Săptămâna trecută, vizavi de redacţia noastră s-a deschis o cofetărie. Patronul, sau mai bine zis patroana Elena Timofte, a avut în această locaţie o crâşmă. O crâşmă alături de alte 15 care străjuiesc piaţa centrală a Botoşanilor. Poate pentru că activitatea devenise nerentabilă, deşi ne îndoim că în desfacerea alcoolului o activitate poate deveni nerentabilă, poate din considerente umane (acesta-i motivul pe care l-a declarat patroana), crâşma a fost reprofilată pe cofetărie. O unitate cochetă, ce-ţi transmite sentimentul intimităţii, şi cu produse de cofetărie tot timpul proaspete. Proaspete pentru că unitatea a fost gândită ca o prelungire a activităţii laboratorului de cofetărie, proprietatea aceleaşi patroane, laborator amplasat în spaţiile comerciale ale Platoului B al pieţei centrale. Am urmărit activitatea cofetăriei vreme de o săptămână, pentru a ne convinge dacă patroana a avut simţul unei afacerii prospere, sau şi-a asumat un risc. Ei bine, în mirosul
de alcool şi bere emanat de pe terasele barurilor ce stau salbă pe Pietonalul Transilvaniei, mirosul produselor de cofetărie îndeamnă trecătorii la a pofti la unul sau altul din produsele ce stau expuse în galantar. Cred că evenimentul a meritat să-l evidenţiem şi numai pentru curajul patroanei Elena Timofte de a renunţa la comerţul cu alcool în favoarea dulciurilor menite să aducă bucurie copiilor, dar şi celor vârstnici. Iniţiativa n-a rămas fără ecou în mediul concurenţial. Cele două chioşcuri din preajmă, amenajate drept plăcintării (foto 2), şi-au început a pierde din clientelă. Cum din clientelă a pierdut şi chioşcul de dulciuri al Laboratorului de cofetărie patronat de madam Dutcă (foto 2). Au câştigat în schimb locuitorii blocurilor de pe Pietonalul Transilvaniei, din împrejurimi şi trecătorii permanenţi sau ocazionali ai pieţei. Să-i urăm patroanei Timofte prosperitate în afacere şi spor la bani. (Ioan Dângeanu)