Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15168
De la 07 Ianuarie 2003
122875235

O cacealma: dragostea moldovenilor pentru Putin şi Uniunea Vamală

  • 22 May 2012, 23:00
Aidoma Ambasadorului Dirk Schuebel, şeful delegaţiei UE la Chişinău, subsemnatul nu crede de o vreme sondajelor. Mai cu seamă cifrelor abracadabrante, potrivit cărora, orice s-ar întâmplă şi în lume, şi în viaţa lor personală, moldovenii îl iubesc pătimaş pe Putin şi preferă inexistenta Uniune Vamală realei Uniuni Europene.
Nu cred, pentru că-i absurd
Nu cred sondajelor, întrucât demult nu mai cred în basme. Ca tot omul, pot crede în argumente verificabile. În fapte logice. Accept să fiu convins de nişte informaţii probatorii. Când e vorba de lucruri lumeşti însă, nu am cum să spun asemenea marelui teolog Tertulian „credo, quia absurdum!”(„cred, cu toate că e absurd”).
Or, rezultatele sondajelor, potrivit cărora moldovenii au cea mai mare încredere în Putin şi ar vota, dacă ar fi cazul, pentru Uniunea Vamală în dauna Uniunii Europene, sunt doldora de absurdităţi. Ele sfidează cele mai elementare norme ale logicii. Până şi în Rusia, declara, la 17 mai 2012, Lev Gudkov, directorul prestigiosului institut sociologic „Levada-Ţentr”, popularitatea lui Putin scade constant şi a atins nivelul anului 2000. Cu toate că a fost votat în ultimele alegeri, acesta nu se mai bucură nici pe departe de adeziunea de altădată.
La noi însă, dacă e să dăm crezare unor institute de măsurare a opiniei publice, ratingul preşedintelui rus se menţine cu încăpăţânare în erecţie, deşi obiectul pasiunii populare s-a cam ofilit de-a lungul anilor. Nici scurgerea timpului, nici ocuparea Transnistriei, nici gazul scump, nici represaliile împotriva opoziţiei de la Moscova nu sunt în măsură să erodeze iubirea moldovenilor pentru noul ţar de la Kremlin.
Pe de altă parte, potrivit datelor VŢIOM, doar 15 la sută dintre ruşi cred în Uniunea Vamală, 10 optează pentru Uniunea Euro-Asiatică, cei mai mulţi (34 la sută) pronunţându-se, totuşi, pentru relaţii bilaterale cu fostele republici sovietice. În Republica Moldova însă, potrivit Barometrului de Opinie Publică, lucrurile stau exact pe dos. 57 la sută ar vota pentru imaginara şi îndepărtata Uniune Vamală şi numai 52 pentru autentica şi mult mai apropiata Uniune Europeană.
Autorii sondajului consideră probabil că moldovenii sunt mai proşti decât ruşii, de vreme ce le fug ochii după un ofiţer KGB care ocupă ilegal o parte din teritoriul lor naţional. Că sunt nişte idioţi dacă votează Kazahstanul şi Belarusul în detrimentul Franţei, Germaniei sau Italiei. Moldovenii sunt proşti sau cineva caută să-i prostească?
Eu unul cred că moldovenii sunt mai deştepţi decât cei care încearcă să-i prostească ziua în amiaza mare cu nişte cifre halucinante. Isteţimea lor, de altfel, se vede până şi din sondaje.
Potrivit Barometrului din luna noiembrie 2011, de exemplu, cei mai mulţi dintre conaţionalii noştri, răspunzând la întrebarea :”Dacă aţi avea de ales dvs. personal, în care din ţările sau grupurile de ţări aţi dori să trăiţi”, cei mai mulţi au optat pentru UE, nu pentru Uniunea Vamală.
Dar să luăm şi un alt aspect. Barometrul din luna mai 2012 afirmă că, dacă ar trebui să aleagă una din două, 35 la sută dintre cei chestionaţi ar paria pe Uniunea Vamală, iar 32 pentru Uniunea Europeană. Acelaşi barometru jumătate de an în urmă, susţinea cum că scorul ar fi de 45% la 33% în favoarea Uniunii Vamale.
Ce s-a întâmplat oare în aceste şase luni de zile, că să scadă atât de dramatic (tocmai cu 10 la sută) dragostea moldovenilor faţă de fantomatica Uniune Vamală?
Nu cumva cineva şi-a dat seama că cifrele au cam luat-o razna şi a căutat să le diminueze? Nu cumva să încearcă intoxicarea presei, manipularea populaţiei şi descurajarea partenerilor noştri occidentali? Nu cumva se dă apă la moară Kremlinului care, prin presa aservită lui, trâmbiţează acum la toate colţurile că moldovenii vor în Uniunea Vamală şi se dezic de UE?
Cine îşi doreşte o alianţă de integrare asiatică?
Că la noi Europa câştigă teren în faţa Rusiei ne demonstrează chiar raportul de forţe de pe scena politică. Inclusiv creşterea în sondaje a formaţiunilor Alianţei pentru Integrare Europeană.
Acum imaginaţi-vă câţi votanţi ar avea PLDM şi PD, ca să nu mai vorbesc de PL, dacă coaliţia acestor partide s-ar numi nu AIE, ci „Alianţa pentru Integrare în Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan”. Ar ajunge toate la procentajul lui Şelin sau poate chiar sub el. Pentru că toţi fanii pretinsei Uniuni Vamale încap în partidul lui Voronin. Alţii nu-s.
Şi încă ceva. Sondajele susţin că pentru Rusia, Belarus şi Kazahstan votează cetăţenii cu un nivel de educaţie scăzut. Asta cred. Dar e cu neputinţă ca anume această categorie de oameni total neinstruiţi sau cu puţină ştiinţă de carte să facă legea. Să decidă scorul final al sondajelor.
Refuz să cred că moldovenii au încremenit în ignoranţă, pentru că e absurd şi iraţional. Am certitudinea că cea mai mare parte a conaţionalilor noştri au şi discernământ, şi bun simţ. N-ar strica să aibă asta şi realizatorii de sondaje. Verificaţi-vă măsurătorul, oameni buni!
Petru Bogatu, Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Prezicere împlinită
Japonia este ţara mult mai îndatorată decât Grecia
Scandal politic şi electoral la CNA.
CNA ar trebui desfiinţată şi înfiinţată din nou, spune un membru
USL vrea ca parlamentarele să fie organizate în octombrie
Percheziţii simultane în România şi Germania
într-un caz de evaziune fiscală
Traian Băsescu îl contrazice pe Andrei Marga
Impozitarea marilor averi a fost respinsă de Camera Deputaţilor cu voturile PNL
Poliţia este cu ei!
Ioan Rotundu
Botoşani: Campania electorală văzută la faţa locului (III)
Preacinstitul Portariuc îmbată electoratul
doar, doar l-o vota!
Peste o sută de poştaşi rămân pe drumuri
Guvernul Ponta nu-i capabil de fapte
avertizează Mişcarea pentru Botoşani
Prefectul Constantinescu umblă cu avertismente
La Spitalul judeţean se fac angajări
Sindicatul „Speranţa” a trimis la minister propunerile la Legea sănătăţii
Copil mort la domiciliu în condiţii neelucidate
Comisie paritară la Spitalul Judeţean, pentru lămurirea situaţiei sporurilor
Micuţul dictator creşte ca voinicul din poveste
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog