Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10051
De la 07 Ianuarie 2003
122870118
Oazu Nantoi:

Formatul „5+2” este o capcană pentru Republica Moldova

  • 1 November 2012, 23:00
Expertul Oazu Nantoi susține că formatul de negocieri „5+2” în problematica transnistreană este o capacană pentru Republica Moldova, scrie www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.
Referindu-se la condamnarea recentă la CEDO a Federației Ruse în dosarul școlilor cu predare în limba română din regiunea transistreană, expertul a menționat că este o contradicție evidentă între această decizie și faptul că Rusia participă în acest format de negocieri.
„Federaţia Rusă este partea reală în conflict. Însă, când ne uităm la formatul pentalateral al procesului de negocieri, Federația Rusă are statutul inocent de mediator între părțile în conflict. Prin urmare, formatul de negocieri pornește de la o idee fundamentală greșită, în opinia mea. Acest format ne zice că conflictul este unul intern, între noi, cei de pe malul drept și cei de pe malul stâng al Nistrului, ceea ce nu este adevărat”, a explicat Nantoi pentru Moldova.ORG.
Totodată, expertul a precizat că problema trebuie soluţionată prin intermediul acţiunilor, nu negocierilor. Acesta a făcut referire la Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră. „Abordarea este una greşită, din acest motiv nu putem aştepta rezultate pozitive de la aceste negocieri. Atunci când a început să funcţioneze misiunea de asistenţă la frontieră, nimeni n-a consultat părerea Tiraspolului. Adevărat că în presa din Transnistria au apărut articole despre aşa zisa catastrofă umanitară şi despre blocada economică, însă UE, în parteneriat cu Ucraina şi Republica Moldova n-a cedat şi a mers la lansarea acestui mecanism. În consecinţă, agenții economici din stânga Nistrului acum sunt înregistrați la Chișinău”, a exemplificat Nantoi.
„Acesta este într-un fel un răspuns la întrebarea cum trebuie să fie rezolvat conflictul – nu prin negocieri, ci prin acțiuni concrete de constrângere față de cei care nu doresc să se supună și perspective pozitive pentru cei care doresc să locuiască în Republica Moldova”, a adăugat expertul.
Menţionăm că negocierile în formatul 5 + 2 sunt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei, în calitate de mediatori, şi UE şi SUA, ca observatori.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Favoruri plătite
Eugen Nicolaescu se comporta ca un caniche
care latră la cei care-l supără pe stăpân
Gheorghe Marcu a demisionat din Senat
Botoşani: Deşi arestat, Conţac va putea fi votat
situaţia sa juridică actuală nu este reglementată de lege
Ghiorghiţă reclamă politizarea şedinţelor CLM
Subprefectul Tocariu crede că poate selecta dintre ţigani o elită intelectuală
Nova Apaserv se va muta în clădirea fostei Băi Centrale
Reclamat de pacienţii săi, un medic s-a ales cu penalizare
ITM va verifica respectarea zilei libere de Sf. Andrei
Botoşani: Profesori care se opun politizării şcolilor de către PSD
numirile de directori la cârma unor şcoli se lasă şi cu scandaluri
Voiculescu recunoaşte că a colaborat cu Securitatea
Curtea de conturi declară neconstituţionale reducerea pensiilor şi suprimarea unor prime
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog