Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5920
De la 07 Ianuarie 2003
122891569

O delegație restrânsă de bancheri au discutat cu viceguvernatorul Liviu Voinea

  • noile limite ale gradului de îndatorare la credite. De la 1 iulie acesta ar putea fi de 50% la creditele imobiliare în lei și 25% la cele de consum
  • 11 June 2018, 23:00
O delegație de bancheri au discutat la sediul Băncii Naționale un proiect de lege care va limita gradul de îndatorare al românilor care vor solicita împrumuturi de la bănci. În actuala sa formă, proiectul ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie. ”Prezentul regulament stabilește, pentru scopul menţinerii stabilităţii financiare, unele condiţii de acordare şi derulare a creditelor pe teritoriul României destinate persoanelor fizice şi entităţilor nefinanciar”, se arată în preambulul documentului.
Potrivit documentului consultat de HotNews.ro, bancherii vor trebuie să informeze solicitanții de credite care sunt neacoperiți în mod natural la riscul valutar despre impactul unei eventuale deprecieri severe a monedei naţionale asupra nivelului ratei, astfel încât să fie posibilă compararea nivelului ratei lunare luând în calcul un șoc pe cursul de schimb de 35,5% pentru EUR, 52,6% pentru CHF și de 40,9% pentru USD. ”În cazul celorlalte valute se utilizează valoarea aferentă CHF. În cazul în care venitul solicitantului şi creditul solicitat sunt exprimate în două monede străine diferite, pentru şocul pe curs de schimb se utilizează maximul dintre şocurile celor două valute faţă de moneda naţională”, se arată în proiect.
De asemenea, bancherii vor fi obligați să le prezinte viitorilor clienți ce se va întâmpla cu ratele lor în cazul creșterii cu două puncte procentuale a ratei dobânzii (pentru toate monedele). În varianta care este acum în vigoare, șocul pe rata dobînzii era de 0,6 puncte procentuale.
De asemenea, Banca Națională a României va revizui periodic, în funcție de condițiile pieței, nivelurile maxime ale gradului de îndatorare, potrivit proiectului discutat luni între bancheri și viceguvernatorul Voinea.
Ce mai spune documentul
Pentru primul credit pentru investiții imobiliare contractat în scopul achiziționării unei locuințe ce este/urmează a fi ocupată de debitor, gradul total de îndatorare și fiecare dintre nivelurile aferente creditelor pentru investiții imobiliare sunt cu 5 puncte procentuale mai ridicate față de valorile prezentate în tabel.
La determinarea nivelului gradului de îndatorare pentru situația unui debitor cu credite acordate/indexate într-o singură monedă, se va aplica: a) nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în lei, în cazul persoanelor acoperite integral la riscul valutar;
b) nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în valută, în cazul persoanelor neacoperite integral la riscul valutar.
Nivelul maxim al gradului total de îndatorare în cazul persoanelor care beneficiază atât de credite în lei cât și de credite acordate/indexate în valută nu poate depăși 40%, cu respectarea nivelurilor maxime pe tipuri de credit.
În cazul în care un debitor are credite contractate anterior, la acordarea unui nou credit nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credite nu pot depăși valorile din tabel.
Oficiali din BNR vorbeau încă din septembrie 2017 despre posibilitatea limitării gradului de îndatorare, după ce au constat că împrumuturile acordate persoanelor fizice a depasit pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alertă.
Cand se atinge acel prag de alerta, Comitetul European de Risc Sistemic oblig Banca Centrală să ia măsuri prin intermediul Comitetului Macroprudential de Risc Sistemic, cem mai adesea bancherii centrali optând pentru plafonarea gradului de îndatorare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul spune una, adevărul este altul.
Cine cumpără titlurile de stat Tezaur dedicate populației va rămâne cu banii blocați 5 ani
Bancul zilei: Cu substrat
Horoscop zilnic 12.06.2018
TexteTăriceanu nu exclude o OUG pentru Codurile Penale.
„Avem instrumente legale la îndemână pe care, în situații extreme, le putem folosi”
Amendamentele la Codul Administrativ pot constitui un motiv de suspendare a plăților
din Programului Operațional Capacitate Administrativă (553,19 mil euro)
Singurii care au mai rămas la țară, în afară de cei bătrâni, sunt cei pe care i-ați văzut alaltăieri în autobuze
Ce șanse are Victor Ponta în bătălia cu Liviu Dragnea?
Ponta: Asistăm la instalarea unei dictaturi populare / Eu am reușit să-l țin pe Dragnea unde îi era locul, șeful baronilor
CSM a cerut Inspecției Judiciare să verifice dacă declarațiile lui Dragnea afectează independența Justiției
Ce spusese liderul PSD: ”Sper să nu fie niciun procuror care să riște atât de mult ca să dea curs la această demență”
Ambasadorul rus, victima unui hoț de buzunare.
Kuzmin a rămas fără portofel în Piața Mare din Sibiu - surse
Loază politică, un pic de respect pentru adevăr poţi să ai?
Ioan Rotundu
Cum judecătorul l-a jumulit de avere pe marinarul Neculai Bejuşcă
Ioan Rotundu
Simona Halep a revenit în țară, după victoria de la Roland Garros:
"Cel mai frumos moment al carierei şi al vieţii mele - când s-a cântat imnul României"
Ponta încurcă socotelile PNL:
\ „Azi, nu e nicio șansă să treacă moțiunea de cenzură și nici nu o vom vota”
Codul administrativ, adoptat de Senat
Pensii speciale pentru primar, deciziile ce țin de administrarea patrimoniului local se iau cu votul a jumătate plus unu din consilieri
Reacția Gabrielei Firea, după ce a fost huiduită pe Arena Națională:
De dimineață aparatul soroșist de propagandă a demarat acțiunea: compromiterea evenimentului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog