Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25483
De la 07 Ianuarie 2003
122911132

Nu mai înţeleg nimic! Guvernul vrea bani mai mulţi de la firme?

  • 3 February 2009, 23:00
Proiectul bugetului de stat transmis partenerilor sociali prevede venituri mai mari din impozitul pe profitul companiilor şi pe venitul cetăţenilor.
Într-un an de criză, guvernul mizează că va colecta de la firme şi de la cetăţeni mai mulţi bani decât anul trecut. Cu toate că firmele nu mai au comenzi şi îşi reduc activitatea, iar numărul şomerilor este în creştere, proiectul bugetului de stat transmis patronatelor şi sindicatelor prevede că sumele încasate din impozitele pe profitul întreprinderilor şi pe venit vor creşte în 2009 faţă de 2008.
Potrivit documentului, impozitul pe profitul firmelor va aduce la bugetul statului 12,69 miliarde de lei, cu aproape 3% mai mult decât anul trecut. Sumele provenite din impozitul pe profiturile băncilor sunt aşteptate să crească cu 7%, până la 750 de milioane de lei. Iar sumele încasate din impozitul pe venitul persoanelor fizice sunt estimate să se majoreze cu aproape 9%, depăşind 20 de miliarde de lei. Cele mai mari venituri vor fi aduse însă la bugetul de stat din 2009 de Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), respectiv 44,4 miliarde de lei, cu 8,67% mai mult decât anul trecut. Din sumele colectate din TVA, guvernul a programat să le aloce autorităţilor locale 17,6 miliarde de lei. Din aceşti bani, peste 550 de milioane de lei sunt destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
Ministerul Muncii ia cele mai multe fonduri
Cel mai mare câştigător în urma împărţirii banilor între ordonatorii principali de credite este Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care va primi 16,37 miliarde de lei (2,8% din PIB).
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va gestiona fonduri de peste 16 miliarde de lei pentru acţiuni generale (2,8% din PIB) şi pe ale sale, în valoare de 3,1 miliarde de lei (0,5% din PIB).
Pentru învăţământ şi cercetare, executivul a alocat 11,89 miliarde de lei (2,1% PIB), iar pentru Sănătate a dat 4,2 miliarde de lei (0,7% din PIB).
Ministerul Transporturilor va primi 10,65 miliarde de lei (1,8% din PIB), iar la Administraţie şi Interne vor ajunge 9,98 miliarde de lei (1,7% din PIB).
Fondurile prevăzute pentru Ministerul Agriculturii în 2009 se situează la 8,4 miliarde de lei (1,5% din PIB), iar pentru Apărare sunt de 7,6 miliarde de lei (1,3% din PIB).
Ministerele care au primit cele mai mici sume, sub 0,2% din PIB, sunt Afacerile Externe, Tineretului şi Sportului, Ministerul Public, Turismului, Comuncaţiilor şi al IMMurilor şi Comerţului.

Excedent la bugetul de pensii şi deficit la şomaj
Proiectul bugetului pe 2009 prevede sume intrate în conturile României din fonduri europene în valoare de 4,52 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro).
Conform proiectului trimis partenerilor sociali, veniturile bugetului de stat pe 2009 sunt estimate la 75,68 miliarde de lei, cheltuielile sunt de 94,5 miliarde de lei, rămânând un deficit de 18,82 miliarde de lei.
Veniturile la bugetul de pensii se cifrează la 40,1 miliarde de lei, cu un surplus de 221 milioane de lei faţă de cheltuielile programate. În schimb, bugetul asigurărilor de şomaj nu va face faţă numărului de şomeri. La venituri de 1,4 miliarde de lei sunt estimate cheltuieli de 1,5 miliarde de lei. Deficitul rămas de 67 de milioane de lei „se acoperă din disponibilităţile înregistrate de bugetul asigurărilor pentru şomaj în anii precedenţi", se arată în document.
Bugetul se bazează pe o creştere economică de 2,5% şi pe o rată a inflaţiei de 5%. Produsul intern brut (PIB) se cifrează la 579 de miliarde de lei (144,7 mi liarde de euro), iar deficitul bugetar la 2% din PIB. Membrii guvernului urmează să aibă astăzi o întâlnire cu partenerii sociali pentru a analiza con- ţinutul proiectului de buget.

Fonduri insuficiente
Angajaţii şi patronii vor plăti contribuţii sociale mai mari

Atât angajaţii, cât şi patronii vor plăti anul acesta contribuţii sociale mai mari la bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceasta cu toate că autorităţile au promis anul trecut reducerea acestor cote cu 6 puncte procentuale pe parcursul anului 2009. Insuficienţa fondurilor la buget i-a determinat pe guvernanţi să majoreze contribuţia de asigurări sociale plătită de angajat de la 9,5% la 10,5%. Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul în curs, angajatorii vor plăti 20,8% din salariul brut al angajatului care lucrează în condiţii normale, faţă de 18% la finele anului trecut. Pentru condiţii deosebite de muncă, patronii vor vira în contul statului o contribuţie de 25,8% (faţă de 23% în decembrie 2008), iar pentru condiţii speciale de muncă, această contribuţie se ridică la 30,8% (comparativ cu 28%). Pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cotele au fost stabilite de la 0,15% la 0,85%, în funcţie de clasa de risc. Noile cote de contribuţii vor fi aplicate începând cu veniturile din februarie.

Vreau să fac un mic comentariu pe tema creşterii contribuţiilor sociale
Anul 2009 este unul in care, majoritatea IMM-urilor romanesti stau pe un fir de ata deasupra prapastiei falimentului. In aceste vremuri de criza, in care firmele nu se pot credita decat pe bugetul de stat [ fie pentru a plati esalonat taxele si impozitele fara sa fie penalizati, fie sa obtina scutiri sau reduceri ] stau sa ma intreb, ce anume a urmarit Guvernul prin majorarea cotelor procentuale platite de firme catre contributiile sociale ?
Acum cind toate guvernele din lume micsoreaza taxele, acorda facilitati firmelor pentru ca acestea la rindul lor sa creeze locuri de munca si sa mareasca cheltuielile pentru investitii, cum o fi ajuns Guvernul la concluzia ca solutia este sa le mareasca?!!! Toate guvernele din lume vor avea deficit la buget (deficit programat) pe urmatorii ani, guvernul nostru ce vrea, sa omoare firmele cu majorarea contributiilor sociale . Asa o sa iesim din criza?
Sincer, lucrand in industria colectarii debitelor, vad ca firmele romanesti au o problema : EFECTIV NU MAI AU DE UNDE PLATI DATORIILE ! Adica, nu sunt tepari, nu sunt de rea-credinta, ci pur si simplu nu mai au de unde sa plateasca. Majorarea contributiilor va duce la cresterea evaziunii fiscale, asta cu certitudine. Pentru ca este o masura naturala care se va adopta de catre firmele care vor sa supravietuiasca in 2009. Chiar nu se uita nimeni ca in USA , Obama reduce povara fiscala de pe umerii firmelor ? Iar restul de firme romanesti care nu o sa faca evaziune fiscala, stiti ce o sa o faca ? O sa dea faliment ! Ne putem asuma in acest complicat an 2009 numarul de someri care va rezulta din firmele care vor da faliment ?
Sunt specialist in colectarea debitelor, lucrez in domeniu de 12 ani, am specializari obtinute si tin legatura cu piata americana, insa nimeni, absolut nimeni din Guvern nu ma intreaba macar, ca idee, daca este o idee buna sau nu, daca nu cumva cu aceste masuri nu cumva ucidem de tot firmele romanesti.
www.urbaniulian.ro


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Talente trăsnite în ”Grădina lui Măruţă”
De ce nu merită să îţi faci asigurări pe vremuri de criză
Nu este corect ! Contribuţiile sociale ale firmelor private mărite
în vreme ce companiile şi regiile de stat nu le plătesc deloc
Horoscop
Sinceritate monahală
Ţâbuleac nu iese din cuvântul lui Boc
România câştigă la Haga: Insula Şerpilor
ea nu va fi considerat „punct de baza”
Traian Băescu promite vot electronic pentru românii de pretutindeni
Ionut Sandu, funcţionar într-o bancă italiană
România a câştigat procesul de la Haga contra Ucrainei
Vama din Rădăuţi Prut lasă comuna fără Primărie
De vreo zece ani aude de Furtună, fără să fie furtună
Un botoşănean la Şcoala lui Hagi!
Avem monumente istorice, dar nu de valoare UNESCO
Prefectura va pune ochii pe Primării!!
Zestrea Muzeului de Etnografie vegheată cu dragoste de Steliana Băltuţă
Prefectul a luat act de lamentările liderilor de sindicat
Guvernul le-a tras-o bugetarilor, ca de 1 aprilie
Vor spor de calculator, de şmecheri
Generalul Rusu a demisionat, adjuncţii săi nu
Nou născut gigant la Maternitatea Botoşani
Ţăranii cu laptele, brânza, ouăle au fost fugăriţi de pe piaţă
Vrea să ne deschidă mintea!
Autovehicul cu numere expirate descoperit la ieşirea din ţară
Autovehicul cu numere expirate descoperit la ieşirea din ţară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog