Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19612
De la 07 Ianuarie 2003
122879679

Pagina de Facebook este spatiu public, nu privat, arata o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Justitie si Casatie

  • 2 December 2014, 23:00
Profilul personal de Facebook, chiar daca este accesibil unui numar restrans de persoane, constituie spatiu public, si nu privat, arata o decizie a ICCJ care a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mures care a contestat o sanctiune primita de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook.
Inalta Curte de Justitie si Casatie a pronuntat decizia irevocabila pe 27 noiembrie, dupa o luna de amanare a pronuntarii. In Romania cazul a constituit o premiera, iar Facebook are peste sapte milioane de useri.
Curtea de Apel Targu Mures stabilise, intr-o cauza judecata in contencios administrativ in ianuarie 2013, ca pagina de Facebook este spatiu public, nu privat.
Totul a pornit de la faptul ca la inceput de 2012, in timpul protestelor impotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: "Arbeit macht frei - asta sa inteleaga protestatarii".
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat in februarie 2012, ca urmare a autosesizarii Consiliului, cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca "fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari".
Munteanu a atacat hotararea in instanta, considerand-o nelegala din mai multe motive, invocand intre altele si faptul ca pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spatiu privat, nu public. Instanta din Mures i-a respins contestatia fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ICCJ unde a inaintat recurs.
Inalta Curte spune ca: respinge recursul declarat de Munteanu Mircea Nicolae împotriva sentinţei nr.21 din 17 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal ca nefondat. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 noiembrie 2014.
Curta de Apel Targu Mures motiva astfel hotararea pronuntata in ianuarie 2013
"Utilizarea in sine a afirmatiei < Pe de alta parte, nu pot fi retinute nici sustinerile potrivit carora prin postarea mesajului nu a urmarit lezarea demnitatii umane cata vreme (...) utilizarea acestui slogan, asociat in constiinta populara cu ororile nazismului, dovedeste intoleranta acestuia fata de drepturile civile ale protestatarilor, consecinta fiind lezarea demintatii acestora", se mai arata in decizia Curtii de Apel Targu Mures.
"Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre <> putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea", se mai arata in decizia pronuntata de Curtea de Apel.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Doar Timpul poate înţelege Dragostea
Carnati traditionali ardelenesti de porc 100%.
Horoscopul zilei
Cifre ingrijoratoare pentru Kremlin: 125 de miliarde de dolari au iesit din Rusia in acest an
Cel mai mare brad de Craciun uman din lume
Curtea de Apel: Antena 1 si Antena 3 sa plateasca despagubiri de 5 milioane de lei RCS&RDS pentru campania de denigrare din 2012
Grecia vrea sa dubleze TVA la cazare in hoteluri. Proprietarii spatiilor de cazare: E o actiune sinucigasa
Papa Francisc pledeaza pentru unitatea bisericilor catolica si ortodoxa
Infrangere majora pentru Rusia
Putin anunta ca Rusia a oprit proiectul gazoductului South Stream
Alegerile din Republica Moldova. UE si SUA asteapta formarea rapida a unui guvern
Liderii partidelor proeuropene nu se inteleg privind integrarea Rep. Moldova la NATO
Botoşani: Ziua Naţională sărbătorită la Darabani şi Călăraşi
Un român a fost retinut in Israel dupa ce si-a lovit fiica
jucatoare de tenis, pentru ca a pierdut un meci
Tariceanu da replica UNPR pe propunerea de taxare a marilor averi
Un medic din Botosani le recomanda gravidelor sa nu nasca la maternitatea la care lucreaza
Procurorii DNA ,,scutur㔠Consiliul Judeţean Botoşani
La români, minunea ţine doar trei zile
Ioan Rotundu
Jos pălăria, domnule comisar şef!
Ioan Rotundu
Grigore Petrenco, fostul comunist moldovean care ar controla miscarea extremista Antifa, implicat intr-un accident rutier la Iasi
Autoturism aprins de un scurtcircuit electric
Dorohoian salvat în ultima clipă din casa plină de fum
Week-end încărcat pentru pompierii botoşaneni
Comunicat de pres㠖 Muzeul judeţean/Secţia Etnografie Botoşani
Un tanar roman de doar 28 de ani si-a construit o firma ce se intinde in toata lumea ca o retea si lucreaza cu cele mai mari televiziuni din Europa
Aceasta e povestea unui CEO care si-a inceput ascensiunea de pe bancile scolii
Protest al politistilor in fata Ministerului Finantelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog