Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Pamflet
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15227
De la 07 Ianuarie 2003
122875294

O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos (III)

  • cacealmaua trasă de Tonino BONINTEX-ului s-a pus la cale cu expertul
  • 30 November 2007, 23:00
Aşa cum am afirmat în ediţia de ieri, vânzarea bunurilor societăţii BONINTEX s-a făcut la un preţ mult subevaluat, aproape de şapte ori mai mic. Problema preţului vânzării acestor bunuri îmbracă multe inexplicaţii şi încălcări flagrante ale legii.
Evaluarea bunurilor a fost efectuată de către societatea „SAB PROIECT EXPERT” SRL Botoşani, administrată de către ing. Alexandru Silion. Această societate nu este înscrisă pe lista oficială a Corpului experţilor tehnici din România şi nu este membră al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). Nici măcar administratorul Alexandru Silion n-are astfel de calităţi. Practic, această societate n-avea nici un fel de competenţă legală să evalueze bunurile imobile ale societăţii BONITEX. Ca să dea aparenţă de legalitate expertizei, societatea încheie un protocol de colaborare cu ing. Georgeta Doina – Huţanu, membru ANEVAR. Numai că raportul nu este însuşit de către aceasta şi nici n-a fost semnat. Singura semnătură pusă pe raportul de expertiză constă în menţiunea „SC SAB PROIECT EXPERT SRL Botoşani”, sub care s-a aplicat ştampila. Printr-o aşa procedură reiese că raportul a fost întocmit de către o persoană juridică, situaţie tragic-comică nemaiîntâlnită în vreo speţă de natură juridică.
O altă curiozitate descoperită de către noi constă în faptul că expertiza s-a desfăşurat înainte ca executorul judecătoresc să declanşeze executarea silită, adică să someze BONINTEX că are de plată către Emanuel Com o sumă de 300 mii euro. Expertiza este datată 6 martie 2007 iar declanşarea executării silite are loc în 15 martie. Aşa stând faptele, nu se ştie cine a solicitat expertiza şi nici de ce executorul judecătoresc n-a respectat procedura impusă de Codul de procedură civilă, adică a stabilit preţul imobilelor înainte de a declanşa executarea silită. Cert este că nimeni din cadrul societăţii, neautorizată pentru astfel de expertize, nu s-a prezentat la conducerea societăţii BONINTEX pentru a-i aduce la cunoştinţă că se derulează o expertiză tehnică de evaluare a bunurilor sale. Pot presupune că expertiza s-a efectuat în baza dosarului de creditare aflat la BCR – Filiala Botoşani, ai dacă este aşa, banca devine părtaşă la toată această manevră de spoliere a societăţii BONINTEX de bunurile aflate în proprietatea sa.
Evaluarea unor bunuri imobile se poate face prin mai multe metode. Numai că expertiza în cauză a invocat nişte metode care nu sunt prevăzute de lege. Citez din actele aflate la dosar, depuse de societatea BONINTEX, aspecte însuşite în soluţia dată de către judecătorul de fond: „Evaluatorul vorbeşte despre „Valoarea de înlocuire rămasă”, făcând o mare eroare în sensul că în cazul terenurilor nu există o asemenea valoare, acestea nefăcând obiectul amortizării, conform Legii 82/1991 a contabilităţii şi a legii 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale”. Acum avem explicaţia cum de un teren ce valorează aproape un milion de euro, adică 35 miliarde lei vechi, a fost evaluat la doar 8,2 miliarde lei. Hoţie pe faţă, ce mai! Aşa avem şi explicaţia cum s-a putut ca o clădire, precum sediul societăţii BONINTEX, monument istoric important al Botoşanilor, refăcut recent din temelii, să fie evaluat la un preţ de 526 milioane lei vechi, nici cât o garsonieră. Altă măgărie, la care sunt părtaşi expertul anonim, executorul şi, potenţial, BCR.
Ca să nu ne lungim, expertiza a evaluat bunuri ce fac la preţul pieţei în jur de 70 miliarde lei, la suma de zece miliarde lei, iar societatea lui Tonino Boldea, Emanuel Com, a devenit proprietară, fără a mai scoate din vistierie vreun leu peste cele 300 mii euro plătite pe cesiunea de creanţă.
Societatea BONINTEX, văzându-se supusă unei executări silite fără a se respecta procedura, cu bunurile expertizate prin subevaluare, jefuită prin grave încălcări ale legii s-a adresat Judecătoriei Botoşani. Procesul a făcut obiectul Dosarului nr. 3428/193/2007. Judecătoarea Diana Elena Tincu a pronunţat Sentinţa civilă nr. 2865/1 iunie 2007 şi a sancţionat toate aceste încălcări ale legii, admiţând contestaţia societăţii BONINTEX şi anulând toate formele de executare întocmite de către executorul judecătoresc Vasile Manoilă, dispunând refacerea lor.
Orice iniţiat în ştiinţele juridice va considera soluţia judecătoarei Tincu ca fiind în litera şi în spiritul legii. Dar oare aşa vor judeca recursul şi colegii săi de la Tribunalul Botoşani? (Ioan Rotundu – va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare de Ziua Naţională a României - PSD
Primarul Flutur îi felicită pe botoşăneni
Urarea liderului PNL adresată botoşănenilor
"La mulţi ani!" - PLD Botoşani
Botoşanii s-au mai răcorit de şanţuri şi gropi
Faptele de umbră ale ex-prefectului Roman
Ţâbuleac desconsideră modul în care botoşănenii au votat
Campanie liberală de colinde
Premieră a filmului „Pădurea Albastră” la Botoşani
Din nou, liberalii vor capul lui Negrescu
Democraţii coboară milităria în organizaţiile locale
Funcţia directorului Pavel este din nou asaltată
Achiţei îi stă pavăză
Maraton artistic al tinerelor talente botoşănene
Cabinetul stomatologului care steriliza cu domestos a fost redeschis
Controale la activităţi cu impact asupra mediului
Ţiprigan l-a altoit pe Constantinescu exact unde acesta nu se aştepta
Sancţionat cu 500 lei pentru că şi-a bătut calul
Secretul vecinului
Horoscop
Electronice şi electrocasnice la preţuri avantajoase
Oportunităţi pentru profesia militară
Program TELE’M Botoşani
1 Decembrie – Ziua Naţională a României – Marea Unire de la deziderat la faptă şi înapoi
Românul şi cutezanţa
Carne de berbec cu tocana de legume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog