Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12160
De la 07 Ianuarie 2003
122872227

O cooperare transfrontalieră interesantă

  • 17 September 2009, 23:00
Titlul de mai sus reprezintă opinia generală a tuturor participanţilor la activităţile desfăşurate în cadrul proiectului “Oportunitati pentru comunitatile locale in dezvoltarea interesului pentru valorile culturale comune – comuna Copalau, judetul Botosani(RO) – comuna Sudarca, raionul Donduseni (MD) , cod Perseus RO-2006/018-447.01.02.01 , implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Programul de Vecinatate Romania – Moldova, Phare CBC 2006 – Fondul Comun al Proiectelor Mici. Contribuţia locală de 10% a fost asigurată din bugetul propriu al beneficiarului proiectului - Consiliul local Copalau.
Scopul proiectului îl reprezintă stimularea dezvoltării cooperării transfrontaliere în zona de graniţă dintre România şi Republica Moldova in domeniul conservarii si promovarii culturii populare traditionale, cu accent pe cercetarea, conservarea şi promovarea muzicii si dansurilor populare autentice .
Informăm comunităţile locale că obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:dezvoltarea principiului cooperării transfrontaliere dintre judeţul Botoşani şi raionul Donduseni - Moldova; atragerea comunitatilor locale din cele doua zone transfrontaliere in vederea innoirii interesului pentru valorile culturale comune , scopul propiectului fiind senbilizarea populaţiei din cele doua zone transfrontaliere asupra moştenirii unor îndelungate tradiţii ale culturii populare comune prin promovarea de evenimente muzical-folclorice.
Pentru realizarea obiectivelor propuse şi obţinerea rezultatelor aşteptate, prin activităţile proiectului s-a constituit o reţea extinsă de informare şi comunicare în judeţul Botoşani pe baza unor acorduri de cooperare semnate între Beneficiar şi 10 instituţii de cultură , fiind atrase la implermentarea proiectului caminele culturale din comunele Frumusica, Cosula, Sulita si Casa de cultura din orasul Flaminz, precum si caseloede cultura din localitatile Criscauti, Arionesti, Plop si Briceni din raionul Donduseni.
La Botoşani, în luna aprilie a.c., a fost organizat un curs de instruire pe parcursul a 4 zile, la care au participat 10 actanti culturali din judeţul Botoşani si din raionul Donduseni.. Participanţii au dobîndit noi cunoştinţe şi capacitatea necesara în vederea utilizării metodelor adecvate de cercetare în teren a folclorului muzical pe baza unui chestionar de opinie. Rezultatele obtinute au fost valorificate, fiind redactat un studiu comparativ privind evolutia culturii tradiotionale in zona proiectului; studiul a fost publicat intr-o brosura promotionala care a fost distribuita institutiilor de cultura, administratiilor, ONG-urilor etc. Pentru a realiza un asemenea studiu, experţii proiectului au cercetat arhive mai vechi, au preluat melodii si jocuri populare locale de o rară frumuseţe ,identificate în zona proiectului, scopul fiind multiplicarea rezultatelor proiectului si sprijinirea activitatii instituţiilor de cultur din mediul ruraL.
Marius Ceplinschi
Primarul comunei Copălău

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şi-a incendiat casa după ce a verificat butelia cu flacără
Alo ! Agentura rusească de la Bucureşti? Mi-e dor de România, dar n-am 500 de Euro!
Triplex Confinium a fost vandalizat de extremişti maghiari
Ghimpu confirmat de Curtea Constituţională de la Chişinău ca Preşedinte interimar
Voronin ar putea fi cercetat de procuratura de la Chişinău
Paradă de costume şi porturi tradiţionale româneşti la Chicago
Un proiect transfrontalier inedit
Localnicii, obligaţi să depoziteze gunoiul selectiv şi să achite taxa de salubrizare
Diplomele „Cetăţenilor de Onoare” decedaţi vor fi expuse
în sala de consiliu a Primăriei Flămânzi
Dosare penale pentru „excursii” auto nocturne, cu şpriţul în cap
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri
Horoscop
La cheremul lui Ţâbu
Dialog olteano-japonez
Reţetă de pastramă de oaie
Dispută între papă şi Boc
Pita…s-a ars cu o amendă împovărătoare
Terenuri de joacă moderne vor fi construite în municipiu
Un tânăr şi-a ucis tatăl în bătaie apoi s-a sinucis
TVA-ul pune în pericol derularea Programului ISPA
străzile Botoşaniului sunt numai şanţuricând vine vorba de bani, Guvernul Boc tace
La Apa Grup, ciorchinele de salariaţi nu se lasă desfăcut
Director de şcoală după chipul şi asemănarea conduceri IŞJ Botoşani
Inspectorii şcolari demişi îşi văd liniştiţi de activitatea zilnică
Directorul Enache nu vrea să mai vadă cozi prin spital
Spitalul judeţean va avea statut de clinică universitară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog