Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21581
De la 07 Ianuarie 2003
122907230

O nouă descoperire ar putea oferi o explicaţie pentru războiul din Afganistan

  • 14 June 2010, 23:00
Cred ca nu sunt singurul care crede ca razboaiele moderne pentru “democratie”, pentru “apararea valorilor umane” sau pentru eliberarea unor natii asuprite se petrec in mare parte in locuri cu resurse multe si potential de exploatare mare. Tocmai de aceea nu intelegeam situatia din Afganistan si de ce americanii se incapataneaza sa ramana acolo, sa cheltuie o sumedenie de bani si resurse si nici sa nu inregistreze succese mari.
Un posibil raspuns poate fi dat de o descoperire spectaculoasa, care tocmai ce a fost anuntata de americani.
Cu totii stim ca razboiul din Afganistan a inceput ca o lupta pentru democratie si una impotriva terorismului. Adica SUA au inceput sa se lupte ca cetatenii dintr-o alta tara sa poata sa fie liberi, ca sa aiba o democratie functionala si sa fie eliberati de sub teroare.
Se pare insa ca intre timp SUA au mai descoperit si niste depozite minerale importante, valoarea lor fiind estimata la 1.000 de miliarde de dolari, potrivit The New York Times. Depozitele “nestiute” pana acum contin zacaminte mari de cupru, fier, cobalt, aur, dar si o cantitate extrem de importanta de litiu, resursa strategica in industria moderna. “Aceasta descoperire poate schimba fata razboiului din Afganistan”, spun oficialii americani. Un memoriu intern al Pentagonului spune, de exemplu, ca Afganistanul ar putea devini “Arabia Saudita a litiului”, aceasta resursa find strategica in fabricarea bateriilor, a laptopurilor sau a telefoanelor mobile.
Descoperirea este declarativ noua, desi se pare ca primele estimari au fost facute de expertii Uniunii Sovietice in anii ’80, atunci cand s-au facut si primele harti geologice ale zonei. Conform The New York Times, aceste harti au fost protejate de niste geologi afgani, care le-au pus inapoi in arhive in 2001, dupa ce Afganistanul a fost ocupat/eliberat de SUA. Hartile au fost gasite in 2004 de expertii geologi din Statele Unite, dar se pare ca tot le-a trebuit aproape sase ani sa si anunte descoperirea.
O posibila explicatie a intarzierii anuntului este ca, in afara de geologi, nimeni nu s-a uitat pe aceste harti, iar geologii nu s-au gandit dincolo de datele tehnice, adica la profit. Situatia se schimba in 2009, cand Pentagonul afla de aceste date si preia in mare operatiunile din jurul exploatarii.
Desi este vorba de o descoperire recenta, se pare ca oficialii americani au cateva planuri gata facute si au reactionat prompt la anuntul estimarilor. “Exista un potential urias aici”, declara sambata generalul David H. Petraeus, comandantul Conducerii Centrale a Statelor Unite. Descoperirea vine intr-un moment in care luptele sunt departe de a se incheia, guvernul local este din ce in ce mai contestat, iar coruptia este din ce in ce mai accentuata. Se pare ca aceasta “noua” descoperire nu este chiar atat de surprinzatoare, avand in vedere ca fostul Ministru al Minelor din Afganistan a fost inlocuit din functie dupa ce a fost acuzat ca a luat mita in valoare de 30 de milioane de dolari pentru a da permis de exploatare Chinei in vederea extragerii cuprului.
Afganistanul n-a avut pana acum legi industriale sau industrie, asa ca insusi oficialii americani si-au exprimat ingrijorarea in a vedea Legea Minelor in actiune. Paul A. Brinkley, subsecretar de stat insarcinat cu afacerile la Departamentul de Aparare si conducatorul echipei Pentagonului din Afganistan, a declarat ca “nimeni nu stie daca aceste mine vor putea fi exploatate intr-un mod responsabil din punct de vedere al mediului, dar si din punct de vedere social”.
Oficialii americani se asteapta la o concurenta acesrba din partea Chinei in a pune mana pe resursele strategice. Dupa ce au obtinut deja dreptul de a exploata cuprul intr-o regiune, din declaratiile oficialilor americani reiese ca chinezii vor vrea si mai mult.
Insa americanii au un avantaj in acest moment. Pe langa faptul ca armata lor controleaza o parte semnificativa a tarii, avand in vedere ca echipa Pentagonului a inceput deja sa “ajute” oficialii afgani, se pare ca s-au facut contracte cu firme internationale de consultanta care pregatesc terenul pentru companiile multinationale si pentru potentialii investitorii in zonele in care s-au descoperit zacamintele.
Domnul Brinkley concluzioneaza intr-un mod graitor: “Ministerul Minelor nu este pregatit sa gestioneze aceasta situatie. Noi incercam sa ii ajutam sa fie pregatiti.”
Vestea poate fi si buna, si rea pentru civilii afgani. Poate ca noile investitii vor aduce locuri de munca si vor inlocui industria principala de pana acum a tarii din Orientul Mijlociu sau, deopotriva, vor intarata si mai tare rezistenta talibanilor.
Indiferent daca localnicii vor castiga sau pierde, insa, cineva cu siguranta va face profit din operatiunile de exploatare. Pana la urma, cele mai bune locuri de “exploatat” sunt cele cu o conducere politica precara, corupta, cu cetateni neinformatii si fara supraveghere. Putem crede ca americanii au aflat abia recent ce sovieticii stiau deja in anii ’80. Pana la urma, si pe vremea sovieticilor era o lupta puternica pentru controlului asupra tarii, pe care sovieticii au pierdut-o.
Cert este ca in sfarsit se anunta o salvare si pentru cheltuielile masive ale americanilor in operatiunile din Afganistan. S-a gasit o modalitate de rasplata pentru eliberatori. Iar raspunsul va fi in viteza exploatarilor. Daca in cativa ani o sa observam un nou imperiu minier, putem sa tragem concluzia ca cel putin pentru unii nici acest razboi n-a fost intamplator.
Sursa: The New York Times
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Liber la contractele de publicitate din bani publici fără reguli
Horoscop
Teo Trandafir a anunţat că votează moţiunea de cenzură,
Partidul Liberal de la Chişinău cere Rusiei să recunoască genocidul basarabean
Geoana se deconspiră ca fiind omul Rusiei
el vrea ca romanii să uite genocidul antiromânesc făcut de ruşi
Muniţie neexplodată, distrusă în poligonul din Copălău
Românul şi reducerea consumului
Biblioteca Botoşani vă invită la Simpozionul Naţional “Eminescu"
Cartierul sinistraţilor „Pipera” din Rădăuţi Prut, sub asediul pârjolului
Numai cu o floare… rămânem la toamna portocalie
Ioan Rotundu
Plimbare cu bicicleta terminată în mod tragic la Vorona
Vicenţiu Daniliuc nu a fost chemat încă la Comisia de Disciplină
Veronica se întoarce la Cernăuţi
„Modelul olandez” – o nouă formă de represalii a CAS asupra bolnavilor
Bolnavii s-au topit de căldură în spitale
Bugetarii se înghesuie la pensionarea anticipată
Parlamentarii s-au plictisit repede de Legea Educaţiei
ei susţin că au alte priorităţi
Ministerul Sănătăţii a introdus cenzură asupra reclamaţiilor
112 va fi deservit de dispeceri instruiţi după standarde europene
Bancul zilei: Janos
S-a deschis linia de finanţare pentru crearea de microintreprinderi in mediul rural
Mica publicitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog