Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6252
De la 07 Ianuarie 2003
122866319

Pâinea liberală a lui Ţurcanu bate social-democraţia din Manoleasa

  • liberalii de la Mediu au pregătit un atac asupra social-democraţiei din Ripiceni
  • 31 March 2008, 23:00
Până acum vreo lună, primarul social-democrat Ioan Vatamaniuc (foto 1), cel care conduce comuna Manoleasa din anul 2000, ducea o viaţă liniştită. Pentru că acordă „o grijă” mai aparte femeilor a căror bărbaţi sunt plecaţi la muncă prin Italia sau Spania, localnicii pizmaşi l-au poreclit şi „Don Juan de Manoleasa”. Ieri l-am găsit pe primar în plină şedinţă cu consilierii locali, care ţipau unii la alţii de se auzea până la drumul mare, aflat la vreo 40 de metri de clădirea primăriei. Ţipau pentru că nu se înţelegeau de la locul pe listele de consilieri, deşi pe ordinea de zi nu figura un astfel de subiect care nici nu intră în competenţa consiliului local, fiind atributul partidelor politice.
Am aşteptat ca primarul să termine şedinţa, pentru a mă documenta dacă într-adevăr consilierul liberal al prefectului, Florin Ţurcanu, a ajuns să vândă pâinea produsă la Dracşani, tocmai în magazinele alimentare din Manoleasa. În acest sens s-a primit la redacţie un telefon, iar persoana de la capătul firului reclama că pâinea adusă de Ţurcanu este de proastă calitate. Ştiind noi că lui Ţurcanu i se pot reproşa multe, dar nu şi calitatea proastă a pâinii, am simţit că telefonul era din partea concurenţei. „De vreo trei săptămâni maşina „Poieniţa” din Dracşani aduce pâine la Manoleasa şi o vinde prin magazinele lui Prodagro” ne-a confirmat primarul Vatamaniuc.
Nu numai că ne-a confirmat vânzarea pâinii lui Ţurcanu, la o distanţă de aproape 90 km de locul producerii, dar oful primarului este mult mai adânc. Patronul magazinelor prin care se vinde pâinea lui Ţurcanu este şi candidatul PNL la funcţia de primar. Mircea Mihai patronează o asociaţie agricolă, dar şi câteva baruri şi magazine. Iar pâinea lui Ţurcanu o vinde la cel mai scăzut preţ, adică de 0.60 lei bucata, rupând gura concurenţei. Până a ajunge pâinea lui Ţurcanu la Manoleasa, magazinele se aprovizionau de la brutăriile din Săveni şi Ripiceni.
Numai că prin comuna Manoleasa au trecut comisarii de la Garda Financiară şi au sugerat patronilor să se aprovizioneze cu pâine de la Ţurcanu, că „nu vor avea probleme”. Mai mult, pentru ca brutarii din zonă să simtă cine-i protejează afacerile lui Ţurcanu, comisarii de la Gardă au efectuat un control la sânge patronului de brutărie din Ripiceni. Chiar dacă, prin dotările ce le are şi forma de organizare a producţiei, brutăria din Ripiceni este considerată a fi numărul doi în judeţ, patronul n-a scăpat de amendă. amendă.
Interesant este cum de o pâine produsă la Dracşani, care încorporează cheltuieli de transport pe o distanţă de aproape 100 km, poate fi vândură la un preţ inferior pâinii produse la doar 6 km distanţă, la cât se află brutăria din Ripiceni. Primarul Vatamaniuc crede că pâinea se aduce şi se vinde fără acte, dar n-are dovezi în acest sens şi nici noi n-am reuşit să le obţinem.
În ce-l priveşte pe candidatul liberal, patronul Mircea Mihai, acesta şi-a început campania electorală încă de pe la începutul lunii februarie. Omul ară şi discuieşte pe voturi, oferă cartofi tot pe voturi, lucru ştiut de întreaga comună. Numai poliţia, deşi a fost sesizată, n-a luat nici o măsură, cu toate că legea sancţionează aspru astfel de danii. Mai mult, candidatul liberal, fără a avea vreo aprobare de la primărie, a adus un autogreder şi a intrat pe uliţele satelor, executând lucrări de netezire şi pietruire. Nici vorbă ca poliţia să ia măsuri, deşi primarul le-a comunicat agenţilor de la post că lucrările se efectuează fără autorizaţie, iar în cauză fiind vorba de drumuri publice, fapta este extrem de gravă. Dimpotrivă, poliţiştii i-au sugerat primarului să-şi vadă de ale lui, că ştiu ei ce au de făcut.
Iar dacă cineva se ia de afacerile patronului de la Prodagro, Mircea Marcel, acesta îl ameninţă cu Garda Financiară, cu Garda de Mediu şi cu protecţia pe care i-o oferă Florin Ţurcanu.
Primarul social-democrat Ioan Vatamaniuc se simte abandonat de către şefii de la PSD Botoşani şi se gândeşte serios dacă n-ar fi mai bine să se întoarcă la catedră.
Dincolo, peste Volovăţ, la Ripiceni am întâlnit alt primat social-democrat. Pe tehnicianul veterinar Ioan Burciu (foto 2). Nu l-am găsit la primărie. Era pe la margine sat, adunând gunoaiele aruncate de săteni. A fost anunţat că astăzi va fi controlat de către o Comisie de control trimisă de la Prefectură. Ştie că în spatele comisiei se află consilierul liberal Florin Ţurcanu şi mai ştie că nu va scăpa de o amendă din partea Gărzii de Mediu. „Toţi colegii mei primari social-democraţi sunt controlaţi în această perioadă, iar amenzile curg din abundenţă. În special de la Mediu” şi-a explicat primarul Burciu zelul cu care aduna gunoaiele. Aveam mai multe de discutat cu primarul Burciu, dar am amânat dialogul nostru după trecerea controlului, când voi afla dacă a fost sau nu amendat de către liberalii de la Mediu. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Preşedintele PSD n-a pregetat să-i dea peste nas „portocaliului” Ţâbuleac
Pensionarii l-au luat, ieri, cu asalt pe prefect
La Vorniceni, preotul promovează în biserică politica unui anume partid
Alinare pentru pensionarii rămaşi fără bilete de tratament
Obştea Dracşani se luptă cu prefectul şi, împreună, cu morile de vânt
Marea „Debarasare”
Finanţare pentru Biserica Armeană
Termica reduce pierderile
Incendiu la Şendriceni
Sergiu Ocneanu – cel mai tânăr candidat român din Italia
O româncă pe listele dreptei la Brescia
Românii discriminaţi la alegerile locale din Italia
Nordul Bucovinei: Martirii români pomeniţi la Fântâna Albă
Provocări ruseşti înainte de summitul NATO de la Bucureşti
Premianţii Cupei Jandarmeriei la fotbal
Noroc de poliţist
Horoscop
Vă poate face patron peste noapte
Comentariul comentariilor (LXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog