Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21931
De la 07 Ianuarie 2003
122881998

O măsură pe linia sănătăţii copiilor de şcoală total ineficientă

  • 13 May 2009, 23:00
O amplă campanie desfăşurată anul trecut de Ministerul Sănătăţii îşi dovedeşte acum ineficienţa. După ce la chioşcurile din incinta şcolilor, dar şi la cantinele şcolare, elevii nu au mai găsit produse fast-food, băuturi răcoritoare acidulate şi dulciuri, acum elevii au aceste produse la doi paşi de şcoli şi sunt în continuare produsele preferate de copii.
În pauzele dintre ore, copiii iau cu asalt aceste chioşcuri cu produse fast-food. Intenţia oficialilor din Sănătate a fost lăudabilă, însă nu a avut efectul scontat. Medicii susţin că o astfel de măsură ar fi avut o contribuţie substanţială la îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor dacă ar fi fost dublată şi de o campanie de educare a celor mici dar şi a părinţilor despre ce înseamnă hrana sănătoasă.
„Este ştiut că multe probleme de sănătate pornesc de la obiceiuri alimentare greşite. Dacă adulţii au pornit pe acest drum şi sunt foarte greu de reeducat, renunţând la alimentaţia nesănătoasă doar atunci când ajung în spital cu grave probleme, măcar pentru tineri s-ar putea face ceva mai mult”, este părerea exprimată de medicul pediatru Mihaela Timofciuc.
Unul dintre primele efecte ale consumului de dulciuri şi produse de tip fast-food în rândul copiilor este obezitatea, care poate afecta grav sănătatea viitorului adult. Chiar dacă produsele alimentare cu riscuri pentru sănătatea copiilor au fost scoase din incinta şcolilor, dincolo de gardurile acestor unităţi de învăţământ copiii sunt atraşi în continuare de ispita produselor gustoase dar nesănătoase, produse care pot fi cumpărate fără nicio restricţie.
„Să interzici pur şi simplu anumite produse alimentare nesănătaore, într-un perimetru restrâns, nu este o soluţie. Accentul ar trebui să se pună pe educaţia pentru sănătate a elevilor, care ar trebui să se facă atât în şcoală cât şi în familie. Exemplul părinţilor şi al educatorilor este foarte important. Noi le facem educaţie mamelor ori de câte ori ajung cu micuţii la noi. Le spunem cât de dăunătoare sunt unele băuturi răcoritoare, alimentaţia de tip fast-food sau dulciurile. Nu ştiu cât ecou au aceste sfaturi în rândul părinţilor”, mai susţine medicul pediatru. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXVI
(Ioan Rotundu)
Fiu somnoros, trezit cu pompierii
Andive cu jambon
Horoscop
Blonda şi culturistul
Urgent, locuri de muncă în străinătate!
Revoluţionarii vor ieşi în stradă din cauza atitudinii indolente a MAE
Mitropolitul Bartolomeu va fi onorat Doctor Honoris Causa
Elena Gheorghe s-a calificat în finala Eurovision!
Aromânul Iancu Perifan este considerat "pericol pentru securitatea Greciei"
Criza loveşte investiţiile, iar firmele îşi închid porţile
Poliţiştii comunitari mai au de stat la Incubator
Când femeile se ceartă, bărbaţii lor se „ucid”
Arheologii încă mai speră să găsească cine ştie ce minuni prin Centrul Vechi
„Natura pe toate feţele”
Un eveniment cultural botoşănean de excepţie
Botoşănenii au învăţat să se doftoricească singuri
suntem mari consumatori de medicamente
Examenele şcolare mai înseamnă şi elevi în comă alcoolică
Elevii care vor să muncească pot câştiga un ban, iar patronii pe lângă ei
Elevii care vor să muncească pot câştiga un ban, iar patronii pe lângă ei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog