Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22281
De la 07 Ianuarie 2003
122907930

PIB a crescut in al doilea trimestru cu 0,5%

  • 5 October 2012, 23:00
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2012 - date ajustate sezonier - a fost de 149,517 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,5% fata de trimestrul I 2012. Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 247727,8 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,7% fata de semestrul I 2011.
Componenta "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+3,7%), urmata de constructii (+3,6%). Potrivit clasificarilor internationale, activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport includ: Activitati de inchiriere si leasing,
Activitati de servicii privind forta de munca, Activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta, Activitati de investigatii si protectie, Activitati de peisagistica si servicii pentru cladiri, Activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor.
Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,5%), tranzactii imobiliare (+1,1%), industrie (+0,3%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%). Din pacate, faptul ca in unele domenii cum e turismul, avem o pondere insemnata a economiei negre, cifrele INS isi pierd din acuratete.
Reduceri ale activitatii s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-2.1%), agricultura, silvicultura si pescuit (-1,6%), activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-1,6%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,9%).
Volumul impozitelor pe produs (TVA, accize, alte impozite datorate bugetului) colectate, impozitele nete pe produs (impozitele datorate statului-TVA, accize, etc-minus subventiile acordate)s-a majorat cu 5,7%.
Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a investitiilot, cu 15,5%.
Din pacate, PIB-ul Romaniei se bazeaza in proportie de peste 50% pe cerere interna
Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,1%).
Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 2,4%. Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii (+0,2%) si scaderii volumului exporturilor (-0.5%).
Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (+2,3%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1,5%), si informatii si comunicatii (+1,5%),
Consumul final total s-a majorat cu 0,8% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,3 puncte procentuale.
La ce ne putem astepta in urmatoarele 3 luni?
Majoritatea bancilor si analistilor economici independenti au redus pentru acest an estimarile de crestere a economiei, insa lucrurile sunt intr-o dinamica continua. "In a doua jumatate a anului 2012, cererea externa si-ar putea reveni, determinand accelerarea exporturilor.
Inceperea productiei in noile fabrici Ford, DeLonghi si Bosch (printre altele) este asteptata sa stimuleze exporturile in a doua parte a anului. Intre timp, dinamica cererii interne ar putea fi influentata mai putin de investitii si mai mult de consum daca guvernul va ceda presiunilor populiste inaintea alegerilor si va decide sa majoreze salariile in sectorul public.
In timp ce impactul potential al unei cresteri de 15-16% a salariilor sectorului public se va limita, cel mai probabil, la o crestere de 0,4% a consumului (si de 0,3% a PIB), efectul psihologic va fi unul de crestere a increderii populatei, stimuland comertul cu amanuntul. Ramane de vazut daca aceasta crestere a optimismului va ajuta constructiile de locuinte sa compenseze incetinirea probabila a lucrarilor de infrastructura", spun analistii economici din cadrul departamentului xde research al Unicredit.
In medie, majoritatea economistilor opteaza pe o crestere anuala de 0,5-0,7% in acest an.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Leac pentru birocrate
Bulgaria s-a plâns CE că România întârzie punerea în exploatare a podului de la Vidin-Calafat
Plângerea OPSPI împotriva lui Dan Diaconescu, de competenţa DNA
Profesorii botoşăneni felicitaţi de prefectul judeţului
Botoşani: Prefectul Constantinescu răspunde acuzaţiilor lui Roman
PSD-iştii botoşăneni fac sondaje
Michi Şpagă vrea capital electoral în nordul judeţului
Hoţul, adică Moscova, strigă: “nu mai scormoniţi trecutul” !
Ungaria anunţă noi masuri de austeritate şi recunoaşte că va intra în recesiune in acest an
Ce păţeşte un cetăţean care a denunţat o taxă pe care Arhiepiscopia Ortodoxă Română - Sibiu o încasează
de la fiecare candidat la examenul de permis auto
Diplomat belgian, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei
AJOFM dă asigurări patronilor că vor primi subvenţiile cuvenite
dacă angajează absolvenţii acestui an
Examenul de rezidenţiat va fi mult mai costisitor
În sănătate, contractul colectiv de muncă nu s-a semnat încă
Botoşani: CAS vrea să-i spioneze pe medici folosindu-se de pacienţi
Nervii primarului Portariuc au cedat în faţa libertăţilor presei
Protest al presei din Botoşani
faţă de regulamentul abuziv al primarului Ovidiu Portariuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog