Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3286
De la 07 Ianuarie 2003
122888935

O încurcătură bancară a îmbogăţit statul german cu 55,5 miliarde de euro

  • 30 October 2011, 23:00
greseala de necrezut s-a strecurat in bilantul unei mari banci de investitii germane. Hypo Real Estate (HRE) din München ar avea cu 55,5 de miliarde de euro mai putine datorii decat estimarile initiale. Deoarece in calculul contabil s-ar fi incurcat plusul cu minusul, HRE si Bad Bank-ul sau FMS ar apasa mai putin pe umerii contribuabilului.
De ce? Fiindca din 2009, institutul financiar ajuns in turbulentele cazinoului financiar global a intrat sub umbrela de stat. El e tinut in perfuzii pe bani publici si garantii de la statul german. In gafa cifrelor incurcate si raportarilor gresite, Ministerul de Finante isi ia portia de critica, desi putem spune ca de data aceasta a avut noroc, cifrele fiind pe plus.
Institutul financiar Hypo Real Estate AG, cu sediul la München, s-a transformat la mijlocul anului 2009 in Deutsche Pfandsbriefbank (pbb), prin fuziunea cu banca-fiica DEPFA Deutsche Pfandbriefbank AG. Majoritatea operatiunilor paguboase pentru banca germana pare sa fi fost derulata prin „mana sa de lucru prelungita“ din Irlanda, o tara cu fiscalitate mai permisiva decat a Germaniei. Insa banca mai are in contabilitatea sa si obligatiuni de stat prost cotate ale tarilor PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), in valoare de 60 de miliarde de euro.
40 de miliarde de euro garantii de stat suplimentare a primit pbb in 2010. 120 de miliarde bani si garantii de la stat a primit banca in 2009, cand a fost si nationalizata. Numai in anul 2009, pierderile sale au atins 2,2 miliarde de euro.
Din 360 de miliarde de euro, cifra de afaceri in 2009, un volum de tranzactii in valoare de 210 miliarde a fost depozitat intr-un Bad Bank propriu, FMS Wertmanagement, cu sediul la München.
In Germania, banca a batut recordurile scandalurilor. La finele anului 2010, o mana si-o intindea la pomana statului - peste 160 de miliarde -, iar cu cealalta impartea bonificatii angajatilor sai, in valoare de 25 de milioane de euro.
Federatia Platitorilor de Impozite din Germania s-a revoltat la auzul acordarii de bonusuri, ca si, anterior, la miliardele de euro bani si garantii publice cu care banca a trebuit sa fie salvata de la faliment.
Miliardele din cutia de biscuiti
Seful parlamentar al fractiunii social-democrate din Bundestag, Thomas Oppermann, da vina si pe ministrul finantelor Wolfgang Schäuble (CDU), care „raspunde de conducerea si controlul adecvat al bancii“. „E complet lipsit de responsabilitate sa treci cu vederea o astfel de suma“, a zis Oppermann, adaugand ca acesti bani „nu sunt ca economiile pe care o gospodina svaba le ascunde intr-o cutie de biscuiti, uitandu-le acolo“.
In opinia politicianului german citat de Spiegel, Ministerul de Finante pare sa fi fost atat de prins in a brodi noi planuri de salvare pentru zona Euro, incat „a pierdut complet controlul”.
Verzii nu acuza inca direct, pe nimeni. In opinia lui Gerhard Schick, purtator de cuvant pe linie de finante al partidului Die Grüne, e insa ciudat ca niste contabili supercalificati, ca aceia ce au facut bilantul bancii, sa nu observe greseala. Ciudatenia se refera la faptul ca sumele de rectificat reprezinta aproximativ un sfert din intregul volum al FMS Wertmanagement, adica al Bad-Bank-ului care a preluat activele toxice ale Hypo Real Estate.
Pentru Süddeutsche Zeitung, Ministerul de Finante a explicat ca e vorba de „inregistrari contabile duble si gresite“, care ar explica „pana“ celor 55,5 de miliarde de euro. In mod special, ar fi vorba de garantiile pentru datorii si creante, pe care programul din computer le-ar fi adunat, in loc sa le scada. Pe scurt, o incurcatura de plus cu minus la pasivele din bilant. Pentru anul 2010, FMS si-a corectat bilantul cu 24,5 miliarde, in 2011 se mai adauga o rectificare de 31 de miliarde de euro.
Ministerul de Finante german s-a grabit sa raporteze toata suma la Eurostat. Aceasta duce la o scadere retroactiva a datoriei de stat germane pentru 2010 cu 1 procent - de la 84,2%, la 83,2% din PIB. In 2011, se asteapta chiar o scadere de 2,6% fata de raportarile initiale la Bruxelles, adica o indatorare a statului german de 81,1% din valoare produsului intern brut.
Ce spun expertii la astfel de erori cu sume de bani uriase? Majoritatea nu se mai mira de nimic.
Conglomeratele financiare au devenit atat de complicate, incat si expertilor contabili le este greu sa le descifreze corect. In institutele si societatile financiare, mai ales cele mari, automatismul inregistrarilor contabile este aprope complet, realizat prin programe de computer la care controlul uman este minim. „Aceasta a dus la faptul ca nici specialistii nu se mai descurca in hatisul cifrelor”, a spus un inspector fiscal citat de Spiegel Online.
Desi la vremea ei extrem de controversata, iata ca afirmatia fostului presedinte al Germaniei, fost sef al FMI, devine profetica. „Pietele financiare globale s-au transformat intr-un monstru”. In mod asemanator, ideea e reluata de Dr. Gerhard Schick, expert financiar si deputat al Verzilor in Parlamentul german. In fond, sistemul aproape ca nu mai poate fi controlat. In acest caz, rezultatul a fost fericit“ spune el, referindu-se la plusul celor 55,5 de miliarde de la HRE. Dar s-ar putea intampla si invers, e concluzia fireasca..
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ironii feminine
Reţeta zilei: Salce de hrean ncu migdale
O eleva de clasa a VIII-a din Botoşani a născut o fetiţă
tatăl copilului are 16 ani
Presiunile pe piaţa funciară din România continuă
nu vindeţi terenuri acum!
Canonizarea lui Şaguna umbrită de răfuieli politice
Expropriere abil mascată
Ioan Rotundu
CFR a fost copilul neiubit şi nedorit din interiorul Ministerului Transporturilor
Portugalia vrea ca Statele Unite sa ajute la rezolvarea crizei din zona euro
Decapitat pentru vrăjitorie, într-o execuţie publică
Botoşani: Dedesubturile crimei de la Dângeni
Tot mai multe pensionări anticipate
Ţiprigan şi noile sale prăpăstii sindicale
Grupul Şcolar Şendricerni răpus de frig
Din 2012 vor fi mai puţine gradaţii de merit
Oprişanu cere lui Flutur să fie bărbat politic
Liberalii vor musai să cheltuim ceva bani din bugetul judeţului
Verginel - ultimul liberal care închide uşa
Liberalii vor din nou să dea botoşănenilor cârnaţi
Codul Etic al PDL trimite la plimbare doi primari
Chip de-a scoate gâzele din cap!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog