilului tratat cu dispreţ
cel care îl desconsideră este un consilier judeţean, fost senator al României
A scăpat copilul de doi ani din braţe, în timpul unui scandal
Evenimente cu...foc!
Contrabanda cu ţigări e în floare
S-a ţăcănit Tokes?
Viitorul unor copii blocat de procedurile legii
Spor de antenă aducător de ghinion
Constructorii n-au scăpat de amenzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog