Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13735
De la 07 Ianuarie 2003
122873802

O iniţiativă spinoasă

  • 16 July 2008, 23:00
Ilie Ivanache a fost reales primar al comunei Ungureni încă din primul tur. Localnicii i-au apreciat meritele obţinute în primul său mandat, legislatura 2004 – 2008, când a rezolvat multe probleme stringente pentru comună. Putem enumera aducţiunea de apă în toate cele 12 sate ale comunei, realizarea unui sediu nou pentru primărie, reabilitarea şcolilor, modernizarea unor drumuri săteşti şi comunale, dezvoltarea relaţiilor de înfrăţire cu francezii etc. munca sa fiind recompensată şi cu o diplomă primită din partea Consiliului Europei. A avut şi neîmpliniri. Consilierii locali ai PSD şi PDL şi-au dat mâna şi au votat împotriva iniţiativelor primarului ori de câte ori li s-a ivit prilejul.
Comuna Ungureni are mai multe iazuri, care de ani de zile au fost folosite la adăpatul animalelor şi a dezvoltării activităţilor piscicole. Ori de câte ori primarul a propus concesionarea lor, consilierii PSD şi PDL s-au opus, pe motiv că nu vor să îmbogăţească anumite persoane. Cerbicia lor de a se opune oricăror condiţii de concesionare s-a materializat în dispariţia apei din iazuri, pentru că digurile n-au mai fost întreţinute iar apa şi-a creat căi de scurgere fie prin fisurile apărute, fie pe la capetele de dig.Acum sătenii n-au unde să-şi adape animalele şi se confruntă cu mari probleme din acest punct de vedere. Iazurile din Borzeşti, din Ungureni stau cu fundul crăpat în soare, fiind uscat până şi rogozul.
Prin realegerea sa ca primar, Ivanache s-a bucurat de o mai mare încredere din partea sătenilor, care i-au venit în ajutor votându-i lista cu consilierii liberali. Acum, din 15 consilieri comunali, zece sunt liberali. Altfel spus, are o majoritate confortabilă, care îi permite să obţină aprobările necesare ducerii la bun sfârşit a iniţiativelor restante şi a altora nou apărute. Aşa se face că problema concesionării iazurilor va fi reluată în regim de urgenţă. Probleme vor fi cu iazul Borzeşti, unde digul este proprietatea Apelor Române iar luciul de apă proprietatea primăriei, dar speră să găsească calea de rezolvare.
O altă problemă cu care se confruntă comuna este cea a invadării imaşurilor publice de către spini. S-a ajuns în situaţia ca animalele să nu mai poată paşte din cauza spinilor care au prins proporţii uriaşe, chiar uimitoare. Primarul Ivanache a făcut apel la săteni şi cu ceva bani din visteria primăriei a trecut la curăţarea păşunilor. Este o acţiune de amploare, care a început cu imaşul aferent localităţii Plopenii Mari, unde spinii au pus stăpânire deplină. Cu coasa manuală, cu cea mecanică, cu buldozerul dotat cu lamă, cu sapa suflarea satului şi-a unit forţele pentru a câştiga lupta contra spinilor.
Primarul de la Ungureni aparţine generaţiei de după 1990. El este omul faptelor, adeptul programelor ca sursă de finanţare şi ştie cum să ierarhizeze priorităţile comunei. În momentul de faţă analizează posibilitatea ca apa curentă să nu mai fie adusă tocmai de la Prut, din zona Ştefăneşti, adică de la peste 50 kim, ci să fie captată în plan local, din pânza freatică. A găsit pe Internet variante tehnice care, cu aproximativ un miliard de lei îi permite să foreze după apă şi la o adâncime de 800 m. Dacă va reuşi să obţină o autonomie în aprovizionarea cu apă potabilă în plan local, atunci costul apei va scădea substanţial, spre avantajul şi mulţumirea locuitorilor comunei.
Aflat la începutul celui de-al doilea mandat, primarul Ivanache are în faţă alţi patru ani pentru a demonstra sătenilor că n-au greşit votându-l din primul tur. Cu siguranţă că despre iniţiativele sale vom avea prilejul să mai scriem, împlinind astfel dorinţa acelor cititori care ne-au cerut să scriem şi despre faptele bune ale aleşilor, nu numai despre ce fac rău. (Ana Brădişteanu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Medicii refuză să-i spună soţului cauza morţii soţiei
În curând, maxi-taxi pe traseul Buzeni-Zăiceşti-Botoşani
Primar nou, idei noi
Să curgă apa!
S-a găsit leac şi pentru găurile din podul de la Chiţoveni
Program Tele'M Botoşani joi, 17 iulie
Provocarea nevestei
Horoscop
N-a avut realizări semnificative, dar a fost reales primar
Ghidul lucrătorului român în Italia
Cum fac unii români din SUA milioane de dolari din tunuri imobiliare
Micii de la Ana-Com
Dorinţa lui Boc
Cum au rezolvat Monica şi Irinel diferenţa de înălţime
Medicii veterinari au fentat CAS-ul cu peste 6,5 miliarde lei vechi
Probleme cu cadrul de sănătate necesar în UE
Inspectorii sanitari au închis spălătoria din tabăra şcolară
Asistenţii medicali comunitari învaţă să rabde de foame
Va reuşi vicele Ţurcanu să scoată la lumină afacerile tenebroase ale Mariei Bordaş?
Examen on-line pentru permisul de conducere
Avem primari şi secretari cu mintea confuză
Deţinuţii botoşăneni s-au apucat de făcut videoclip-uri
Delicvenţi proscrişi în folosul comunităţii
Pirateria, boală grea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog